Доступність посилання

ТОП новини

Чи злетить «Фенікс» – мобільний оператор «ДНР»?


Торезька телевежа, з якої транслюють телеканали Росії на окуповані території (фото автора)
Торезька телевежа, з якої транслюють телеканали Росії на окуповані території (фото автора)

Людей лякають тим, що українська влада планує відключити «МТС» та «Life» і «підслуховує» їхні розмови

На початку березня керівникам підприємств та установ у так званій «ДНР» надійшов наказ з гори забезпечити серед своїх робітників та підлеглих придбання стартових пакетів за 120 рублів та щомісячну сплату безлімітного пакету у 50 рублів нового мобільного оператора «Фенікс».

Ця новина миттєво розійшлася містом і викликала обурення населення. Більшість мешканців Торезу користуються послугами мобільного оператора МТС, мають родичів за межами окупованих територій, і перспектива витрачати свої і так маленькі зарплати та пенсії на підтримку іміджу та імітацію комерційного успіху чергового піар-проекту «терористів при владі» зовсім не викликає одностайного схвалення.

Після окупації Донбасу бойовики «націоналізували» з автоматами обладнання та мережу станцій та вишок «Київстар»

Раніше мешканці Торезу користувалися послугами трьох головних мобільних операторів «МТС», «Київстар», «Life». Після окупації Донбасу бойовики «націоналізували» з автоматами обладнання та мережу станцій та вишок «Київстар», мабуть тому, що у назві було таке для них ненависне слово «Київ». Мобільні користувачі цієї компанії перейшли на мобільний зв’язок оператора «МТС», який не раз допомагав людям шукати один одного у пеклі загострення воєнних дій влітку 2014року.

Вежа мобільного зв’язку «віджатого» «Київстару» у Торезі (фото автора)
Вежа мобільного зв’язку «віджатого» «Київстару» у Торезі (фото автора)
Створений на віджатому обладнані мобільний оператор «Фенікс» обмежує спілкування користувачів територією, підконтрольній «ДНР», дає можливість з’єднання тільки з мережею «Лугакома» в окупованій території Луганщини

Створений на віджатому обладнані мобільний оператор «Фенікс» обмежує спілкування користувачів територією, підконтрольній «ДНР», дає можливість з’єднання тільки з мережею «Лугакома» в окупованій території Луганщини та у майбутньому – перспективу дзвінків у Росію (5 рублів за хвилину). Дивує плата за дзвінки на стаціонарні телефони міст «ДНР» – 2 рублі 50 копійок за хвилину. Тарифний план «Фенікса» отримав назву «Народний», а його реклама у мережі інтернету звучить як «Связь для победы». Цікаво, якої перемоги, де і над ким?

Залишився третій, найпереконливіший аргумент – погроза звільненням з роботи, бо робітник без «республіканського оператора «Фенікса» порушує безпеку та таємницю роботи підприємства чи установи

Аргументація, яку використовують при нав’язуванні «Фенікса» людям, звучить дивно. Людей лякають тим, що українська влада планує відключити «МТС» та «Life» і залишити окуповані території в інформаційній блокаді. Переконують у тому, що їхні розмови не зможе підслуховувати СБУ, і вони зможуть ділися потаємними думками між собою з впевненістю у тому, що їх не записують. Залишився третій, найпереконливіший аргумент – погроза звільненням з роботи, бо робітник без «республіканського оператора «Фенікса» порушує безпеку та таємницю роботи підприємства чи установи.

Абонентів «Фенікса» на сьогодні – 45 тисяч

Людям дали місяць на роздуми. Абонентів «Фенікса» на сьогодні – 45 тисяч. Мережа протестована та готова до роботи нібито з кінця лютого. Ось чому на людей тиснуть купувати ці стартові пакети та оплатити абонентську плату у березні.


Вже другий рік, триває інше знущання над мешканцями окупованих територій – примусове годування тоталітарною російською пропагандою. Були відключені українські канали телебачення та радіомовлення. Цифрове телебачення просто відключене – хоч там було багато не пов’язаних із політикою телеканалів.

Так звані «республіканські» канали транслюють російський контент – фільми, серіали, різні шоу. Хтось повинен за це платити? Чи може це теж входить у гуманітарну допомогу агресора своїй жертві

Так звані «республіканські» канали транслюють російський контент – фільми, серіали, різні шоу. Хтось повинен за це платити? Чи може це теж входить у гуманітарну допомогу агресора своїй жертві, як і ті горезвісні гуманітарні конвої, після прибуття яких поновлюються обстріли на окупованих територіях?

Радіомовлення країни-агресора також приймає участь у пресуванні пропагандою. Бравурні марші, викривлене освітлення подій у світі, нав’язування шовіністичного світосприйняття – все це викликає внутрішній супротив у багатьох людей.

Як люди намагаються позбутися пропагандистського тиску? Хтось купив новий ресивер «Віасату» на неокупованій території України та приймає українські канали

Як люди намагаються позбутися пропагандистського тиску? Хтось купив новий ресивер «Віасату» на неокупованій території України та приймає українські канали. Для цього інколи власноруч доводиться вводити дані частот для каналів, які ретранслює супутник. Яке щастя, що в «ДНР» немає власних ракет і вони не запускають супутники, і у мешканців Торезу є хоч така можливість дивитися українське телебачення! Супутникові тарілки на зруйнованих війною домівках виглядають дивно, але залишають надію на повернення в існуюче десь нормальне мирне життя.

Інші дивляться українські канали у мережі інтернету. Ось так, ми тут в окупації дивимося «Факти», ТСН, «Вікна».

Нещодавно, дітям у школах роздали гімн «ДНР» та наказали за тиждень його вивчити. У школах тоталітарний тиск набирає обертів із настанням весни…

Мирослав Тямущий, пенсіонер, місто Торез

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода


Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG