Доступність посилання

ТОП новини
Імпровізований меморіал пам’яті загиблих унаслідок вибухів у Брюсселі, 22 березня 2016 року
Імпровізований меморіал пам’яті загиблих унаслідок вибухів у Брюсселі, 22 березня 2016 року

Вибухи у Брюсселі: відповідальність узяли ісламісти

В інтернеті з’явилася заява про відповідальність за напади від імені угруповання «Ісламська держава». Прапор ісламістів знайшли і в перебігу обшуків у Бельгії

Унаслідок вибухів у Брюсселі, на летовищі й одній зі станцій метро, загинули й поранені десятки людей. За останніми повідомленнями, загиблих наразі принаймні 30: 10 в аеропорті «Завентем» і 20 на станції метро «Мальбек», що неподалік установ Євросоюзу. Деякі джерела говорять про 11 чи 14 загиблих в аеропорті і, таким чином, 31 чи 34 загиблих загалом. Наразі немає даних, щоб серед жертв були громадяни України. Поранені близько 230 людей, дехто перебуває у критичному стані. Внаслідок вибухів аеропорт закрили. Рівень терористичної небезпеки у країні підняли до найвищого рівня. У Європі ці вибухи називають нападами на демократію й на європейські цінності. В інтернеті з’явилася заява про відповідальність за напади від імені угруповання «Ісламська держава». Прапор ісламістів знайшли і в перебігу обшуків у Бельгії.

Також у Брюсселі підтвердили, що на летовищі був виявлений заряджений пояс смертника, що не спрацював чи не був використаний. Сапери дистанційно підірвали його «контрольованим вибухом» – він став раніше причиною повідомлень про «третій вибух» в аеропорті.

Також контрольованими вибухами були знищені два підозрілі предмети в самому місті, але в них, як з’ясувалося, вибухівки не було. І, знову ж, через ці дії саперів з’являлися повідомлення про нібито нові вибухи-теракти.

У соціальних мережах мешканці Брюсселя продовжують пропонувати житло, транспорт чи іншу допомогу людям, які «застрягли» в місті через перекриття транспортного сполучення після вибухів. Ці напади спричинили закриття летовища і всіх трьох вокзалів далекого сполучення.

Пропозиції переночувати чи підвезти публікують із хештегами на кшталт #PorteOuverte («відчинені двері»), #OpenHouse («відкритий дім»), #ikwilhelpen («хочу допомогти») тощо.

Така думка:

У зв’язку з нападами рівень терористичної загрози в Бельгії підняли з третього до четвертого – найвищого. Влада направила до Брюсселя додатково 225 силовиків.

У Бельгії підняли рівень терористичної загрози до найвищого (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Посилені заходи безпеки в Європі:

Речниця СБУ про російських посадовців, які назвали голову СБУ «придурком» і «дегенератом» за те, що він припустив можливість «російського сліду» в терактах у Брюсселі: «Культура найвищого російського політичного керівництва не викликає подиву».

У Бельгії поліція підтвердила фото підозрюваних нападників на летовищі – там у кадрі з камери спостереження було видно двох чоловіків у чорному з порожніми багажними візками, в кожного на лівій руці була рукавичка (є підозра, що в рукавичках були вмикачі вибухових пристроїв; вважають, що саме вони стали смертниками), а поруч із ними третій, у білому одязі й капелюсі, з великою сумкою на візку.

Це фото раніше з’явилося в інтернеті, тоді, за повідомленнями, поліція оприлюднила його випадково. Деякі засоби інформації того чоловіка в білому відрізали й повідомили про двох підозрюваних у чорному. Тепер, навпаки, поліція публікує відрізане фото цього в білому – саме він тепер головний розшукуваний підозрюваний.

Розшук: Хто впізнає цього чоловіка?

Встановити підозрюваного: Поліція встановлює особу цього чоловіка. Його підозрюють у скоєнні замаху на летовищі «Завентем» у вівторок, 22 березня 2016 року. Якщо ви впізнаєте цю особу чи маєте інформацію щодо замаху, зв’яжіться, будь ласка, зі слідчими за безплатним номером 0800 30 300. Конфіденційність гарантується.

