Доступність посилання

ТОП новини

Україна недостатньо протидіє проявам ксенофобії – правозахисники


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Омбудсман двічі офіційно зверталась до Нацполіції щодо висловлювань Іллі Ківи – Філіпішина

Київ – Поширення ксенофобських виступів в Україні констатують представники правозахисної «Коаліції з протидії дискримінації» спільно з представниками офісу омбудсмена. Серед останніх задокументованих ними випадків – блокування будівництва притулку для біженців у Яготині на Київщині, зрив «Фестивалю рівності» у Львові та дискримінаційні висловлювання посадовців з цього приводу. Поліцейські, у свою чергу, стверджують, що роблять усе можливе для протидії ксенофобії.

Виступи проти біженців у Яготині, перешкоджання проведенню «Фестивалю рівності» у Львові та інші випадки публічних ксенофобських виступів не зустріли достатньої протидії з боку української влади, зазначає голова координаційної ради «Коаліції з протидії дискримінації» Марія Ясеновська.

Повинна бути публічна оцінка з боку органів державної влади інцидентів
Марія Ясеновська

Вона наголошує на потребі гармонізувати українське законодавство із законодавством ЄС у цій сфері та зауважує: «Ми вважаємо, що повинна бути публічна оцінка з боку органів державної влади інцидентів, у першу чергу – з боку місцевої влади тих міст, де відбувалися загадані події. Повинно активізуватись також Міністерство внутрішніх справ».


У Яготині планували розміщувати дітей-біженців – Буткевич

Пункт тимчасового розміщення біженців у Яготині – не єдиний в Україні: такі установи сьогодні діють в Одесі та Мукачеві на Закарпатті, зазначає співкоординатор проекту «Без кордонів» Максим Буткевич. Але ця установа, за його словами, мала стати першою в Україні, що приймає, серед інших, дітей без супроводу дорослих.

У нас є таке явище, як неповнолітні, які прибувають до України без супроводу дорослих і потребують захисту тут
Максим Буткевич

«Справа в тому, що у нас є таке явище, як неповнолітні, які прибувають до України без супроводу дорослих і потребують захисту тут, і жоден з двох пунктів розміщення (ПТРБ), які функціонують на цей момент, не має спеціалізованого відділення для поселення саме таких дітей, – говорить правозахисник. – В Яготині передбачалося і зараз ще передбачається, що таке відділення буде створене, будуть створені умови для навчання таких дітей, відповідного з ними поводження і так далі».

Між тим, проти розміщення у Яготині біженців висловлюються, серед інших, і окремі депутати Київської обласної ради, зокрема, Армен Шахарьянц.


Що розслідують за подіями у Львові?

Проведення «Фестивалю рівності», присвяченого проблемі дискримінації різних соціальних груп, зокрема ЛГБТ, у Львові зірвали екстремісти, які погрожували організаторам, а потім «влаштували сафарі» на учасників, говорить представниця оргкомітету фестивалю Олена Шевченко. За її словами, напередодні суд заборонив проведення громадських акцій у місті на заплановані для фестивалю дати, а особи, що кидали каміння в учасників і гостей фестивалю, не понесли відповідальності. Виконувач обов’язків начальника Нацполіції у Львівській області Дмитро Загарія заявив в ефірі Громадського, що «особи, які кидали каміння, встановлені, будуть проведені відповідні дії».

Речниця Національної поліції Львівщини Світлана Добровольська зазначила, однак, у коментарі Радіо Свобода, що їй відомо тільки про одне провадження, відкрите у день проведення заходу.

«Розпочато досудове розслідування через неправдиве повідомлення про замінування. Поки що більше інших новин у нас, у прес-служби, не було», – сказала вона.

За 2015 рік омбудсмен подала 53 звернення щодо дискримінації – Філіпішина

Останнім часом кількість проявів ксенофобії в Україні збільшилась, констатує представник Уповноваженого з прав людини Верховної Ради Аксана Філіпішина.

«Якщо, наприклад, у 2014 році Уповноваженим було проініційовано 22 звернення до різних органів влади у зв’язку з проявами дискримінації, то у 2015 році таких ініціативних звернень було 53», – зазначає вона.

Між тим, особливе занепокоєння, за словами Філіпішиної, викликають заяви офіційних осіб. Наприклад, після інциденту у Львові з’явились репліки у соцмережах деяких посадовців, зокрема, начальника департаменту боротьби з наркозлочинністю Іллі Ківи щодо ЛГБТ, каже представник омбудсмана. Наразі згаданий пост у Facebook видалений або прихований.

За словами Аксани Філіпішиної, офіс омбудсмана двічі звертався до керівництва Національної поліції щодо висловлювань цього посадовця.

У прес-службі Національної поліції на запитання Радіо Свобода про оцінку його діяльності зазначили, що йдеться про особисту сторінку Іллі Ківи, і розміщені там заяви не можна вважати офіційною позицією відомства.


На цю ж тему:

16.03.2016
На Київщині бунт проти «сирійських біженців». Хто «накручує» яготинців?

Яготинці мають намір заселити у пункт для мігрантів ветеранів АТО. «Населенням маніпулюють і ширять міфи про сирійців» – експерт далі

21.03.2016
Провокація з фестивалем ЛГБТ була очевидною заздалегідь

Ніхто не покараний за зрив фестивалю ЛГБТ у Львові далі
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG