Доступність посилання

ТОП новини

Як у Криму відреагували на вирок Савченко?


Надія Савченко
Надія Савченко

Однією з найбільш обговорюваних подій тижня став суворий вирок українській льотчиці Надії Савченко

Однією з найбільш обговорюваних і резонансних подій тижня став суворий вирок українській льотчиці Надії Савченко. Російський суд визнав її винною у вбивстві двох російських журналістів – Ігоря Корнелюка і Антона Волошина – і незаконному перетині кордону і засудив до 22 років позбавлення волі. «Крим.Реалії» з'ясували, як до цього поставились жителі півострова і що думають кримські політики і активісти про можливе звільнення льотчиці.

Нагадаємо, наприкінці червня 2014 року Надію Савченко взяли в полон представники угруповання «ЛНР». 8 червня стало відомо, що вона перебуває в СІЗО Воронежа. У Слідчому комітеті Росії повідомляють, що українська льотчиця перетнула держкордон під виглядом біженки, не маючи документів. Однак сама Савченко та її адвокати стверджують, що її вивезли з України насильно, а в полон взяли ще до загибелі російських журналістів.

«Можна було і більше»

Тема вироку Савченко стала однією з найбільш обговорюваних у медіа та соціальних мережах, однак ніхто з кримських «чиновників» і «депутатів», які представляють російську владу, ніяк не прокоментував цю подію. З відомих проросійських кримських політиків відреагував лише перший і єдиний президент Криму Юрій Мєшков.

Юрій Мєшков
Юрій Мєшков

«Вирок Савченко – 22 роки. Можна було і більше, але головне, щоб вона відбувала покарання в Росії», – написав він на своїй сторінці у Facebook.

А голова кримського відділення партії «Комуністи Росії» Леонід Грач вважає, що вирок і подальша доля Савченко – це складне питання для українсько-російських відносин.

Леонід Грач
Леонід Грач

«Зараз це має широкий міжнародний розголос і негативну реакцію. На порядку денному проблема Савченко дорівнює Мінську. Це найважче, що може бути», – сказав політик.

За словами Грача, в ситуації, що склалась, обом сторонам конфлікту необхідно ухвалити рішення, спрямовані на встановлення спокою і миру, в іншому випадку взаємини між Росією і Україною залишаться вкрай негативними надовго.

«Добре, засудили її. А що далі? Далі ще 22 роки цю проблему тримати на порядку денному ЗМІ і взаємин. Є речі, де потрібно підніматись вище. Заради миру і спокою мільйонів людей потрібно переступити. Іншого я не бачу», – сказав Грач.

Показовий процес

Перший заступник Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял назвав прогнозованим вирок Надії Савченко. За його словами, це рішення суду було написане вже давно, як і майбутні вироки у «справі 26 лютого» і щодо заборони Меджлісу.

Наріман Джелял
Наріман Джелял

«Уся ця судова тяганина – це технічні процеси, покликані просто продемонструвати якийсь нібито правовий аспект. Але ми всі знаємо, що в справі Савченко, в «справі 26 лютого» та у справі Меджлісу це настільки не клеїться і не складається, що за цим гидко спостерігати, це настільки емоційно важко! Тому що ти знаєш, що це все неправда, і людей звинувачують у тому, чого вони не скоювали», – сказав Джелял.

На його думку, в сучасній Російській державі силовики ніколи не відмовляються від своїх слів і йдуть до кінця в своєму злочинному намірі. І вирок Савченко, як сказав Джелял, – це черговий показник того, чим сьогодні є Росія.

«Я вже не дивуюсь, що сьогодні на державному рівні вищі особи починають покладати квіти до пам'ятника Сталіну, називати його ефективним менеджером. Це всього лише цеглинка сучасної Росії, яку очолює Володимир Путін. Нічого незвичайного не відбувається. Звідси ж і інтерв'ю севастопольського «губернатора», все це – характер чинної російської влади», – каже Джелял.

Я не думаю, що там стоїть завдання, щоб Надія гнила десь у катівнях. Потрібно було продемонструвати: це відплата за нібито скоєні злочини
Наріман Джелял

При цьому перший заступник голови Меджлісу не виключає швидкого звільнення української льотчиці. На його думку, для російської влади головне було продемонструвати: «є злочинець, якого ми справедливо покарали».

«А далі можна говорити: «Ми ж добрі, ми ж хороші, треба рятувати наших хлопців з українського «бандерівського полону». Чому б не обміняти їх на Надію?» Я не думаю, що там стоїть завдання, щоб Надія гнила десь у катівнях. Потрібно було просто російському суспільству в рамках наявної пропаганди продемонструвати – це відплата за нібито скоєні злочини», – вважає Джелял.

Після оголошення вироку, як вважає перший заступник голови Меджлісу, Савченко вже втрачає необхідний пропагандистський ефект, і тому російська влада може піти на її видачу Україні. Однак Джелял звернув увагу на те, що якщо за Надію переживає вся Україна і міжнародне співтовариство, то Росія не виявляє особливої турботи щодо своїх агентів ГРУ, на яких президент України запропонував обміняти льотчицю. У зв'язку з цим, на його думку, Кремль може вважати цю угоду неприйнятною для себе.

«Володя милосердний»

Представник Українського культурного центру в Криму Вельдар Шукурджієв також вважає, що для Росії важливо було публічно покарати Савченко, а тепер її можуть відпустити. Активіст припускає, що підконтрольні Кремлю медіа в цьому випадку піднесуть звільнення українки не як слабкість режиму, а як його силу.

Вельдар Шукурджієв
Вельдар Шукурджієв

«Я думаю, що буде велика підкилимна гра, і в решті решт її відпустять. І пропаганда Російської Федерації покаже Володимира Володимировича як Володю милосердного, як Володю всепробачаючого. А ось злим українцям ніяк не йметься! Буде розігруватися така карта», – припустив Шукурджиєв.

За словами активіста, в самому Криму думки місцевих жителів з приводу Савченко розділились. Але, як вважає Шукурджиєв, значна частина населення півострова прекрасно розуміє, що вирок є несправедливим, однак ніяк це не висловлює.

Кримчани або мовчать, або обговорюють у дуже тісному колі. Але всі розуміють, що сталось і хто така Савченко
Вельдар Шукурджієв

«Сьогодні, на жаль, ми повернулись до такого стану, коли і у стін є вуха. Тому кримчани або мовчать, або обговорюють у дуже тісному колі. Але всі абсолютно чітко розуміють, що сталось і хто така Савченко», – зазначив Шукурджієв.

Дещо іншої думки дотримується кримський політолог Дмитро Омельчук. За його словами, для кримського суспільства судовий процес над Савченко пройшов непомітно, і жителі півострова не надали йому особливого значення.

Дмитро Омельчук
Дмитро Омельчук

«Є, звісно, проросійська частина, але вона дуже невелика. Вона каже: так і треба всім цим «бандерівцям». У нас всі «бандерівці», хто за Україну. Я спостерігав за всім цим процесом, і особливого відгуку тут це не викликало», – сказав експерт в коментарі для «Крим.Реалії».

На його думку, слабкий інтерес до теми Савченко на півострові пояснюється тим, що кримчани більше зациклені на своїх внутрішніх проблемах. Омельчук вважає, що поступово увага жителів півострова до України і українських проблем згасає. У той самий час, за спостереженнями політолога, частина кримчан все ж стежила за судовим процесом і вважає звинувачення на адресу Савченко необґрунтованими.

Оригінал – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG