Доступність посилання

ТОП новини

Посол Великобританії в Україні вперше розповіла про свою орієнтацію і допомогу ЛГБТ


Джудіт Гоф
Джудіт Гоф

«ЛГБТ людям в Україні нелегко. Подивіться на рівень насильства проти геїв, напади відбуваються часто. Та і моделей для наслідування українці не мають»

Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф розповіла виданню Buzzfeed про ставлення до неї як лесбійки в Україні, своє та її родини життя. Джудіт Гоф також розповіла про те, як особисто бореться із гомофобією та виступає на захист прав ЛГБТ.

«Я тут тому, що я добре роблю мою роботу і маю важливі знання. Я представляю Велику Британію, розмаїту країну, яка заснована на певних цінностях. Відтак я є відображенням цієї країни», – такими словами Гоф, за власним зізнанням відповідає тим дипломатам інших країн, які упереджено ставляться до неї через її жіночу стать чи лесбійство.

Гоф також розповіла, що обмірковувала рішення про роботу в Україні з огляду на антигейські настрої та закони.

Інтерв'ю Гоф у Buzzfeed у якому вона публічна заговорила своє лесбійство, стало першою подібною розмовою зі ЗМІ для чинного дипломата Великої Британії.

«Роблю це, щоб відчувати – можу стати перед нашими дітьми і сказати: «Це я. Я така». Щоб вони були певні того, хто вони і звідки. Це мій обов'язок перед ними. Я хочу, щоб їм було комфортно», – розповіла дипломат про причини свого публічного зізнання.

«ЛГБТ людям в Україні нелегко. Подивіться на рівень насильства проти геїв, напади відбуваються часто. Та і моделей для наслідування українці не мають. Не знаю, чи то рівень насильства проти геїв зріс, чи про це просто стали більше повідомляти ЗМІ», – розповіла Гоф про Україну.

При цьому дипломат відзначила хоробрість українських ЛГБТ активістів, які свідомо ідуть на значні ризики.


На думку Гоф, питання ЛГБТ в Україні політизуються деякими політичними силами, як привід для України не розвивати тісніші стосунки з Європою.

Дискусія про права ЛГБТ з українською владою накладається на загальну кризу у країні, яка зачіпає кожного громадянина, зауважила дипломат.

«Ми ведемо діалог із широкого кола питань, але треба бути реалістами. Працюючи у країні, яка занурена у конфлікт та економічну кризу, де 2,5 мільйона людей стали вимушеними переселенцями – ми найчастіше говоримо із владою саме про ці проблеми. Але частина розмов стосується прав людини», – розповіла дипломат.

При цьому Гоф зазначила, щоб представництво Великої Британії в Україні підтримує конференції присвячені ЛГБТ тематиці та активістів.

У суботу у Львові було зірвано проведення Фестивалю рівності.

Організаторів фестивалю напередодні виселили із готелю. «Українська правда» повідомила, що Львівський окружний адмінсуд заборонив проведення акцій на проспекті Свободи, на площі перед Оперним театром у зв’язку з клопотанням поліції та заходами безпеки через подання заявок від різних організацій.

Організаторів фестивалю та активістів у місті постійно переслідували великі групи агресивно налаштованих молодиків. Організатори впізнали у них представників націоналістичних сил.

«Це був дуже складний досвід. Львів потребує змін», – написала на своїй сторінці у Facebook одна з організаторів події Олена Шевченко, голова громадської організації «Інсайт».

«Прощавай Львів. Сподіваюсь, років через 500 тут щось зміниться», – зазначила у Facebook інша активістка.

«Ті українські політики, включно із мером Андрієм Садовим, які так люблять називати себе борцями за вільну, європейську Україну, але зберігали мовчанку у ці дні, їм має бути соромно», – сказав відомий український журналіст Максим Еріставі.

На підтримку фестивалю та діалогу між його організаторами та міською владою напередодні виступив посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG