Доступність посилання

ТОП новини

У Сенат США внесено законопроект про протидію іноземній пропаганді


Плакат, розміщений у Парижі активістами «Репортерів без кордонів» з нагоди Всесвітнього дня свободи преси, 3 травня 2013 року
Плакат, розміщений у Парижі активістами «Репортерів без кордонів» з нагоди Всесвітнього дня свободи преси, 3 травня 2013 року

Законопроект сенаторів Портмана і Мерфі спрямований на надання допомоги союзникам США у протидії пропаганді з боку Росії, Китаю та інших країн

Сенатори Роб Портман (республіканець) і Кріс Мерфі (демократ) внесли законопроект, спрямований на надання допомоги американським союзникам у протидії пропаганді з боку Росії, Китаю та інших країн. Законопроект поліпшить можливості США з протидії іноземній пропаганді та дезінформації, допомагаючи місцевим громадам в інших країнах захищатися від маніпулювання з-за кордону. У своєму виступі у вашингтонському дослідному центрі Atlantic Council, де він говорив про законопроект, сенатор Портман сказав, що, на його думку, США не докладають достатніх зусиль для протидії дестабілізуючій іноземній пропаганді і дезінформації, які переважають в інформаційному просторі.

На думку сенатора, Росія, Китай та інші країни намагаються «маніпулювати і контролювати інформацію для досягнення своїх національних цілей, причому найчастіше за рахунок інтересів і цінностей американських союзників».

Він зазначив, що, за деякими даними, фінансований державою російський цілодобовий інформаційний телеканал витрачає 400 мільйонів доларів на рік тільки на утримання свого вашингтонського бюро. У той же час, на всі операції, пов’язані з міжнародним мовленням у всьому світі, уряд США пропонує на 2017 фінансовий рік лише близько 768 мільйонів доларів.

В даний час немає окремої організації в структурі уряду США, яка на національному рівні займалася б розвитком, інтеграцією і синхронізацією комплексної урядової стратегії з протидії іноземній пропаганді і дезінформації
Роб Портман

«Це дивно, але в даний час немає окремої організації в структурі уряду США, яка на національному рівні займалася б розвитком, інтеграцією і синхронізацією комплексної урядової стратегії з протидії іноземній пропаганді і дезінформації», – зазначив сенатор.

Закон щодо протидії іноземній пропаганді та дезінформації спрямований на вирішення цієї проблеми, але в його формулюваннях немає вказівки на конкретні країни, яким необхідно приділяти особливу увагу. Він передбачає створення міжурядового Центру інформаційного аналізу і реагування, в якому провідну роль відіграватиме Державний департамент. Передбачається, що цей центр буде розробляти, інтегрувати і синхронізувати ініціативи уряду щодо викриття та протидії іноземним операціям щодо дезінформації.

Законопроект також передбачає створення фонду для надання допомоги в навчанні місцевих журналістів, а також видачі грантів і контрактів для NGO, організацій громадянського суспільства, дослідницьких центрів, компаній приватного сектора, медійних організацій та інших експертів, які перебувають за рамками уряду США і володіють досвідом у виявленні та аналізі останніх тенденцій в методах дезінформації, які використовують іноземні уряди в інформаційній війні.

Законопроект також закликає приділяти особливу увагу студентам і громадським лідерам, що подають заявки на участь в обмінних програмах Держдепартаменту і проживають в країнах, які схильні до серйозного впливу дезінформаційних і пропагандистських кампаній іноземних країн.

«Я впевнений, що в довгостроковій перспективі американська версія подій – краща, і дезінформація і пропаганда, яку використовують у відношенні до наших союзників та інтересів, провалиться», – заявив Портман.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG