Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина вимагає звільнення української льотчиці


Віра Савченко – сестра Надії: потрібно боротися до повної перемоги

Берлін – Поки у Росії в Донецькому міському суді Ростовської області триває оголошення вироку у справі незаконно затриманої української льотчиці Надії Савченко, світ вимагає її цілковитого звільнення. Зокрема у Німеччині тривають акції підтримки української бранки. А в Берліні напередодні побувала її сестра Віра Савченко. У посольстві України вона зустрілася з журналістами, політиками, представниками громадськості та активістами організацій, які боряться за права людини.

Андрій Мельник
Андрій Мельник

Німецька громадськість, політики та представники ЗМІ обурені імовірним вироком українській громадянці. Вони вимагають негайного її звільнення і повернення на батьківщину. Про це говоритиме і міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час візиту до Росії, який має відбутися незабаром. Також посол України в Німеччині Андрій Мельник, який особисто багато зробив для того, щоб про незаконне утримання Надії Савченко у російській в’язниці дізналося якомога більше громадян Німеччини, вважає, що боротьбу за її визволення слід продовжувати.

Після фарсового судового процесу, стало для всіх очевидно, навіть у скептиків відпали сумніви, що обвинувачення Савченко є безпідставними
Андрій Мельник

«Нині, після фарсового судового процесу, стало для всіх очевидно, навіть у скептиків відпали сумніви, що обвинувачення Надії Савченко є безпідставними. Так званий судовий процес не відповідає жодним міжнародно-правовим принципам, і тому ми вдячні німецькій стороні за чіткі та недвозначні заяви з вимогами звільнення Савченко», – сказав Андрій Мельник.

Німецькі медики готові допомогти Надії

Віра Савченко
Віра Савченко

Тим часом, за інформацією Віри Савченко, її сестра ослабла в результаті тривалого та кількаразового голодування і потребує ретельного медичного обстеження. Як повідомив Андрій Мельник, нині ведуться переговори з німецькими фахівцями щодо їхньої поїздки до Росії для обстеження Надії і, в разі необхідності, надання їй кваліфікованої допомоги.

Головним закликом Віри Савченко у зверненні до німецької громадськості є прохання навіть після оголошення вироку не припиняти боротьби за звільнення Надії. На цьому вона наголошувала і під час зустрічі в посольстві України, і в інтерв’ю численним засобам масової інформації, зокрема газеті «Більд». Вона вважає, що не треба йняти віри у запевнення про обмін чи помилування Надії після оголошення вироку. Адже Росія, за її словами, не та країна, що дотримується слова: це лише облуда, щоб громадськість мовчала.

Боротися до повної перемоги

Також Віра вважає, що Росія лише вичікуватиме на реакцію громади щодо вироку. Тому мовчати не можна, потрібно вимагати відпустити і Надію, й інших українських бранців у Росії. Якщо ми не здаватимемось, не мовчатимемо, каже вона, то переможемо.

Росія хотіла тихенький процес для своїх громадян: показати, що ми «карателі». Адвокати Наді не дали цій справі «замовкнути»
Віра Савченко

«Росія хотіла тихенький процес для своїх громадян: показати, що ми «карателі», і у нас внутрішня громадянська війна. Адвокати Наді не дали цій справі «замовкнути». Інакше ніхто б не знав про злочини Росії», – переконана Віра Савченко.

Щочетверга перед посольством Російської Федерації у Берліні триває акція протесту проти незаконного утримання Надії Савченко у в’язниці та суду над нею. Представники німецької громадськості та українські активісти вимагають негайного звільнення української льотчиці. Невтомний борець за її звільнення, колишній політв’язень, дисидент часів НДР Рональд Вендлінґ розвішує українські прапори та роздає листівки на центральній столичній вулиці Unter der Linden, з вимогою звільнити Надію Савченко. Протест передовсім спрямований на посольство Російської Федерації, навпроти якого відбувається акція німецького активіста Вендлінґа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG