Доступність посилання

ТОП новини

Амаль Клуні: домагатимусь визволення журналістки Ісмаїлової, доки її не звільнять


Адвокат Амаль Клуні та журналістка Хадіджа Ісмаїлова
Адвокат Амаль Клуні та журналістка Хадіджа Ісмаїлова

Юрист називає справу Хадіджі Ісмаїлової політично мотивованою з метою закрити рота критикові режиму Азербайджану

Відома у світі правозахисниця і юрист Амаль Клуні заявляє, що буде домагатися визволення з в’язниці в Азербайджані журналістки Хадіджі Ісмаїлової, доки її не звільнять. 14 березня вона подала скаргу від імені журналістки до Європейського суду з прав людини. А 15 березня в інтерв’ю електронною поштою Радіо Свобода Амаль Клуні наголосила: «Я вважаю, що важливо захищати кожного окремого журналіста від потужної держави, яка перевищила свої права. Йдеться про уряд, що зловживає владою для того, щоб закрити рота таким журналістам, як Хадіджа, а також іншим критикам владного режиму».

Амаль Клуні
Амаль Клуні

​Як повідомила Амаль Клуні, вона з іншою юристом-фахівцем із захисту прав людини буде доводити у Страсбурзькому суді, зокрема, те, що ніяких підстав звинувачувати Хадіджу Ісмаїлову в цілій низці правопорушень не було і що, крім того, незаконним було її досудове утримання під вартою.

Справа Ісмаїлової є прикладом політично мотивованого обвинувачення
Амаль Клуні

«Справа (Ісмаїлової – ред.) є прикладом політично мотивованого обвинувачення з метою обмежити її свободу висловлювання», – наголошує Клуні.

«Справа Хадіджі символічна: вона свідчить про широкий масштаб придушення журналістів і правозахисників в Азербайджані… У цій країні один із найвищих у світі відсотків ув’язнених журналістів, і при цьому ця країна є членом Ради Європи – організації, метою якої є захищати права людини, підтримувати демократію і верховенство права. Ось це має непокоїти всіх нас», – наголосила правозахисниця.

У вересні 2015 року суд у столиці Азербайджану Баку засудив Хадіджу Ісмаїлову до семи з половиною років позбавлення волі. Її звинуватили в наклепі, ухиленні від сплати податків, незаконній підприємницькій діяльності і зловживанні владою. Журналістка всі звинувачення відкидає й заявляє, що вони політично мотивовані і викликані спробами помститися за її репортажі про корупцію в найвищих ешелонах влади Азербайджану. Адже Ісмаїлова, яка також співпрацює з Радіо Свобода, відома своїми журналістськими розслідуваннями, зокрема, бізнесових оборудок родини президента Азербайджану Ільгама Алієва.

Знеславивши журналістку, знеславити й адвоката

Іще перед судом азербайджанські посадовці всіляко намагалися підірвати репутацію журналістки – аж до публікації відеозаписів інтимних моментів її особистого життя.

Так само тепер офіційний Баку взявся й за Амаль Клуні. Чільні урядовці твердять, що дружина відомого американського актора Джорджа Клуні, до шлюбу з ним у 2014 році відома як Амаль Аламуддін, громадянка Лівану й Великої Британії, нібито є вірменкою за національністю. В Азербайджані, що має давню історію ворожнечі з Вірменією, яка останніми десятиліттями ще більш загострена через Нагірний Карабах, для багатьох обивателів таке «звинувачення» саме по собі є «серйозним компроматом».

Хадіджа Ісмаїлова на суді в Баку, 15 жовтня 2015 року
Хадіджа Ісмаїлова на суді в Баку, 15 жовтня 2015 року

Для Амаль Клуні її зв’язок із Вірменією насправді полягає в тому, що вона 2015 року представляла уряд цієї країни в судовій справі, що стосувалася визнання геноцидом масових убивств вірмен у часи Першої світової війни в тодішній Османській імперії – але ту справу програла. Тепер азербайджанські державні чи провладні засоби інформації твердять у зв’язку зі справою Ісмаїлової, що метою Клуні є помститися за той програш усім тюркомовним країнам.

У цивілізованому світі національністю не цікавляться

Амаль Клуні каже, що не розуміє, як могла б дискредитувати її належність до будь-якої нації. За її словами, вона не має ніякого вірменського походження. «Очевидно, той факт, що я представляла Вірменію, не робить мене вірменкою – ніяк не більше, ніж мій захист інтересів Камбоджі в Міжнародному суді «зробив» мене камбоджійкою чи мої консультації уряду Греції – гречанкою», – наголосила юрист.

Я бачила, як вона захищала журналістів, і я задоволена рівнем свого захисту
Хадіджа Ісмаїлова

Такі напади на репутацію Клуні засудила й Ісмаїлова. У рукописній записці, яку вона передала Радіо Свобода з в’язниці в Баку, вона написала: «Я обрала Клуні (як свою захисницю) тому, що бачила, як вона захищала журналістів, і я задоволена рівнем свого захисту».

Я не цікавилася її національною належністю, бо цивілізовані люди таких запитань не ставлять
Хадіджа Ісмаїлова

«Я не цікавилася її національною належністю, бо цивілізовані люди таких запитань не ставлять. Її думки про будь-які нації чи погляди на минулі події мене не стосуються, я поважаю свободу думки», – написала журналістка в записці, датованій 10 березня.

Амаль Клуні останніми роками виступала в низці гучних правозахисних справ, захищаючи людей, ув’язнених за звинуваченнями, що їх правозахисники вважали політично мотивованими. Серед її підзахисних були колишня прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, інтереси якої юрист-правозахисник представляла в Європейському суді з прав людини, журналіст телеканалу «Аль-Джазіра» Мухаммад Фагмі, що був ув’язнений у Єгипті, чи засновник проекту оприлюднення конфіденційних даних WikiLeaks Джуліан Ассанж.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG