Доступність посилання

ТОП новини

Акордеоніст Абкеримов дав концерт на підтримку українських політв’язнів


Благодійний концерт акордеоніста Сервера Абкеримова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

CrimeanSOS є альтернативою вакханалії в Москві – організатор фестивалю в Празі

Прага – Один із найвідоміших акордеоністів світу Сервер Абкеримов дав благодійний концерт у Празі на знак підтримки українських політв’язнів, зокрема, кримських татар. Виступ відбувся в рамках фестивалю CrimeanSOS, мета якого – розказати європейцям про воєнну операцію Кремля в Криму, порушення прав людини та життя на півострові зараз. Зароблені на фестивалі гроші передадуть на потреби українських заручників Кремля.

Сервер Абкеримов кілька років тому переїхав до Праги, а до того значну частину життя провів у Москві. Його часто називають «золотим акордеоном Росії», але політику Кремля щодо кримських татар він засуджує.

«Для мене справа честі хоч якимось чином висловити підтримку політичним в’язням. Я вважаю, що багато речей дуже несправедливі щодо них. Уже те, що вони (перебувають) у місцях позбавлення волі за досі не оголошеними звинуваченнями – для мене це кричущий факт порушення свобод людини», – говорить музикант перед концертом.

Дуже багато його родичів і найдавніші друзі дитинства Абкеримова залишились у Криму.

Кримські татари не залишать Крим, – Абкеримов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

«Коли у 80-х роках я поїхав учитися до Москви, вони всі масово поверталися до себе на батьківщину. І зараз вони живуть у Криму, і, звісно, нікуди не збираються звідти їхати. І я від багатьох чув, що нехай навіть Крим буде тисячу разів випаленою землею – вони не поїдуть. Тому що їм їхати більше нікуди», – додає він.

Водночас, музикант утримується від гучних політичних заяв чи обговорень. «Моя політика – це музика, нею я можу розказати значно більше», – додає він.

«Ми говоримо про людей, долі, зруйновані родини»

Організатор фестивалю, росіянин Антон Литвин, сподівається привернути увагу до утисків прав людини на півострові і наводить чехам паралелі з радянською окупацією 1968 року.

«Я подумав, що треба щось протиставити тому сплеску негатива, що є зараз в Росії з приводу дворіччя анексії. Це буде особливо цінно, якщо фестиваль роблять росіяни. Треба розуміти. Багато росіян вважають захоплення і анексію Криму злочином, це альтернатива тій вакханалії, що офіційно організовано на Василівському спуску (святкові заходи Кремля – ред.)», – каже він.

Чехам розкажуть історію Криму, і чи має до нього стосунок Росія
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Водночас, додає, що чехи у приватних бесідах переважно називають Крим «історично російським», хоч і «повернутим із певними порушеннями закону», каже він.

«Саме почувши такі версії від чехів, мені захотілось запросити людей, у першу чергу, кримських татар і українців. Щоб були живі свідки, які чітко, переконливо, а головне компетентно розкажуть історію Криму, і чи має до нього стосунок Росія», – пояснює Литвин.

«Ми говоримо про людей, долі, зруйновані родини», – наголошує організатор. У рамках усього фестивалю, не лише концерту Абкеримова, організатори збирають кошти на підтримку українських полів’язнів. Зокрема, співпрацюють із організацією КримSOS.

Що відбувається на фестивалі CrimeanSOS у Празі

Фестиваль CrimeanSOS триває в Празі з 17 до 19 березня. Зокрема, вже виступив глава Меджлісу Рефат Чубаров на філософському факультеті Карлового університету та в бібліотеці Вацлава Гавела, – модератором виступив головний редактор проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» Володимир Притула.

Також відбулась прем'єра вистави «Заручини» від Театр.док (Москва). Це документальний спектакль за матеріалами процесу Олега Сенцова.

На підтримку полів’язнів дали благодійні концерти акордеоніст і композитор Сервер Абкеримов та контрабасист, учасник гурту «Чехомор» Тарас Волос.

Найактивніший день фестивалю заплановано на 19 березня. В рамках фестивалю відбудеться хода та мітинг на підтримку кримських татар на площі Миру. Згодом лекція про депортацію кримських татар у 1944 році від історика Гульнари Бекірової. Панель для дискусії про свідчення анексії 2014 року з режисером Валерієм Балаяном. А також презентація книжок «Острів Крим» Василя Аксьонова та «Анексія. Острів Крим. Хроніки гібридної війни» Тараса Березовця.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG