Доступність посилання

ТОП новини

Росія із Сирії нікуди не йде – ізраїльський експерт


Російські літаки вилітають з авіабази Хмеймім в Сирії. 15 березня 2016 року
Російські літаки вилітають з авіабази Хмеймім в Сирії. 15 березня 2016 року

Ізраїльський експерт з безпеки розповів про те, навіщо Росія оголосила про відхід з Сирії

Навіщо Росія заявила про виведення військ з Сирії і якими будуть наслідки цього кроку для країни, де точиться багатостороння війна з екстремістським угрупованням «Ісламська держава» і де нещодавно було укладено перемир'я між режимом Башара Асада і озброєною опозицією? Навіщо до Москви приїхав президент Ізраїлю Реувен Рівлін і збирається приїхати держсекретар США Джон Керрі?

Цві Маген
Цві Маген

Свою версію того, що відбувається пропонує Цві Маген, експерт ізраїльського Інституту проблем національної безпеки, в минулому військовий, голова однієї з ізраїльських розвідслужб, який в 90-х був послом Ізраїлю в Росії. На його думку, незважаючи на заявлене виведення російських військ, підтримуваний Москвою режим Асада зараз перебуває поза безпосередньою небезпекою.

– Зараз він не може впасти, як він міг впасти досі. Зараз режим, я вважаю, відносно стабільний, тому що основна частина його опонентів – опозиція – так чи інакше погодилася на припинення вогню. Але мається на увазі, звичайно, тільки західний регіон Сирії. У цьому регіоні, який був під його контролем, тепер відносно спокійно.

– Антиасадівска опозиція, яка погодилася на припинення вогню, завжди говорила, що не бачить майбутнього Сирії разом з Асадом. Якщо цілі цих людей не змінюються, то чи без підтримки Росії Асад в стані буде чинити опір їм у більш далекому майбутньому?

Без підтримки Росії буде не спроможний. Майбутнє у Асада складне, якщо він не знайде виходу з положення і якщо не буде підтримки

– Без підтримки Росії буде не спроможний. Те, що я сказав, звичайно, малося на увазі найближче майбутнє з присутністю Росії. Майбутнє у Асада складне, якщо він не знайде виходу з положення і якщо не буде підтримки. У будь-якому випадку, є угода про перемир'я, де йдеться про 18-місячний період, коли відбудуться вибори і зміна режиму.

– Якщо говорити про «Ісламську державу», на боротьбу з нею якось впливає вихід Росії?

Росія нікуди не йде: вони виводять певну групу літаків, не змінюючи розстановку на місцевості російських баз, російської присутності. Фахівці, радники залишаються. Росія бере участь на стратегічному і політичному рівні

– По-моєму, це головне питання. Росія зробила двозначну заяву: ми йдемо, але залишаємося. Це означає, що Росія нікуди не йде: вони виводять певну групу літаків, не змінюючи розстановку на місцевості російських баз, російської присутності. Фахівці, радники та інші залишаються. Це означає, що Росія бере участь на стратегічному і політичному рівні. Коли Росія заявила про відхід, то практично вона заявила про припинення своєї участі у збройній боротьбі, це, швидше за все, мається на увазі. І чи це когось турбує – питання. Росія повинна була воювати в Сирії з «Ісламською державою», але вона це робила дуже обмежено, делікатно, скажімо так.

– Чи правильно я розумію, що Росія не дуже активно боролася з «Ісламською державою», в основному боролася з антиасадівською опозицією, а зараз там перемир'я, і, власне, Росії особливо і нема чого робити, і вихід з цієї точки зору нічого особливо не змінює?

Найімовірніше, Росія чекає, що до неї прийдуть і запропонують їй продовжити участь, і тоді вона буде обговорювати питання ціни

– Можна, звичайно, і це припущення висувати, але я мав на увазі інше: Росія гучно заявляла про намір брати участь у цій боротьбі. Тоді що означає заява про вихід? Це створює певний виклик для решти. Питання: хто буде брати участь? Точиться міжнародна війна проти «Ісламської держави», і коаліцію очолюють США. Але там киплять пристрасті, задіяно дуже багато гравців: Туреччина та Іран, які протистоять один одному, курди, які намагаються створити під шумок свою державу, і саудівці. І ще багато чого нагороджено, і хто з цим буде розбиратися, незрозуміло. Асад розбиратися не буде, без Росії йому там робити нічого. Ще додамо заяву Росії про підтримку концепції федералізації Сирії: іншими словами, її розчленовують і створюють окремі держави. Що буде зі східною частиною, де перебуває «Ісламська держава», на цьому етапі нібито не наша справа. Хто буде воювати, не знаю. Найімовірніше, Росія чекає, що до неї прийдуть і запропонують їй продовжити участь, і тоді вона буде обговорювати питання ціни.

– Який вплив ці півроку надавало російське угруповання? Воно було істотним гравцем в конфлікті? Воно змінило якось радикально хід військових дій? І чи будуть якісь наслідки, коли зараз російські війська йдуть?

– Росія весь цей час практично воювала з антиасадівською поміркованою опозицією. План Росії трьохетапний. На першому етапі Росія використовувала обмежений контингент проти антиасадівської опозиції, щоб вона сіла за стіл переговорів. І це було досягнуто. Не зі своєї волі, опозицію змусили, дотиснули, притягли за стіл переговорів. Це і є те, що Росія робила увесь цей час. Іноді для відводу очей вона відстрілювалась по «Ісламській державі», але це було так, несерйозно. На другому етапі був завершений переговорний процес. А тепер починається третій етап – боротьба за східні сирійські території, проти «Ісламської держави», за створення нового регіонального порядку. В результаті двох перших етапів Росія зуміла створити західне, або алавітське, утворення, не хочу називати його державою, на чолі якого нині стоїть Асад і де знаходиться російський контингент військ. Це все, чим Росія займалася донині.

Я не вважаю, що Росія планувала цей екстрений результат, у неї були свої, інші плани. По-моєму, це поспішне рішення, воно було ухвалене в останні два тижні. І тут питання: зважаючи на які причини було ухвалене це рішення? Дуже може бути, що з огляду на те, що Росія не отримала необхідного від США. Наприклад, Росія вимагала від США скасувати санкції, але санкції скасовані не були. Кілька днів тому Обама оголосив, що санкції продовжуються на рік. Я фантазую звичайно, але, з огляду на це, Росія могла зробити такий хід, щоб поставити американців, НАТО перед новими реаліями і змусити їх, так чи інакше, погодитися на російські умови. Додамо до цього візит Керрі в Москву, може, щоб про щось домовитися. Непогане рішення з боку Росії, якщо це дійсно так.

Це протистояння Росії і Заходу, яке розігрується зараз в Сирії, але це те саме протистояння, яке розігрується і в Європі, і де вийде. Росіяни – майстри створювати кризу і працювати в кризових умовах

Є ті, хто вважає, що Росія пішла, бо просто скінчилися гроші. Це несерйозно. Чи тому що вона не домовилася з сирійцями, з іранцями. Так, є там напруга, але це несерйозно. А серйозно – це протистояння Росії і Заходу, яке розігрується зараз в Сирії, але це те саме протистояння, яке розігрується і в Європі, і де вийде. Чи погодяться чи ні США на ці умови, я не знаю, але це криза, ми зараз в розпалі кризи. Ми знаємо, як в неї потрапили, але не знаємо, як з неї вийти. Росіяни – майстри створювати кризу і працювати в кризових умовах.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG