Доступність посилання

ТОП новини

За низької явки у Кривому Розі Вілкул може перемогти у 1-му турі – експерт


27 березня Кривій Ріг знову спробує обрати мера

Дніпропетровськ – Цієї неділі Кривій Ріг знову спробує обрати мера. У листопаді міського голову вже обирали і за підрахунком голосів переміг чинний мер Юрій Вілкул. Але кандидат від «Самопомочі» Юрій Милобог, який відстав із мінімальним відривом, заявив про фальсифікації й подав скарги. Зрештою президент України Петро Порошенко підписав ухвалений Верховною Радою закон про позачергове голосування. Нині на керівництво Кривим Рогом претендують 15 кандидатів. Найбільше коштів на вибори – по понад півмільйона гривень – витратили Юрій Вілкул та депутат, якого висунула цього разу «Самопоміч», Семен Семенченко.

За низької явки у Кривому Розі Вілкул може перемогти у 1-му турі – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Нові вибори в Кривому Розі призначили після скандалу й резонансних акцій протесту «проти фальсифікацій», які тривали всю зиму. Однак нова виборча кампанія не стала надто активною. Цього разу кандидатів у мери зареєстрували на чверть менше, ніж на попередніх виборах. І частина з них узагалі не вела агітації.

Юрій Вілкул
Юрій Вілкул

За даними Громадянської мережі «Опора», на фініші кампанії активність виявляють 11 претендентів із 15-ти. Чи не найбільше зауважень, зазначають в «Опорі», до чинного міського голови Юрія Вілкула. Наприклад, його політична реклама розміщена у неналежних місцях – у магазинах, кафе, таксі, зазначають спостерігачі. Але у штабі Вілкула причетність до такої агітації відкинули, опонентам мера не вдалось її довести ані у виборчій комісії, ані в судах.

Зафіксували порушення й з боку інших учасників перегонів, кажуть в «Опорі». «Найурожайнішою» на недотримання виборчого законодавства була Масляна: кандидати дарували електорату повітряні кульки, частували млинцями й чаєм тощо. Також розповсюджували агітаційну продукцію без вихідних даних, а це може свідчити про «тіньовий» обіг коштів, зауважує координатор громадського спостереження «Опори» у Кривому Розі Андрій Токарський.

Поширення агітаційних матеріалів без вихідних даних зафіксовано за Юрія Вілкула, Семена Семенченка, Олега Бойченка... Ми очікували більшої активності від кандидатів
Андрій Токарський

«Це є порушення в поширенні агітаційних матеріалів – поширення агітаційних матеріалів без вихідних даних зафіксовано за Юрія Вілкула, Семена Семенченка, Олега Бойченка, поширення агітаційних матеріалів в заборонених місцях, зокрема, на таксі, що заборонено законом «Про місцеві вибори», також це були випадки перешкоджання нашим спостерігачам у спостереженні за процесом подання документів в одній з районних комісій міста. Ми звернулись до поліції й міської виборчої комісії, чекаємо реакції… Я не можу сказати, що ми очікували більшої активності від кандидатів, але можемо констатувати, що наразі проявляють активність ті кандидати, які проявляли її і до виборів і які ще до виборів вважались потенційними учасниками боротьби. Інші ж, маловідомі кандидати лише зареєструвались і подали своїх членів до виборчих комісій, активної агітації вони не вели», – повідомив Радіо Свобода Андрій Токарський.

Колесник, Семенченко, Сова… Хто складе конкуренцію Вілкулу в другому турі?

Семен Семенченко
Семен Семенченко

Експерти сходяться на тому, що Юрій Вілкул є лідером перегонів. І головна інтрига голосування у неділю – хто вийде з ним до другого туру? Експерт Олександр Солонтай зазначає: явка на дільницях в день голосування може сягнути 45%.

27 березня Вілкул набере найбільшу кількість голосів, але вся інтрига полягає в тому, чи вистачить такої мобілізації на те, щоб вибори відбулись в один тур, і хто потенційний суперник Вілкула в другому турі?
Олександр Солонтай

«На мою думку, виборча кампанія себе виправдала. Немає нічого трагічного в тому, що Милобог зійшов з дистанції, він цим спровокував те, що політичні сили активізуватись. Заміна Милобога на Семенченка розв’язала руки іншим політичним силам висунути своїх кандидатів. І все це приваблює на дільниці нових виборців. Таким чином виборча кампанія пішла зовсім не так, як собі планував «Опозиційний блок» і команда Вілкула, розраховуючи на те, що виборці стомились. Зараз кожен кандидат приваблює виборців, намагається притягнути на дільниці своїх виборців, щоб потрапити в другий тур, таким чином збільшується кількість голосуючих. Відтак, можна чітко сказати, що на виборах 27 березня Вілкул набере найбільшу кількість голосів, але вся інтрига полягає в тому, чи вистачить такої мобілізації на те, щоб вибори відбулись в один тур, і хто потенційний суперник Вілкула в другому турі? Мій прогноз такий: у другий тур разом із Вілкулом може вийти хтось один із трьох кандидатів – це Микола Колесник від «Укропу», Семен Семенченко від «Самопомочі» або Світлана Сова від «Сили людей». Слабенькі ж кандидати, які ведуть свою кампанію, теж позитивно впливають на ситуацію: кожен з них приводить свого виборця голосувати, це збільшує явка, мобілізує електорат. Якщо ж жителі Кривого Рогу ігноруватимуть вибори, то явка буде низькою, і Вілкул може перемогти уже в першому турі», – заважив Олександр Солонтай у коментарі Радіо Свобода.

Скандал із сином вплине позитивно на імідж батька?

Олександр Вілкул
Олександр Вілкул

Мобілізувати свого виборця на фініші кампанії може й нинішній керівник Кривого Рогу, зауважує інший експерт, Віктор Пащенко. Останній політичний скандал обласного рівня – позбавлення Олександра Вілкула, депутата від «Опоблоку» й сина Юрія Вілкула, звання почесного громадянина Дніпропетровська – потенційно грає на руку батькові, стверджує політолог.

Я думаю, для тих, хто збирається голосувати за Вілкула, це тільки зайвий аргумент, щоб проголосувати за нього
Віктор Пащенко

«Мені це, звісно, більше схоже на політичну помсту, адже Олександр Вілкул на минулих виборах був суперником чинного міського голови Дніпропетровська Бориса Філатова. У частини виборців це викликає нерозуміння. Це спроба вплинути на імідж Вілкула-батька, звісно, але, я думаю, для тих, хто збирається голосувати за Вілкула, це тільки зайвий аргумент, щоб проголосувати за нього, показати йому свою прихильність. З одного боку, це виглядає як крок, що може завадити йому, але в реальності ефект буде прямо протилежним. Я думаю, відбудеться певна мобілізація його виборця», – зауважив у коментарі Радіо Свобода Віктор Пащенко.

У день виборів у Кривому Розі «Опора» планує проводити паралельний підрахунок голосів. На дільницях, окрім спостерігачів від цієї організації та Комітету виборців України, будуть присутні й міжнародні спостерігачі.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG