Доступність посилання

ТОП новини

«Правий вал» накрив Німеччину на місцевих виборах


Голова партії «Альтернатива для Німеччини» Фрауке Петрі
Голова партії «Альтернатива для Німеччини» Фрауке Петрі

На земельних виборах до ландтагів пройшли євроскептики партії «Альтернатива для Німеччини»

Берлін – У Німеччині нова право-популістська партія «Альтернатива для Німеччини» вимагає: «Закриємо кордони, зупинимо міграційний хаос!», а якщо потрібно, то навіть зі зброєю у руках. Нині відбулися перші вибори до ландтагів (земельних парламентів) після початку кризи біженців, котрі стали своєрідним виміром успіху міграційної політики канцлера Анґели Меркель. У результаті, всі правлячі партії зазнали поразки, втративши голоси. Хто виграв, і в якому напрямку розвиватиметься країна у центрі Європи?


Міграційна криза та радикалізація суспільства

Усього на виборчі дільниці прийшло 12 мільйонів громадян, серед них найбільше тих, хто досі не голосував. Це – третина населення країни, тож результати можна вважати цілком репрезентативними. Утім, експерти обговорюють не тільки успіх правих популістів, а й поразку правлячої партії «Християнсько-Демократичний союз», за котру проголосувала набагато менша кількість виборців порівняно з минулими перегонами. Сталося це, на думку політологів, передовсім через міграційну кризу. Якщо досі на земельних виборах головними були регіональні проблеми, то цього разу ними стали загальнодержавні – питання біженців і відсутність єдності виборців щодо урядової міграційної політики «відкритих дверей». Тож громадяни покарали партію Анґели Меркель, насамперед, саме за це, оскільки про економічну складову не йдеться.

Біженці після прибуття до Німеччини. Вересень 2015 року
Біженці після прибуття до Німеччини. Вересень 2015 року

Тим часом, експерти заявляють, що відбулася радикалізація – і населення, і політичних партій, а також зростання впливу євроскептиків на інтеграційні процеси не тільки у Німеччині, а й у Європі. На думку багатьох експертів, такі результати виборів – поразка, в першу чергу, канцлера Меркель, яка визначає політику країни щодо біженців.

Однак, критики її політики вважають, що, всупереч результатам голосування, позиції канцлера досить міцні. Адже опитування громадської думки свідчать, що канцлера підтримує 54 відсотки німців. Тож закиди щодо можливої відставки глави німецького кабінету безпідставні.

Праві популісти поки що не ставлять собі за мету управляти країною

Пристрасті щодо перемоги правих популістів ще не вляглися, а політологи вже вивчають причини перемог і поразок учасників виборів. Самі дебютанти на виборах вважають, що їхній внесок у розвиток демократії найбільший, адже вони не лише відібрали голоси у конкурентів, а й спонукали прийти на вибори тих виборців, котрі досі на них не приходили. Утім, незважаючи на високі результати, ця партія не увійде до правлячих коаліцій у ландтагах, оскільки представники партій, котрі набрали більше голосів, ще до виборів заявили, що не будуть створювати союзів з правими популістами. На що самі вони заявляють, що працюватимуть у радикальній опозиції до влади. Голова партії «Альтернатива для Німеччини» Фрауке Петрі наголосила, що для її партії нині не йдеться про боротьбу за владу:

Громадяни хочуть альтернативи, вони абсолютно не задоволені відповідями традиційних партій, що вже склалися, насамперед, великих – колись великих – народних партій
Фрауке Петрі

«Звичайно, колись ми будемо спроможні також управляти країною, але нині це ще зарано. Учора ввечері ми змогли з великим успіхом довести, що громадяни хочуть альтернативи, що вони абсолютно не задоволені відповідями традиційних партій, що вже склалися, насамперед, великих – колись великих – народних партій. Країну гальмує те, що у численних галузях політики відсутня дискусія, немає суперечки. Результат цього одержали учора інші партії», – доходить висновку опозиційний політик.

Хто прийшов, і чи надовго?

«Альтернатива для Німеччини» вже представлена у восьми земельних парламентах. А 2017 року партія має намір балотуватися до Бундестагу, розраховуючи на успіх. Адже, якщо навіть уряд розв’яже міграційну кризу, то інших проблем у Німеччині не бракує. Фолькер Кроненберг, політичний експерт із питань виборів, вважає, що успіх нової партії залежить від реакції і наступних дій інших політичних сил:

Ця партія послуговується основною темою, котра мобілізує громадян. Це – політика щодо біженців
Фолькер Кроненберг

«Ми спостерігаємо, що «Альтернатива для Німеччини» здобуває переваги від табору «не борців». А в Німеччині є потенціал серед тих, хто голосує через протест, і саме їх «перетягує» «Альтернатива». Зрозуміло також і те, що ця партія послуговується основною темою, котра мобілізує громадян. Це – політика щодо біженців, і тому їй вдалося залучити саме цих людей. Як надовго – це найцікавіше питання: тут «Альтернатива для Німеччини» має лише посередній вплив», – вважає експерт із питань виборів.

За попередніми підрахунками, у землі Саксонія-Ангальт партія одержала 24,3 відсотка голосів – другий результат проти «Християнсько-Демократичного союзу», за який проголосували 30 відсотків виборців. У Баден-Вюрттемберґу – 15 відсотків (тут найбільшу кількість голосів одержала Партія зелених – 30,4 відсотка). У Рейнланд-Пфальці праві популісти мають 12,4 відсотка, а лідирує Соціал-Демократична партія Німеччини – 36,4 відсотка голосів.

Результат земельних виборів у Німеччині – дзеркальне відображення волевиявлення електорату, за кількістю голосів якого судять про успішність партій і правильність обраного курсу та стратегії. «Альтернатива для Німеччини» на останніх виборах до трьох земельних парламентів хоч і не дуже потіснила правлячі політичні сили, але цілком серйозно заявила про себе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG