Доступність посилання

ТОП новини

Обама нагадав Путіну про необхідність дотримувати перемир’я в Україні


Володимир Путін (унизу), Барак Обама (вгорі), архівне фото
Володимир Путін (унизу), Барак Обама (вгорі), архівне фото

Президент США Барак Обама в телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним наголосив на необхідності для об’єднаних російсько-сепаратистських сил на сході України дотримуватися режиму припинення вогню, повідомила прес-служба Білого дому.

Крім того, мовиться в повідомленні, Обама наголосив Путіну й на необхідності надавати спостерігачам Організації з безпеки і співпраці в Європі безперешкодний доступ до захоплених сепаратистами територій, включно з українсько-російським кордоном.

Головна частина розмови стосувалася становища в Сирії після того, як за кілька годин до цієї розмови Путін повідомив про виведення основних російських військових сил із тієї країни.

За повідомленням із Вашингтона, Обама, серед іншого, наголосив, що продовження наступальних дій військ сирійського режиму, що його підтримує Кремль, може підірвати режим припинення вогню і політичний процес у Сирії під егідою ООН.

У Москві про українську частину цієї ж розмови повідомили, що в її перебігу Путін наголошував на «необхідності повного виконання українською владою її зобов’язань за мінськими домовленостями», й нічого не згадали про зобов’язання самої Росії.

«Бесіда відбулася в діловому, відвертому ключі», – заявили у Кремлі.

Раніше в понеділок Кремль повідомив, що Путін наказав почати у вівторок, 15 березня, виведення основної частини російського військового угруповання, що перебуває в Сирії, бо, за словами російського президента, завдання цього угруповання «в основному виконані».

Заява пролунала на тлі широкої критики у США й загалом на Заході дій російських військ у Сирії на підтримку владного режиму цієї країни. Російські війська в Сирії, за словами чільних західних посадовців, своїми ударами по мирних мешканцях чи по силах підтримуваної Заходом опозиції, а не по ісламістах, як твердила Москва, підривали шанси на мирне врегулювання в цій країні.

Щодо України, Росія продовжує звинувачувати Київ у «невиконанні мінських домовленостей», зокрема, щодо проведення місцевих виборів на окупованій частині Донбасу. Київ наголошує, що ці вибори будуть можливі тільки після того, як Москва й підтримувані нею сепаратисти в частині Донбасу виконають свої зобов’язання за мінськими домовленостями, серед яких припинення вогню, виведення з території України іноземних військ, найманців і озброєнь, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи встановлення контролю ОБСЄ над українсько-російським кордоном.

XS
SM
MD
LG