Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко передав удові Георгія Гонгадзе орден «Зірка Героя»


Профіль Георгія Гонгадзе на плакаті проти цензури, виставка «Стоп цензурі», Київ, 15 червня 2011 року
Профіль Георгія Гонгадзе на плакаті проти цензури, виставка «Стоп цензурі», Київ, 15 червня 2011 року

Президент України Петро Порошенко передав удові загиблого журналіста Георгія Гонгадзе Мирославі орден «Зірка Героя». Про це 21 березня повідомляє сайт голови держави.

«Майже через 16 років після трагічної загибелі Ґії маю високу честь і велику відповідальність передати Вам і вашій родині Золоту Зірку Героя України – вищу державну нагороду, яка по праву належить Георгію Гонгадзе», – сказав Порошенко під час передачі нагороди.

Президент також наголосив, що звання Героя України у країні, що воює, набуло своєї справжньої цінності і впродовж двох останніх років всього кілька десятків українців удостоєні честі отримати його.

Мирослава Гонгадзе вказала, що «Ґія завжди був готовий віддати життя за Україну». «І якщо б він сьогодні був живим, він був би там – на східних кордонах. Якщо б він був живий, він би пишався цією нагородою», – відзначила удова журналіста.

Журналіста Георгія Гонгадзе вбили восени 2000 року. Майже через вісім років, 15 березня 2008 року, Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС – Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича – і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва визнав колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача винним у вбивстві Георгія Гонгадзе і присудив йому довічне ув’язнення. Через рік суд почав у закритому режимі розглядати апеляцію на вирок. Генпрокуратура виступила за відкритий розгляд справи.

У лютому 2015 року Апеляційний суд Києва ухвалив рішення про відкритий режим слухання апеляції на вирок Пукачу.

XS
SM
MD
LG