Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко закликає Путіна віддати Савченко в обмін на ГРУшників


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко закликає президента Росії Володимира Путіна повернути Надію Савченко Україні в обмін на двох російських військових, затриманих минулого року на Донбасі.

«Під час зустрічей на найвищому рівні у Нормандському форматі я неодноразово піднімав питання звільнення Надії та інших українських заручників і був підтриманий іншими учасниками формату. Президент Путін тоді заявляв, що після так званого судового рішення поверне Надію Савченко Україні. Настав момент виконати цю обіцянку», – йдеться в заяві президента у зв’язку з оголошенням вироку українці.

«Я в свою чергу готовий передати Росії двох російських військовослужбовців, затриманих на нашій території за їхню участь у збройній агресії проти України. Судовий розгляд їхніх справ перебуває на фінальній стадії. Одразу після їх завершення я готовий шляхом відповідних процедур забезпечити їхній виїзд до Росії», – додав Порошенко.

За його словами, такий підхід відповідає пункту шість Мінських домовленостей – про обмін всіх на всіх. «І це має бути зроблено негайно», – сказав глава держави.

Порошенко також заявив, що Україна ніколи не визнає «судилища і так званого вироку» Надії Савченко.

«Це було ганебне судилище, яке країна-агресор влаштувала проти українського Офіцера з великої літери, яка, як і належить, боронила свою землю від ворожих зазіхань. Україна ніколи, – ще раз наголошую, ніколи! – не визнає ані цього судилища, ані їхнього так званого вироку, який своєю абсурдністю і жорстокістю свідчить про повернення російської юстиції в часи Сталіна-Вишинського», – йдеться в заяві.

Порошенко вкотре наголосив, що проти всіх, хто причетний до переслідування Надії Савченко, Олега Сенцова і інших громадян України, «українських патріотів-заручників, які незаконно піддаються тортурам на російській території», мають бути запроваджені персональні санкції – як українські, так і міжнародні.

Суд у російському Донецьку сьогодні визнав Надію Савченко винною у вбивстві двох російських журналістів, замаху на вбивство і незаконному перетину кордону і засудив її до 22 років позбавлення волі.

Російська прокуратура зажадала засудити Надію Савченко до 23 років ув’язнення, а захист – повністю виправдати.

Надія Савченко від грудня оголосила чергове голодування на знак протесту проти ув’язнення, а від 4 до 10 березня тримала сухе голодування. Вона також пообіцяла знову почали сухе голодування після того, як вирок вступить у дію.

У Голосіївському районному суді Києва триває розгляд справи російських військових Євгена Єрофеєва й Олександра Александрова, затриманих на Донбасі навесні минулого року.

XS
SM
MD
LG