Російський телеканал LifeNews викрили у плагіаті, яким він зайнявся навіть на трагедії у Брюсселі.

Жалобний малюнок французького карикатуриста Плантю, на якому фігурка, що плаче, в кольорах прапора Франції обіймає, втішаючи, фігурку в кольорах прапора Бельгії, з датами терактів у Парижі минулої осені і у Брюсселі нині, росіяни «творчо переробили»: французький прапор замінили на російський, дату теракту в Парижі – на дату катастрофи російського літака в Єгипті, а підпис художника просто стерли.

Одна добра новина, наскільки це можливо: інформації про те, щоб унаслідок вибухів у Брюсселі потерпіли українці, наразі немає.

Олександр Турчинов, коротко і ясно: «Сьогодні сплески терористичних атак – це наслідок тієї гібридної війни, яку розв’язала Росія. У кривавого терору, розв’язаного на сході нашої країни, та терактів у Туреччині, Парижі і Брюселі – одні й ті ж самі режисери. Свідомо знищуючи цивільну інфраструктуру в сирійських містах, Росія активно стимулювало потужні міграційні потоки, в межах яких легко маскувати фундаменталістів та терористів. Лише розуміючи загрози і об’єднавшись, ми здатні перемогти міжнародний тероризм та зупинити тих, хто його продукує».

Прокуратура в Бельгії повідомила, що здійснила низку обшуків у зв’язку з терактами у Брюсселі. За повідомленнями, в домі одного з підозрюваних у причетності до вибухів у місті Схарбек у столичному регіоні Брюссель, поруч із власне Брюсселем, знайшли вибуховий пристрій, наповнений гвіздками, неуточнені хімічні речовини і прапор угруповання «Ісламська держава».

Саме від імені цього угруповання була оприлюднена заява про відповідальність за напади. У заяві мовилося, що бойовики угруповання відкрили вогонь в аеропорті «Завентем», де «кілька з них» підірвали на собі «пояси смертника», ще один смертник підірвав себе у вагоні метро на станції «Мальбек» у центральній частині міста. Як мовиться в заяві, це помста ісламістів Бельгії за участь країни в міжнародній коаліції проти угруповання «Ісламська держава».

Правоохоронці раніше говорили про те, що принаймні один із вибухів на летовищі влаштував смертник; причину вибуху в метро офіційно ще не називали.

Але з трьох підозрюваних, що потрапили на оприлюднений кадр із камери спостереження на летовищі, розшукують, як повідомили трохи пізніше, тільки одного: вважають, що двоє інших загинули як смертники.

Крім того, в аеропорті після вибухів знайшли ще один заряджений пояс смертника, що чи не спрацював, чи був покинутий; його нейтралізували контрольованим вибухом. Також сапери ліквідували вибухами два підозрілі предмети в центрі міста, але в них, як з’ясувалося, вибухівки не було.

Число жертв нині називають так: не менш як 30 загиблих (10 на летовищі і 20 у метро) і близько 230 поранених. Деякі джерела говорять про 11 чи 14 загиблих в аеропорті і, таким чином, 31 чи 34 загиблих загалом. Наразі немає даних, щоб серед жертв були громадяни України.

Через вибухи брюссельський аеропорт наразі лишається закритим. Також припиняли залізничне сполучення й роботу міського транспорту у Брюсселі, людям радили залишатися в безпечних місцях і не виходити на вулиці, та потім цю рекомендацію скасували. Рівень терористичної небезпеки в Бельгії підняли до найвищого.

У світі висловили обурення цими нападами. У Європі їх також розцінили як «боягузливі» напади на всю Європу, на демократію і на європейські цінності.

Імпровізований меморіал у Брюсселі пам’яті загиблих унаслідок вибухів
Імпровізований меморіал у Брюсселі пам’яті загиблих унаслідок вибухів

XS
SM
MD
LG