Доступність посилання

ТОП новини

У «Годину Землі» вимкнуть світло Михайлівський і Софійський собори, Лавра і «Батьківщина-мати»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

За світовою статистикою, близько 30% енергії витрачається на освітлення приміщень, у яких відсутні люди

19 березня у світі проходить щорічна акція «Година Землі». Цього дня о 20:30 мільйони людей по всій планеті вимикнуть світло на одну годину. Щоб підтримати кампанію, в темряву поринуть знакові споруди на кшталт Ейфелевої вежі та Сіднейської опери. У Києві цього року вимкнуть електрику монумент Незалежності, «Батьківщина-мати», Києво-Печерська лавра та інші споруди. Акція є суто символічною, вона неспроможна реально заощадити велику кількість електроенергії.

За останні 100 років витрати електроенергії на одну людину у світі збільшилися у 5 разів. За статистичними даними, близько 30% енергії витрачається на освітлення приміщень, у яких відсутні люди. До всесвітньої кампанії «Година Землі» Україна долучилась у 2009 році. Акція покликана привернути увагу людей, організацій, підприємств до екологічних проблеми планети і об’єднатися для їх вирішення.

Споживання енергії і марнотратство (інфографіка)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00


Координатор Всесвітнього фонду природи WWF в Україні Олена Тарасова розповіла, що до цьогорічної кампанії приєдналося більше 30 міст України. У Києві вимкнуть освітлення Михайлівський та Софійський собори, Києво-Печерська лавра, монумент «Батьківщина-мати», монумент Незалежності й інші.

Ми вимикаємо світло, щоб показати, що нам не байдуже
Олена Тарасова

«Ми вимикаємо світло, щоб показати, що нам не байдуже», – зазначила Тарасова.

Дуже важко навіть на короткий час позбавитися звичного комфорту
Сільван Ріголє

Аташе з наукового та університетського співробітництва посольства Франції в Україні Сільван Ріголє розповів, що цього року в Парижі відімкнуть від світла Ейфелеву вежу. За його словами, з точки зору дієвості – економія електроенергії складе не більше 1%. Адже підхід до акції далеко не у всіх правильний.

«Люди вимикають світло на годину, але залишають увімкненими комп’ютери та телевізори. Їм дуже важко навіть на короткий час позбавитися звичного комфорту», – зауважив Сільван Ріголє. За його словами, акція є символічною і спрямована на те, щоб донести широкому загалу важливість економії ресурсів Землі.

Окрім традиційного вимикання електроенергії, в Україні у цей день пройде інтернет-флешмоб «Естафета добрих справ». У цій естафеті, за словами Олени Тарасової, можуть взяти участь всі охочі люди, спільноти, організації, навчальні заклади. Потрібно зняти коротке відео про свою добру екологічну справу та викласти у соціальних мережах з хештегом #estafeta­­_dobra. Цю естафету підтримали відомі люди України, серед яких – Василь Вірастюк, Ганна Жижа, Ігор Кондратюк. Крім того, 19 березня о 19:00 відбудеться онлайн концерт українського виконавця ЯрмаКа, присвячений «Годині Землі».

Та електрика – це не єдиний ресурс, який необхідно берегти. За статистикою US Infrastructure, до 2025 року більше 2,8 мільярдів людей 48 країн світу будуть відчувати недостачу води. А до 2050 року кількість людей, яким постійно не вистачатиме води, досягне 7 мільярдів. Використання чистої води у світі постійно зростає. До прикладу, на виробництво 1 кілограму шоколаду необхідно 24 000 літрів води.

Виконувач обов’язків міністра екології та природних ресурсів України Ганна Вронська повідомила, що 23 березня, до Всесвітнього дня охорони водних ресурсів, у Києві пройде тематичний вечір «Вода – життя. Проблема чистої питної води».

Ірина Жданова, учасниця 42-ої сесії Міжурядової групи експертів зі змін клімату, переконана, що екологічні проблеми нерозривно пов’язані з такими суспільними речима як освіта, культура та війна.

Було б щастя, якби разом з вимкненням електрики ми би «вимкнули» й «Гради» на Донбасі
Ірина Жданова

«Було б щастя, якби разом з вимкненням електрики ми би «вимкнули» й «Гради» на Донбасі», – зауважила вона.

Вона наголошує, що бойові дії також погіршують екоситуацію. А існування атомної зброї ставить під загрозу існування всієї планети. Жданова вважає, що про екологічні акції необхідно розповідати школярам та популяризувати їх серед молоді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG