Доступність посилання

ТОП новини

Ахметов та Бойко керуватимуть окупованим Донбасом? (Огляд преси)


Пошуки «компромісного шляху» деокупації Донбасу тривають

16 березня виповниться рівно два роки, як у Криму пройшов так званий «референдум», після якого Росія анексувала півострів. Для Криму ці роки виявилися доволі насиченими: його струсонула торговельна блокада, перебої з електрикою і два провальні туристичні сезони. Газета «Сегодня» поцікавилося у кримчан, як би вони зараз проголосували на «референдумі», і що вплинуло на їх думку. Більшість з опитаних нарікали на нову владу, численні проблеми та бюрократію.

На вихідних у ЗМІ з’явилась інформація щодо можливих перемовин влади з Рінатом Ахметовим та лідером «Опоблоку» Юрієм Бойком про їхнє призначення керівниками окупованих території Донецької і Луганської областей. Одразу ж така перспектива обросла ланцюгом коментарів і припущень, адже, як наголошує газета «День», можливість врегулювання ситуації на Донбасі зайшла в глухий кут. З іншого боку, попри те, що й Ахметов, і Бойко тісно пов’язані з регіоном і асоціюються з ним, багато хто сумнівається про можливість їхніх призначень. По-перше, місцеве населення досить негативно ставиться до таких осіб. По-друге, на окупованих територіях уже склалися схеми грабіжництва, внаслідок чого ці призначення можуть спричинити нові хвилі «розборок». По-третє, навіть якщо Кремль візьме на себе гарантії безпеки нових «лідерів» сепаратистських угрупувань, то залишиться питання того, чим має поступитись офіційний Київ для такого кроку врегулювання? А головне – чи вирішить ця комбінація проблему окупованих територій? Докладніше про пошуки «компромісного шляху» деокупації Донбасу «День» пише у статті «Для чого створюють комбінацію?».

Процес внесення змін до Конституції України щодо правосуддя вийшов на фінішну пряму: відповідний законопроект отримав позитивний висновок Конституційного суду України і чекає на голосування в парламенті. Однак, як констатує газета «Голос України», дискусії з приводу його змісту не припиняються. Лунають побоювання, що конституційні зміни не зменшать, а навпаки збільшать можливості впливу владного політикуму на суддів. Наскільки обґрунтовані ці побоювання, чого чекати українським суддям і суспільству загалом, парламентська газета інформує в матеріалі «Конституційні зміни: посилення політичного впливу на суддів чи деполітизація?»

Цього року на українських дорогах кількість аварій зросла на 10%. Причина, як переконують деякі експерти газети «Сегодня», в тому, що нові методи патрулювання в русі менш ефективні, ніж старі – коли даішники стояли в аварійно небезпечних місцях і відстежували всіх порушників, що проїздили повз. До того ж водії знахабніли в перехідний період і стали частіше порушувати правила. Натомість інші експерти видання вважають, що зростання кількості аварій – наслідок ретельної роботи патрульних, які, на відміну від ДАІ, оформлюють протоколи на кожне ДТП, а не відпускають порушників за хабар. Про це газета пише в статті «Останній кілометр».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG