Доступність посилання

ТОП новини

Відеоблогер Путін в українському Криму і міст у порожнечу


Президент Росії Володимир Путін під час відеозвернення із Криму. 18 березня 2016 року
Президент Росії Володимир Путін під час відеозвернення із Криму. 18 березня 2016 року

Для Криму за Перекопом тепер ніякої землі немає. Путінське безумство перетворило півострів – в острів

(Рубрика «Точка зору»)

Російський президент Володимир Путін вирішив записати чергове звернення до співгромадян з приводу окупації Криму у вигляді відеоблогу – на тлі будівництва горезвісного Керченського мосту. Путін, який почав розуміти, в якому стані перебуває економіка його держави, прагне підтримувати в росіянах високий градус шовінізму і ненависті до сусідів – це єдине, на чому тепер тримається його влада. Але до чого тут Керченський міст?

Питання навіть не в тому, що будівництво мосту може виявитися куди більш трудомістким і тривалим, ніж це здається на перший погляд – врешті-решт, сучасні технології повинні дозволити рано чи пізно побудувати цей мостовий перехід. І не в тому, що на будівництві моста казково збагатяться путінські фаворити Ротенберги – вони обов'язково поділяться з благодійником. Головне – що будівництво Керченського мосту взагалі не має ніякого стосунку до анексії Криму.

Про необхідність створення такого мостового переходу дискутували десятиліттями. І в роки Російської імперії, і в роки Радянського Союзу, і в роки незалежних України і Росії. Але це повинен був бути не просто маршрут до Криму. Це повинна була бути ще одна дорога, яка з'єднує сусідні регіони двох країн. Адже Крим – це не острів, щоб там не здавалося Путіну і маріонетковим керівникам «Республіки Крим». Крим – півострів, з'єднаний з материком Перекопом. Це написано в будь-якому підручнику географії. І Путін, і навіть Аксьонов – при всьому їхньому неуцтві – повинні були вчити це в школі.

Керченський міст полегшував не так приїзд до Криму, скільки проїзд через Крим. Точно так, як міст між Данією і Німеччиною, який будується зараз, спрощує пересування по всьому регіону, а не існує тільки заради того, щоб якомога швидше дістатися з Гамбурга до Копенгагена. І вже побудований міст між Копенгагеном і Мальме – це не дорога між двома містами, а шлях із Данії до Швеції. А коли буде готовий новий міст, то спроститься і дорога з Німеччини до Швеції. В іншому випадку, всі ці коштовні проекти ніколи не окупляться, й ніхто не стане їх будувати.

А Керченський міст сьогодні – це шлях в нікуди. Тому що для Криму за Перекопом тепер ніякої землі немає. Тому що путінське безумство – і підтримка цього божевілля оскаженілою більшістю росіян – перетворили півострів на острів! Але ніякий Путін, ніякі російські шовіністи не можуть змінити географію.

Тому ніякої трагедії в будівництві моста я не бачу – якщо, звичайно, його побудують насправді. Нехай працюють. Після деокупації Криму і краху путінського режиму Керченський міст стане ще однією дорогою, яка з'єднає материкову Україну з Кубанню, цією колискою нової української цивілізації.

А шлях на Кубань нам дуже потрібний.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG