Доступність посилання

ТОП новини

На дорогах України офіційно – лише 568 електромобілів


«Депутати сприйняли ідею скасувати ПДВ так, ніби хтось на електромобілях хоче «відмити» гроші, і є якісь хитрі схеми, в яких вони чомусь не беруть участі» – автомобіліст

Лілія Налягака

Київ – Заправити авто можна за копійки, або взагалі підзаряджатися під час поїздки, жодних проблем з техоглядом та із забрудненням довкілля – про такі переваги електрокарів над звичайними авто говорять експерти та продавці електромобілів в Україні. Утім, новий вид транспорту лише починає виходити на український ринок, тому інфраструктура для нього ще не розвинена – визнають аналітики. Компанії, які реалізують електромобілі, закликають уряд зменшити оподаткування екологічного транспорту. Проте, частина експертів вказує на конструктивні недоліки електрокарів і на те, що сама електроенергія, яку вони споживають, виробляється зі значним забрудненням довкілля.

7 гривень на 100 кілометрів – саме стільки витрачає на дорогу київськими вулицями Олександр Кравцов. Він не лише придбав електромобіль для себе, а й заснував компанію з продажу цих автомобілів в Україні.

Олександр наводить одразу кілька аргументів на користь того, щоб перейти на «електричну тягу».

Якщо звичайний київський автолюбитель витрачає 2-3 тисячі гривень щомісяця лише на пальне, то за рік набігає близько 30 тисяч
Олександр Кравцов

«Якщо звичайний київський автолюбитель витрачає 2-3 тисячі гривень щомісяця лише на пальне, то за рік набігає близько 30 тисяч. І не слід забувати, що звичайні водії ще й оплачують техогляд. Ті складові двигуна внутрішнього згоряння, які зношуються від спалювання бензину, іноді потребують «амортизації» стільки ж, скільки людина витрачає на пальне. В електромобілі все інакше, – доводить популяризатор електрокарів. – Ти купуєш машину і відразу починаєш заряджатися задешево. Мінімум клопоту з техоглядом, оскільки електродвигун містить набагато менше запчастин і немає процесу згоряння, яке сприяє зношуванню деталей».


Олександр Кравцов посилається на власний досвід: на електромобілі він проїхав 50 тисяч кілометрів, і за цей час, за його словами, витратив на техогляди 1200 гривень.

Вигода від електромобіля є ілюзією – експерти

Водночас, експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев не погоджується з тим, що електричний автомобіль є вигіднішим за бензиновий.

За три роки акумулятор виходить з ладу, щоб їх замінити, потрібно, фактично, купити новий автомобіль
Геннадій Рябцев

«Кількість циклів заряджання акумулятора є обмеженою. За три роки акумулятор виходить з ладу. Такі батареї коштують, зазвичай, понад 20 тисяч доларів. І щоб їх замінити, потрібно, фактично, купити новий автомобіль. Кому таке потрібно? Виходячи з того, що середній вік користування автомобілем в Україні – 21 рік, а тут що три роки потрібно купувати новий, – то ніяких грошей не вистачить», – зазначив експерт.

Автовиробники, зі свого боку, намагаються вирішити проблему «мертвої батареї» по-різному. Хтось, як Renault, збирається здавати батареї в оренду власникам електрокарів, тож їхнє зношення вже не буде є проблемою автомобіліста. Soda, натомість, дає довгострокову гарантію на свої акумулятори. Науковці тим часом вже говорять про можливість збільшити кількість циклів зарядки-розрядки автомобільних акумуляторів до 40 тисяч.

Цікавинки електромобіля: поки гальмуєш – заряджаєшся

Поки водії звичайних авто витрачають паливо в заторах, власники електрокарів заряджають свій акумулятор, пояснює Олександр Кравцов.

Коли ти гальмуєш, ти заряджаєшся, скочуєшся з гори – заряджаєшся
Олександр Кравцов

«Електромобілі люблять гірки, затори, спуски… Коли ти гальмуєш, ти заряджаєшся, скочуєшся з гори – заряджаєшся. І я, коли з’їжджаю з правого берега на лівий, я можу додати в свій «бак», тобто в акумулятор, 10 кілометрів. Для звичайної машини це неможливо», – стверджує фахівець.

«Пальне» для електромобілів не обов’язково є екологічним – експерти

В Україні одними з основних забруднювачів атмосфери є теплові електростанції, які викидають тверді частки (попіл), оксиди сірки, азоту та інших речовин, які справляють шкідливий вплив на здоров’я людини і довкілля, свідчать офіційні дані Мінприроди.

Тому перехід на електрокари буде більш ефективним, якщо вони заряджатимуться альтернативними джерелами енергії, стверджує президент громадського об’єднання «МАМА-86» Ганна Голубовська-Онисимова.

Це дуже екологічний вид транспорту, якщо дивитися тільки на споживання. Але розвиток електрокарів буде потребувати збільшення виробництва енергії
Ганна Голубовська-Онисимова

«Це дуже екологічний вид транспорту, якщо дивитися тільки на споживання. Але розвиток електрокарів, насамперед, буде потребувати збільшення виробництва енергії для того, щоб забезпечити нову потребу. І тут постає питання, якими будуть ці джерела енергії», – зауважує еколог.

«Жодна з вугільних електростанцій України не має засобів уловлювання викидів сірки та азоту, а викиди твердих часток в десятки разів перевищують відповідні показники, які містяться в законодавстві ЄС», – підсумовує Ганна Голубовська-Онисимова.

ПДВ: «священна корова» для наповнення бюджету чи блокування екотехнологій?

Ввізне мито, яке становить 10% від вартості електромобіля, Верховна Рада скасувала, але цей крок так і не вирішив проблему високої вартості електричних машин. Натомість, скасування ПДВ знизило б ціну на «екокари» аж на 30%, припускають експерти.

Так, Олександр Кравцов розповів, що долучився до створення двох законопроектів про підтримку електромобілів, які ініціював «Реанімаційний пакет реформ». У них ідеться про скасування ПДВ та ввізного мита на цей вид транспорту.

Вони сприйняли це, ніби хтось на електромобілях хоче «відмити» гроші, і десь там є якісь хитрі схеми, в яких вони чомусь не беруть участь
Олександр Кравцов

«Коли ці закони потрапляли в комітети, всі приймали їх «на ура». Уряд підтримував, Міністерство економічного розвитку казало: «Супер, ми за!» Але, коли справа дійшла до сесійної зали, то виявилось, що не всі депутати мають стратегічне мислення. Вони сприйняли це, ніби хтось на електромобілях хоче «відмити» гроші, і десь там є якісь хитрі схеми, в яких вони чомусь не беруть участь. Тому законопроект про скасування ПДВ заблокували», – повідомив Олександр Кравцов. Тому на сьогодні єдиною пільгою для електрокарів залишається скасування ввізного мита. А це, на думку трейдерів, майже не впливає на зниження їхньої кінцевої ціни.

Водночас, член комітету Верховної Ради з податкової та митної політики Михайло Кобцев під час голосування за звільнення електромобілів від ПДВ виступив проти, бо, на його думку, екологічний транспорт треба підтримувати іншими способами.

«Якщо ми звільнимо від ПДВ так, як ми хочемо це зробити, то Tesla, які коштують по 100 тисяч доларів, ми звільнимо на 20 тисяч доларів, Nissan Leaf, які коштують 20 тисяч доларів, ми звільнимо всього на чотири тисячі. Для подібних речей використовуються цільові державні дотації. ПДВ є податком на споживання, і тому просто неправильно звільняти від ПДВ».

Статистика, яку мають дистриб’ютори електрокарів, свідчить: дорогами України зараз офіційно їздить лише 568 електромобілів. Причому, за два останні місяці 2015 року приріст склав 37 електрокарів.

Кількість електромобілів різних марок в Україні. Інфографіка www.electrocars.com.ua
Кількість електромобілів різних марок в Україні. Інфографіка www.electrocars.com.ua

Тим часом, у країнах Західної Європи – справжній бум попиту на «зелені» авто. Наприклад, у Норвегії це стало результатом комплексу пільг і вигідних умов для власників електромобілів. Ідеться про істотні субсидії на придбання подібних авто і податкові преференції.

Власники можуть безкоштовно паркувати своїх «електричних коней» на муніципальних паркінгах та їздити по смугах для громадського транспорту. Саме тому електрокари становили близько 20% від усіх нових автомобілів, проданих в Норвегії в минулому році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG