Доступність посилання

ТОП новини

«У мене і у Шокіна схожі характери – ми до кінця захищаємо своїх» – Сакварелідзе


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Сакварелідзе було призначено старшим групи справи «діамантових прокурорів», але він «сачкує» – ГПУ

Фахівців, які ведуть справу «діамантових прокурорів», намагаються звільнити. Про це заявляє Давід Сакварелідзе, заступник генерального прокурора України. Аби запобігти звільненню колег, Давід Сакварелідзе публічно звернувся до громадськості. З офіційною відповіддю від Генеральної прокуратури України виступив прокурор Владислав Куценко. Він стверджує, що заяви заступника генпрокурора не мають під собою підстав і звинувачує колегу у політичному піарі.

ЗАВАНТАЖИТИ

Команда фахівців, яких набирав Давід Сакварелідзе, заступник генпрокурора України, займається розслідуванням справ проти корупційних прокурорів.

Давід Сакварелідзе
Давід Сакварелідзе

Те, що 9 працівників з команди отримали повідомлення про звільнення, Давід Сакварелідзе вважає спротивом старої системи Гепрокуратури діям неупереджених фахівців. Він звернувся до громадськості із закликом про підтримку та зробив декілька публічних заяв.

Віктор Шокін в цій справі виступає як найзавзятіший адвокат і захисник Корнійця і Шапакіна
Давід Сакварелідзе

«Незважаючи на те, що в нас на сьогоднішній день близько 40 проваджень по різних корупційних прокурорах, все якось зійшлося на одній справі так званих «діамантових прокурорів». Через те, що генеральний прокурор Віктор Шокін в цій справі виступає як найзавзятіший адвокат і захисник Корнійця і Шапакіна. Корнієць був керуючим справами Шокіна, є також інформація, що якийсь час він був його водієм. Це доводять конкретні документи, вилучені з дому Корнійця під час обшуку, які прив’язують Віктора Шокіна до обвинуваченого», – заявляє Давід Сакварелідзе.

Шокін захищає «діамантових прокурорів», я буду захищати цих людей – Сакварелідзе

Давід Сакварелідзе заявив, що їх обманули: вивели зі штату нібито в порядку реформування системи, а тепер вручили попередження про звільнення. На його думку, це вчиняється для того, щоб паралізувати гучну справу та й інші провадження.

«На наших працівників після першої резонансної справи почали заводити карні справи, я вже збився з рахунку, вже мабуть дев’ята чи десята справа по наших працівниках. Такі справи, після втручання президента, найвищої посадової особи, оскільки доводилось до нього звертатись, закривались, але деякі залишились», – наголошує заступник генпрокурора.

Також він зробив кілька заяв щодо того, що у ГПУ планують обшукувати, прослуховувати і стежити за людьми з його команди, більше того нарікає на спроби дискредитації працівників шляхом пошуку фотографій з минулого в соціальних мережах.

«Який сенс проводити обшуки у тих хлопців, в яких навіть своїх квартир немає, вони живуть у гуртожитку в Києві. Вони не знайдуть там ні діамантів, ні 400 тисяч доларів, як у наших фігурантів справ», – зазначає заступник генпрокурора.

Давід Сакварелідзе добровільно йти з посади не збирається, має намір захищати людей, яких вмовляв працювати на цих посадах. Каже, що його підлеглим пропонували посади в Національному антикорупційному бюро, але вони хочуть залишитись при виконанні своїх обов’язків.

«Шокін мені телефонував сьогодні і цікавився, чому ми підняли публічно цю тему. Я йому пояснив, що він несправедливо вчиняє з тими людьми, які не заслуговують такого ставлення. Мабуть і в мене, і у Віктора Миколайовича Шокіна дуже схожі характери – ми до кінця захищаємо своїх: він захищає «діамантових прокурорів», я буду захищати цих людей».

«Розвіювання міфів» від ГПУ

На кожну проголошену заяву в ГПУ надали свою відповідь. В основному – спростування, але були й зворотні звинувачення. Офіційну відповідь озвучив Владислав Куценко, прокурор Генеральної прокуратури України. «Розвіюванням міфів» називає Куценко свою відповідь на заяви Давіда Сакварелізде, які він назвав неправдивими та вважає, що вони мають політичний характер.

Владислав Куценко
Владислав Куценко

Перед тим, як перейти до коментарів стосовно роботи Сакварелідзе та його команди, прокурор ГПУ пояснює, що повідомлення про звільнення – технічна і законна процедура.

«Новий закон «Про прокуратуру», який прийняли за пропозицією Давіда Сакварелідзе, передбачає скорочення штату працівників спочатку на 5 тисяч осіб. Існувало Управління з розслідування у кримінальних провадженнях стосовно працівників прокуратури та інформаційної безпеки, яке прославилось справою «діамантових прокурорів». Філософія реформи Давіда передбачала створення нового структурного підрозділу у стінах Генеральної прокуратури, який має назву Генеральна інспекція. Це практично внутрішньопрокурорська інквізиція. Якраз той орган, який за західним прикладом повинен розслідувати злочини та правопорушення, які вчиняють прокурорські працівники», – зазначає Владислав Куценко.

Далі він пояснює, що нова структура дублювала повноваження управління, тому його вирішили ліквідувати.

Поки один структурний підрозділ ліквідовується і створюється інший, працівники перебувають поза штатом, у цей час людина не є звільненою
Владислав Куценко

«Поки один структурний підрозділ ліквідовується і створюється інший, працівники перебувають поза штатом, у цей час людина не є звільненою, людина отримує заробітну плату, повинна відвідувати своє робоче місце», – пояснює прокурор Генпрокуратури.

В подальшому, за словами прокурора, фахівці подавали заяви на нові посади до новоствореної інспекції. Втім, всі вони аналізуються управлінням внутрішньої безпеки. Там, де не було питань, цих людей переводили на нові посади, прийнято рішення про перепризначення 12 працівників із так званої «молодої команди», запевнив Владислав Куценко.

У пошуку компроматів

В ГПУ зазначили, що на деяких представників команди Сакварелідзе мають інформацію про неналежне виконання ними обов’язків в минулому, про співпрацю із корупціонерами та про їхнє розкішне життя, яке не дозволяє зарплата прокурора.

Подібна інформація почала ширитися і соціальними мережами. Андрій Дзиндзя, відомий як активіст «Автомайдану», прокоментував світлини Віталія Опанасенко, прокурора з команди Сакварелідзе, таким чином:

«Сакварелідзе кричить , що прокурор ГПУ Віталій Опанасенко – чесна людина і справжній професіонал, який поплатився кар’єрою за намагання довести вину «діамантових» прокурорів. Ці світлини зі сторінки в Instagram, чи й справді саме так виглядає спосіб життя чесного прокурора?».

Заяви щодо карних справ, можливих обшуків та стеження в ГПУ назвали такими, що не відповідають дійсності. Давіду Сакварелідзе у ГПУ закидають, що він не відвідує робочі наради, не звітує за свою роботу, «сам собі дає доручення, сам їх виконує», зазначає Куценко.

Незадоволені колеги й тим, як просувається судовий розгляд справи «діамантових прокурорів». Кажуть, що команді бракує професійності, і покладають всю відповідальність на її керівника.

«Повну відповідальність за справу діамантових прокурорів несе особисто Давід Сакварелідзе. Він її розпочав, залучив до неї своїх фахівців, коли він сказав про тиск – всіх інших працівників з цієї справи не те, що прибрали, заборонили їм навіть вивчати матеріали чи поради давати. Коли справа дійшла вже до суду, Давід взяв документ, який має назву обвинувальний акт, бо він був прокурором по цій справі з самого початку, та підписав його. А що таке, якщо ти підписав його? Це ти сказав: я вивчив матеріали справи, вивчив докази і кажу «Я вас обвинувачую». Далі ця особа, яка підписала обвинувальний акт, повинна піти до суду та в суді довести, чому вона обвинувачувала тих чи інших осіб. Для того, щоб не було тиску і не казали, що справу розвалюють, саме Давіда Сакварелідзе було призначено старшим прокурором групи у справі «діамантових прокурорів». Але, на жаль, він «сачкує». Вже яке засідання проходить, він туди не приходить. Він може не бути там спікером, але повинен там бути, щоб легітимність справи була, і ніхто ні на кого не тиснув», – зазначає прокурор.

Демарш генпрокурора?

Політичний оглядач Павло Нусс пише, посилаючись на джерела в Адміністрації президента, що всі прокурори, про яких повідомив Сакварелідзе, будуть поновлені на своїх посадах відразу ж після відставки Віктора Шокіна.

«Джерела в Адміністрації українського президента повідомили мені про те, що президент Порошенко, м’яко кажучи, обурений демаршем генерального прокурора Віктора Шокіна. Порошенко розцінює вчинок Шокіна як помсту за майбутню відставку і спробу політизувати свою відставку, для подальшого використання цього фактору в корисливих цілях», – повідомляє Павло Нусс.

Закон, реформа і міжусобиці

Народний депутат Володимир Мисик, голова парламентського підкомітету з питань діяльності органів прокуратури, вважає безпідставними заяви про те, що хтось заважає у справі «діамантових прокурорів». Адже справа вийшла за межі слідства і вже знаходиться у судовому розгляді.

Новий закон «Про прокуратуру» виключає можливості для впливу керівництва на підлеглих, зазначає Володимир Мисик. За його словами, для звільнення необхідні десятки аргументованих послідовних дій. Працівник прокуратури приймається на роботу за дуже складною процедурою, але й звільняється також за дуже складною процедурою.

Якщо на працівника прокуратури здійснюється тиск і це підтверджується доказами, ніщо не заважає звернутися йому до суду, до вищої інстанції, або ж надати цьому розголосу. Якщо прокурор не захоче звільнитися, його ніхто не може звільнити
Володимир Мисик

«Наш комітет розробляв цей законопроект і багато було внесено поправок. Дуже багато запобіжників, які не дозволяють просто так взяти і звільнити, тому що хтось не подобається. Це неможливо юридично, це неможливо організаційно і неможливо зробити телефонним дзвінком чи якимось іншим незаконним шляхом. Тому я здивований. Звільнитися може людина, тільки якщо вона сама напише заяву на звільнення. Це так само неможливо, як позбавити громадянства України. Якщо на працівника прокуратури здійснюється тиск і це підтверджується доказами, ніщо не заважає звернутися йому до суду, до вищої інстанції, або ж надати цьому розголосу. Якщо прокурор не захоче звільнитися, його ніхто не може звільнити», – зауважує депутат.

Реформа української прокуратури – «тупцювання на місці», вважає Борис Малишев, доктор економічних наук, експерт з реформування МВС та прокуратури.

Є верхівка Генеральної прокуратури, якій вигідно, щоб все залишалось як є. Вигідно так показати суспільству процес реформування, щоб викликати невдоволення, критику
Борис Малишев

Він розповів Радіо Свобода, що зокрема конкурс на місцевих прокурорів провалено. Попри намагання оновити прокуратуру, 85 % працівників місцевих прокуратур – старі кадри.

«Є верхівка Генеральної прокуратури, якій вигідно, щоб все залишалось як є. Вигідно так показати суспільству процес реформування, щоб викликати невдоволення, критику. Замість того, щоб казати про інституційні зміни, про те, як реалізувати нові положення закону «Про прокуратуру», по новому запустити цей орган, ми бачимо міжусобні війні, різноманітні зливи компроматів», – зазначає експерт.

На думку Бориса Малишева, зміни в прокуратурі можливі лише з волі генерального прокурора, адже структура підпорядкування там строго ієрархічна.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG