Доступність посилання

ТОП новини

USAID допомогло лучанам платити вдвічі менше за опалення


Досвід енергоефективного багатоквартирного будинку в Луцьку вивчають в інших містах України

Як зробити так, щоб у квартирі було тепліше, а платити за опалення треба було менше? Відповідь знають у Луцьку. Тут з’явився перший в Україні енергоощадний багатоквартирний будинок, де платіжки за опалення в рази нижчі, ніж по місту. Стати енергоефективним будинку допомогла участь у програмі USAID – Агентства США з міжнародного розвитку. Лучанський досвід вивчають сьогодні у багатьох містах; сюди вчащають делегації комунальників, представників самоврядування та громадських активістів з усієї України.

«Це в нас за січень місяць. Якщо тариф по місту Луцьку за січень місяць був 16,80, то в нас 7,11», – кажуть лучани.

Вони удвічі менше платять за опалення. Замість шестисот гривень – 300. І якщо раніше мерзли, тепер відчиняють кватирки.

«Вікна відкриті, балкони відкриті. Нам гаряче, – говорить член Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «Лучани» Тамара Мартинюк. – Та навіть мови немає! Ходили вдягнуті, дитина бігала вдягнута, а зараз її не можна одягти!»

Чарівні зміни стались у колишньому занедбаному гуртожитку, коли співвласники квартир вирішили об’єднатись і провести реконструкцію – обшити будинок ззовні та поставити індивідуальний тепловий пункт.

В одній з квартир раніше була така вологість, що підтікала стіна і цвіли речі у шафі. Тож хазяйку не довелося довго переконувати вкластися в утеплення. Хоча були серед сусідів і такі, що сумнівалися.

Сумніви були, а вже зараз вони задоволені. А як підуть платити, то дуже, дуже задоволені
Ніна Христінчик

«Сумніви були, а вже зараз вони задоволені, вже кажуть, що це добре. А як підуть платити, то дуже, дуже задоволені», – каже Ніна Христінчик.

«Якщо назовні температура плюс 3, то всередині плюс 34».

Почали з того, що встановили у підвалі терморегулятор, щоб в автоматичному режимі регулював подачу тепла, залежно від того, скільки градусів надворі. Частину коштів збирали по квартирах, частину дала мерія, половину профінансувало Агентство США з міжнародного розвитку.

Розповідає голова правління ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк: «З цього теплового пункту почалося все енергозбереження в Україні і в місті Луцьку, тому що ми завдяки тому, що USAID допомогло нам поставити це обладнання, ми почали кампанію з енергозбереження, де ми зрозуміли, що реально можна зекономити наші кошти за опалення на 50%».

Вкладені у терморегулятор гроші швидко окупилися, бо у нових платіжках за опалення тепер стояли зовсім інші суми. На зекономлене вирішили замінити всю проводку і труби, що вічно текли, та поставити лічильники для квартир. Вистачило навіть на красу – петриківський розпис у під’їзді.

В Україні не тільки зовнішня агресія військова, а ще й енергетична агресія. Тому ми маємо і можемо бути енергетично незалежні
Юлія Сабатюк

«Це реально зробити всюди. В нашій Україні не тільки зовнішня агресія військова, а ще й енергетична агресія. Тому ми маємо і можемо бути енергетично незалежні. Всього-на-всього це треба почати з себе. Якщо починаєш з себе, гуртуєш навколо цієї правильної ідеї людей, то це можна зробити в кожному будинку», – підкреслює Юлія Сабатюк.

Юлія Сабатюк була заводієм нововведень. Слідом за встановленням терморегулятора переконала мешканців узяти кредит на утеплення фасаду. Оформили позичку, обшили стіни. Тепер їхній будинок мало що теплий – ще й зовні вигідно контрастує з сусідніми, ремонтом яких опікується ЖЕК.

На жаль, сьогодні свідомість людей ще трошки совдепівська, вони всі чекають, що до них прийде хтось, зробить. Ви повинні самі вставати і робити
Роман Бондарук

Дивлячись на те, як погарнішав колишній гуртожиток, співвласники інших багатоквартирних будинків у Луцьку теж почали об’єднуватись і робити в себе таку ж реконструкцію. Це справді працює: коли і ремонт зроблений, і кредит виплачується, і платіжки менші. Найважче з усього – переконати людей почати діяти, каже голова Ради голів ОСББ міста Луцька Роман Бондарук: «На жаль, сьогодні свідомість людей ще трошки совдепівська, вони всі чекають, що до них прийде хтось, зробить. Я кажу – не потрібно чекати. Ми чекали, дивіться, скільки років. І щось зробили – ні. Ви повинні самі вставати і робити».

Платіжки за комунальні послуги зменшуються в рази
Тарас Яковлев

У Луцькій міськраді сприяють ініціативним. Сплату відсотків за кредитами на модернізацію житла узяв на себе міський бюджет. Перший заступник міського голови Тарас Яковлев пояснює: «Виходить безвідсотковий кредит, який люди ще навіть менше погашають, ніж беруть кошти. Натомість мають гарний відреконструйований, відремонтований будинок. І зменшення, приблизно вдвічі, витрат, пов’язаних з обслуговуванням будинку. Тобто платіжки за комунальні послуги зменшуються в рази».

А тим часом мешканці будинку, що починав усі ці зміни, увійшли у смак. Тепер хочуть платити менше за гарячу воду. Тож планують узяти кредит і поставити на дах сонячні батареї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG