Доступність посилання

ТОП новини

Судовий розгляд у справі військових ГРУ Росії затягується


Адвокату російського спецпризначенця Єрофеєва надали державну охорону
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Адвокату російського спецпризначенця Єрофеєва надали державну охорону

Адвоката Єрофеєва Оксану Соколовську та її майно охоронятимуть за рішенням суду

Суд у справі спецпризначенців ГРУ Росії відкладається до 5 квітня. Зникнення адвоката Юрія Грабовського призвело до заміни захисника Олександра Александрова. Юрія Грабовського наразі розшукує поліція, розглядається версія викрадення. Голосіївський районний суд Києва 21 березня розглянув питання продовження запобіжного заходу для підсудних і клопотання про надання охорони адвокату Євгена Єрофеєва.

Адвокат Оксана Соколовська вважає, що їй також загрожує небезпека. На суді 21 березня вона зачитала один із останніх дописів свого колеги Юрія Грабовського перед зникненням, а також надала роздруківку погроз, які надходять їй у соціальній мережі. У зв’язку з цим адвокат попросила забезпечити їй особисту охорону та охорону її майна. Також захисник Євгена Єрофеєва заявляє, що на неї чинить тиск військова прокуратура.

Голосіївський суд ухвалив рішення про забезпечення особистої охорони Соколовської та її майна. Рішення має виконати Служба безпеки України. Сторона обвинувачення зауважила, що не проти надання охорони, але в наданих повідомленнях прокурор не побачив стосунку погроз до ведення Оксаною Соколовською справи із захисту Євгена Єрофеєва.

«Тепер головна військова прокуратура володіє усіма відомостями, в тому числі переписками» – адвокат Соколовська

Напередодні головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив у ЗМІ про те, що до зникнення Юрія Грабовського можуть бути причетні російські спецслужби. Оксана Соколовська називає таке твердження неправдивим. Так само, як і інформацію від прокуратури про те, що на обвинувачених готувався замах, який вдалося відвернути.

«Я вважаю, що це видумки прокуратури для того, щоб провести всі дії, спрямовані на затягування процесу для проведення переговорів з обміну Савченко», – заявила захисник Євгена Єрофеєва.

Те, що справу зі зникнення її колеги Юрія Грабовського веде головна військова прокуратура, адвокат вважає втручанням в адвокатську діяльність і намаганням впливати на захист. Адже у межах справи проводяться обшуки в офісному приміщенні Грабовського.

«Тепер головна військова прокуратура володіє усіма відомостями, і в тому числі переписками, які були у мого колеги Грабовського Юрія, який був захисником в цьому процесі, де і обвинуваченням є саме головна військова прокуратура. Це нормально?» – обурюється адвокат.

Прокурор Олександр Климович зауважив, що якщо і були вилучення техніки органами досудового слідства, то є процедура оформлення даних, які складають адвокатську таємницю, а будь-який виток цих даних протизаконний.

«Адвокат Соколовська неодноразово у засобах масової інформації робить заяви про те, що начебто з офісу пана Грабовського були вилучені чи пропали якісь докази беззаперечної невинуватості Єрофеєва та Александрова. При цьому вона наводить перелік таких доказів. Хочу зазначити, що ще у вересні минулого року сама Соколовська надала копії доказів стороні обвинувачення. Станом, коли надавалися ці докази пана Грабовського у справі не було», – зазначає Олександр Климович, прокурор головної військової прокуратури.

Розслідування справи зникнення адвоката головній військовій прокуратурі передала ГПУ. За словами Олександра Климовича, у зв’язку з тим, що орган досудового розслідування цього відомства є найбільш оперативним й ефективним.

Адвокат запросив три тижні на ознайомлення із матеріалами справи

Адвокат Валентин Рибін, який зайшов у справу замість Грабовського, попросив час для ознайомлення зі справою до 11 квітня, проте суд надав для цього майже на тиждень менше часу. Під час свого представлення він зауважив, що сподівається на повернення колеги найближчим часом.

Адвокат Рибін, до речі, є захисником колишнього начальника управління СБУ Києва та Київської області Олександра Щеголева, якого звинувачують у силовому розгоні Майдану 18-19 лютого 2014 року.

Прокурор головної військової прокуратури Олександр Климович зазначив, що саме через обставини щодо зникнення та заміною адвоката прогнозувати щось у справі марно. Він зауважив, що сторона звинувачення наполягає на оперативному розгляді справи. А щодо інформації про замах на російських спецпризначенців сказав, що їм пропонували брати участь в засіданнях по відеозв’язку, через можливу загрозу їхньому життю при транспортуванні, але вони відмовились.

Запобіжний захід у вигляді тримання підсудних під вартою продовжено судом на 2 місяці – до 19 травня. Наступне засідання призначене на 5 квітня. Всі засідання у цій справі транслюються в мережі інтернет на судовому порталі і доступні для перегляду.

Адвокат Оксана Соколовська та військові ГРУ Росії Євген Єрофєєв і Олександр Александров (зліва направо на другому плані)
Адвокат Оксана Соколовська та військові ГРУ Росії Євген Єрофєєв і Олександр Александров (зліва направо на другому плані)

Російські спецпризначенці Олександр Александров і Євген Єрофеєв були затримані 16 травня 2015 року в зоні проведення АТО поблизу Щастя Луганської області. Прокурори висунули обом однакові обвинувачення у незаконному перетині кордону, та, серед іншого, звинуватили у вбивстві українського військового. Російським спецпризначенцям також інкримінують терористичний напад на позиції 92-ї бригади, яка охороняла ТЕЦ біля міста Щастя.

Спочатку Єрофеєв і Александров підтвердили, що є російськими військовими, але на суді відмовилися від цих свідчень.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG