Доступність посилання

ТОП новини

Ми фіксуємо порушення кандидата Вілкула на кожному кроці – правозахисник


Мітинг проти фальсифікації результатів виборів міського голови Кривого Рогу, 22 листопада 2015 року
Мітинг проти фальсифікації результатів виборів міського голови Кривого Рогу, 22 листопада 2015 року

«Виборча кампанія мера відбувається в рамках законодавства» – довірена особа Юрія Вілкула

Дніпропетровськ – За кілька днів до виборів у Кривому Розі експерти оцінюють шанси кандидатів на перемогу або на вихід у другий тур. Загалом за крісло мера міста гірників та металургів цього разу змагається 15 претендентів – 5 висуванців партій і 10 самовисуванців, серед яких і чинний міський голова Юрій Вілкул. Опоненти закидали йому порушення правил ведення агітації й навіть використання адмінресурсу, однак жодна заява так і не була доведена в міськвиборчкомі чи суді. У виборчому штабі мера заявляють, що діють в рамках чинного законодавства. Але спостерігачі мають свої зауваження.

ЗАВАНТАЖИТИ

Ще на старті виборчої кампанії у Кривому Розі спостерігачі Громадянської мережі «Опора» зауважували: одним із найбільших її ризиків є ймовірне порушення правил агітації та застосування адмінресурсу з боку чинного міського голови, батька народного депутата від «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула – Юрія Вілкула. На минулих виборах він був висуванцем «Опоблоку», на нинішніх – самовисуванець.

Кандидати-опоненти мера зробили кілька заяв про порушення з його боку й подали скарги до міської виборчої комісії. Зокрема, скаржники заявляли про наявність ознак підкупу виборців у соціальній акції з виплати 500 гривень допомоги малозабезпеченим криворіжцям «з ініціативи мера», про друковану продукцію на підтримку мера без вихідних даних на магазинах і таксі, про недостовірність інформації на білбордах Вілкула, де стверджувалось, що він «єдиний кандидат від криворіжців» тощо. Міська виборча комісія визнала обґрунтованими лише частину скарг, а суди скасували й ці постанови ТВК.

«Це і є адмінресурс»

Криворізький правозахисник Валерій Романов стверджує: виборча кампанія чинного мера не бездоганна, однак довести це складно. Чи не найбільшим порушенням правозахисник вважає використання підлеглих мера в його агітації.

Ми фіксуємо порушення на кожному кроці
Валерій Романов

«Ми фіксуємо порушення на кожному кроці. Вілкул як кандидат в кожному із 7 районів міста створив газети під назвою «Політична команда Вілкула». В цих «командах» – представники великого бізнесу, керівники комунальних підприємств, головні лікарі лікарень, директори шкіл, голови райрад, його заступники, тобто його підлеглі. Це і є адмінресурс. Тепер ці члени «команди» збирають своїх підлеглих і розповідають, за кого голосувати. Вони, звісно, кажуть, що не агітують, але сама їхня участь у заходах, де збирається колектив, говорить сама за себе», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Валерій Романов.

«Порушень закону ніяких не здійснювали» – довірена особа Вілкула

У виборчому штабі Юрія Вілкула всі звинувачення відкидають. Зазначають: посадовці, у тому числі й підлеглі мера, не мають права агітувати тільки в робочий час, у неробочий же, вони як громадяни й виборці можуть висловлювати свою позицію.

Якщо є якісь питання, у нас є міська виборча комісія, туди можна звертатись зі скаргами, у нас є суди
Марина Акімова

Довірена особа кандидата Марина Акімова заявляє: виборча кампанія мера відбувається в рамках законодавства. Однак зазначає – кожен із кандидатів-опонентів має право подати заяву до ТВК і розраховувати на розгляд. Усі ж справи, які дійшли до суду, кандидат виграв, нагадує Акімова.

«Зі свого боку ми порушень закону ніяких не здійснювали. Якщо є якісь питання, у нас є міська виборча комісія, туди можна звертатись зі скаргами, у нас є суди, які можуть перевіряти законність дій будь-кого з кандидатів і міської виборчої комісії», – зазначає Марина Акімова.

«Кандидат-посадовець не повинен поєднувати виборчу кампанію з роботою»

Спостерігачі й деякі експерти мають деякі зауваження до виборчої кампанії мера. За словами координатора громадського спостереження за виборами в Кривому Розі від Громадянської мережі «Опора» Андрія Токарського, головна претензія до кампанії міського голови – не в юридичній площині, а, швидше, в етичній.

Хоч цього прямо й не вимагає українське законодавство, каже Андрій Токарський, задля рівності можливостей під час виборів, за прикладом європейських політиків, криворізький очільник мав би взяти відпустку. Тоді б виборець міг чітко розмежувати для себе діяльність Вілкула-мера й дії Вілкула-кандидата, зазначає спостерігач. Але українська практика така, що посадовці, йдучи на вибори, не поспішають, хоча б тимчасово, полишати свої крісла, а в суспільстві немає відповідного запиту на такі.

Для виборців не є зрозумілим, коли він виконує свої посадові обов’язки як міський голова, а коли веде агітаційну роботу як кандидат
Андрій Токарський

«У нас є засторога, з якою ми звертались до Юрія Вілкула, адже він як міський голова провадить активну роботу саме як міський голова, беручи участь у заходах за підтримки міської ради, публічних заходах тощо. Тобто для виборців не є зрозумілим, коли він виконує свої посадові обов’язки як міський голова, а коли веде агітаційну роботу як кандидат. Тобто оце поєднання кандидат-посадовець у нас в Україні часта й звичайна практика. Прямо говорити про застосування адміністративного ресурсу не можна, адже він виконує свої посадові обов’язки. Між тим виборець не розрізняє, чи це виборча кампанія, чи діяльність міського голови. Ми не раз наголошували, що, дотримуючись міжнародних стандартів і політичної етики, йому б варто було піти на цей час у відпустку. Передусім у нас немає такого запиту від виборців, від суспільства, що кандидат-посадовець не повинен поєднувати виборчу кампанію з роботою в органах влади, не повинен використовувати робочі заходи, щоб поліпшити свій імідж. У нас немає розуміння, що так має бути. Оскільки це не є порушенням закону, то наші кандидати-посадовці не поспішають це робити », – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Токарський.

Вибори в один тур чи пара Семенченко-Вілкул у другому?

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов не виключає, що вибори мера Кривого Рогу можуть відбутись в один тур. Якщо ж у першому турі жоден з кандидатів не набере переважної більшості голосів, ймовірними опонентами другого туру можуть стати чинний мер Юрій Вілкул та народний депутат від «Самопомочі» Семен Семенченко.

Виборча кампанія чинного міського голови Кривого Рогу Юрія Вілкула, на відміну від попередньої, вважає політолог, відзначалась більшим «натиском» й у чомусь була схожою з кампанією Бориса Філатова, теперішнього мера Дніпропетровська, на виборах 2015 року. На думку експерта, чинний мер все ж вдавався до застосування адмінресурсу, однак робив це дуже обережно, «у м’якій формі».

Не відверте застосування адмінресурсу, але у м’яких формах
Андрій Золотарьов

«Не відверте застосування адмінресурсу, але у м’яких формах. Юрій Вілкул як досвідчена людина досить обережний у своїх діях. Йому закидають, що він «розколює» суспільство, що розміщує агітацію на транспорті й таке інше. Саме так діяв Філатов під час своєї виборчої кампанії і це виявилось досить ефективним», – зазначив у коментарі для Радіо Свобода політолог.

Водночас спостерігачі «Опори» помітили порушення й з боку інших кандидатів. Так, в «Опорі» заявили, що зафіксували, як в агітаційних наметах Семена Семенченка роздавали друковану продукцію з неповними вихідними даними. Свою заяву «Опора» передала поліції. Сам народний депутат на неї поки не відреагував.

Хоча вибори в Кривому Розі були призначені після скандалу й резонансних акцій протесту, нова виборча кампанія в місті, попри очікування, не стала надто активною й сенсаційною. За спостереженнями «Опори», з 15 кандидатів менш ніж половина ведуть активну агітацію й демонструють свою зацікавленість в боротьбі за крісло мера. Решта – подали своїх кандидатів на членів дільничних виборчкомів і «залягли на дно». З 15 кандидатів, з яких обиратимуть собі мера криворіжці, 5 – висуванці партій і 10 самовисуванців. Жінок майже утричі менше, ніж чоловіків. Вибори мають відбутись 27 березня.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG