Доступність посилання

ТОП новини

Це не злочин влади, це божевілля російської влади – Алексієвич про вирок Савченко


Світлана Алексієвич
Світлана Алексієвич

Нобелівська лауреатка прокоментувала вирок Савченко

Алесь Дашчинський

Лауреат Нобелівської премії Світлана Алексієвич, яка зараз перебуває в Берліні, прокоментувала вирок українській льотчиці Надії Савченко. Суд в російському Донецьку Ростовської області визнав Надію Савченко винною і засудив до 22 років ув'язнення.

Це вже не просто злочин влади, це якесь божевілля влади, яка вже перебуває у якомусь екстазі від своїх можливостей і від своєї безкарності. Ми всі захоплені мужністю Надії, ми всі її не залишимо і будемо далі за неї всі боротися

«Це вже не просто злочин влади, це якесь божевілля влади, яка вже перебуває у якомусь екстазі від своїх можливостей і від своєї безкарності. Адже всім очевидно, що це політичний процес, який не має під собою жодних підстав. Що судять не Надію Савченко, а судять Україну. Україні хочуть показати, світу хочуть показати, що, мовляв, ніхто нам не указ. Але все це нагадує якесь божевілля. Якусь агонію. Адже політика все ж, як би там не було, – це розумні дії в певній мірі. А це все навіть не розумно. Ми всі захоплені мужністю Надії, ми всі її не залишимо і будемо далі за неї всі боротися. І все-таки я сподіваюся, що ми переможемо. Ну, не можуть же вони бути сильніші за всіх нас», – сказала Світлана Алексієвич.

Раніше Світлана Алексієвич і ще майже 300 діячів науки, культури, бізнесу з усього світу підписали звернення на захист Надії Савченко. У зверненні вони закликають європейських лідерів «вжити надзвичайних заходів з метою негайного і безумовного звільнення» Надії Савченко.

Це безумство від нашого мовчання

Але чому влада Росії залишається непохитною? На це Світлана Алексієвич сказала: «Це вже якесь божевілля влади від своїх можливостей сьогоднішніх. Це безумство від нашого мовчання, що ми всі мовчимо. Ну що там кілька десятків і навіть сотень людей? А народ же мовчить. Нещодавно я прочитала інтерв'ю з людьми з Донецьку. Знаєте, жоден не сказав щось інше, крім як «стріляти, до стінки». Я злякалася такого народу».

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG