Доступність посилання

ТОП новини

«Чорний вівторок»: у Бельгії оголошений траур за загиблими в терактах


У приміщенні аеропорту після теракту
У приміщенні аеропорту після теракту

У Брюсселі правоохоронці знайшли вибухівку та інші докази можливих нових терактів, які готували джигадисти

Брюссель – Кривава терористична атака, мішенню якої стала столиця Бельгії Брюссель – місто, де зосереджені всі найголовніші установи Євросоюзу, штаб-квартира НАТО й тисячі міжнародних представництв. Водночас, саме на це місто постійно вказували як на осереддя мережі радикального ісламізму, адже терористичні напади у Парижі минулої осені також готувалися у Брюсселі.

Згідно з даними правоохоронних органів Бельгії, під час вибуху в аеропорту загинуло 10 осіб та є понад 100 поранених. Летовище буде зачинене ще щонайменше протягом середи.

Від іншого вибуху – на станції метро поблизу євроустанов – попередні дані щодо жертв такі: 20 мертвих та 130 ранених, з яких чимало у важкому стані.

Тобто, мова йде про щонайменше 30 жертв і понад сотні покалічених і обпечених людей внаслідок трьох вибухів: двох на міжнародному летовищі та одного на станції метро Малбек.

Відповідальність за ці атаки у вівторок пополудні взяла на себе угруповання «Ісламська держава».

Але в самому місті антитерористична операція тривала до пізньої ночі. Надходила інформація про те, що спецслужби знайшли в районі Скарбек на квартирі одного з виконавців терактів велику кількість хімічної речовини, вибуховий пристрій, начинений цвяхами та прапор угруповання «Ісламська держава».

Повідомляють і про пошуки одного з трьох смертників аеропорту, який, залишившись живим, зник з місця теракту. Поступили відомості й щодо того, що детонатор із вибухового пристрою в аеропорті був ідентичний тому, що виявили три дні раніше при затримці учасника паризьких терактів, так званої, «загрози суспільства номер один» Салаха Абдеслама.

По всій Бельгії тривають антитерористичні рейди

Пізно ввечері обшуки у декількох районах міста, густонаселених мігрантами, тривали. Відбулися антитерористичні рейди й у інших містах Бельгії. Є повідомлення про арешти кількох підозрюваних. До охорони залучена велика кількість військових. Залізничні станції поступово розпочали відкриватися, окрім тих, що розташовані безпосередньо поблизу євроустанов – станції «Люксембург» та «Шуман». Характерно, що у Бельгії посилена і ядерна безпека: обидві атомні електростанції під надзвичайним наглядом військових, на кордонах країни – ретельний контроль.

У Бельгії підняли рівень терористичної загрози до найвищого (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

У Бельгії оголошено три дні жалоби, криваві терористичні атаки шокували не лише населення цієї держави, але й всю Європу. Водночас, вулиці потроху оживають, а громадський транспорт під вечір вівторка розпочав відновлювати свою роботу. Тим часом, люди шукали можливості дістатися з місць роботи додому через соціальні мережі.

Приспущені прапори ЄС біля будівлі Єврокомісії у Брюсселі, 22 березня 2016 року
Приспущені прапори ЄС біля будівлі Єврокомісії у Брюсселі, 22 березня 2016 року

Прем’єр-міністр Бельгії Шарль Мішель звернувся до нації. «Наші думки з жертвами та їхніми родинами, а також із людьми, які й досі не мають вісток щодо їхніх родичів. Ми усвідомлюємо, що ми постали перед трагічним моментом, та закликаємо кожного зберігати спокій, буди об’єднаними в цих складних обставинах», – заявив голова уряду. Звернення до бельгійців зробив і король Філіп.

Думки і молитви з народом Бельгії – Обама

Всі основні держустанови – уряд, прокуратура, спецслужби, суд та армія – сформували один кризовий центр, настанови якого такі: рівень терористичної загрози в Бельгії буде четвертим, тобто, найвищим, із патрулюваннями, посиленою охороною стратегічно важливих об’єктів, атомних станцій, тощо. Водночас, триває організація повернення людей додому зі шкіл та робочих місць.

Тим часом, протягом дня на адресу Брюсселя надходило багато висловлювань співчуття від світових лідерів.

Сполучені Штати робитимуть все необхідне, щоб підтримати Бельгію в притягненні до суду осіб, які несуть за це відповідальність
Барак Обама

«Думки і молитви американців із народом Бельгії... Сполучені Штати робитимуть все необхідне, щоб підтримати Бельгію в притягненні до суду осіб, які несуть за це відповідальність», – зокрема, заявив президент США Барак Обама.

Голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні, виступаючи перед пресою, розчулилася, заявивши, що в очікуванні точніших новин щодо розвитку подій у Брюсселі «абсолютно зрозуміло, що тепер нас об’єднує не лише страждання наших жертв… але й реакція на ці акти і водночас запобігання радикалізації та насильства».

Брюссельські вбивці були терористами, які не дбають про моральні принципи людяності
Анґела Меркель

Канцлер Німеччини Анґела Меркель тим часом каже, що «брюссельські вбивці були терористами, які не дбають про (моральні) принципи людяності. Те, що сталося в Брюсселі, нагадує нам, зокрема, про той факт, що злочинці є ворогами всіх цінностей, які нині відстоює об’єднана Європа, і які кожен з нас захищає, будучи частиною Європейського союзу».

Президент України Петро Порошенко засудив вибухи, що сталися в столиці Бельгії Брюсселі і висловив співчуття родинам загиблих.

Тероризм наніс підступний удар у саме серце Європи. В Україні з глибоким сумом сприйняли звістку про вибухи в Брюсселі
Петро Порошенко

«Тероризм наніс підступний удар у саме серце Європи. В Україні з глибоким сумом сприйняли звістку про вибухи в Брюсселі. Ганебному акту агресії не може бути виправдання», – зазначив Порошенко.

Водночас, на тлі численних меседжів підтримки та співчуття народу Бельгії, вочевидь, атаки «чорного вівторка» стануть поштовхом до докорінного переосмислення всієї системи безпеки та протистояння тероризмові у самому центрі об’єднаної Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG