Доступність посилання

ТОП новини

Пєсков заявляє, що не знає про домовленості щодо обміну Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

У Кремлі не підтверджують заяву президента України Петра Порошенка про обіцянку з боку президента Росії Володимира Путіна звільнити або обміняти громадянку України Надію Савченко після завершення суду над нею.

«Мені невідомо про такі домовленості… Росія в будь-якому випадку буде керуватися нормами свого законодавства… Що стосується видачі, невидачі, обміну – ці рішення може ухвалювати тільки президент Росії», – заявив речник президента Росії Дмитро Пєсков.

«У цьому випадку мені невідомо про жодні рішення в цьому руслі, які ухвалювалися б президентом», – сказав Пєсков.

22 березня президент України Петро Порошенко закликав президента Росії Володимира Путіна виконати обіцянку і повернути Надію Савченко Україні. За словами Порошенка, це може бути зроблено в обмін на двох російських військових, затриманих минулого року на Донбасі.

Донецький міськсуд Ростовської області Росії 22 березня засудив громадянку України Надію Савченко до 22 років за ґратами. Також Надії Савченко присуджений штраф у сумі 30 тисяч рублів за «незаконний перетин кордону».

Перед тим суд визнав Савченко винною у вбивстві двох російських журналістів, замаху на вбивство і незаконному перетині кордону.

Раніше російська прокуратура зажадала засудити Надію Савченко до 23 років ув’язнення, а захист – повністю виправдати.

Надію Савченко від липня 2014 року утримують у СІЗО в Росії. Її в Росії, зокрема, обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які влітку 2014 року, без дозволу української влади, перебували під Луганськом. Савченко і її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

XS
SM
MD
LG