Доступність посилання

ТОП новини

У Пакистані сталися сутички між поліцією й ісламськими консерваторами


У столиці Пакистану Ісламабаді сотні ісламських консерваторів влаштували сутички з поліцією і палили шини біля будівлі парламенту, протестуючи проти страти місяць тому вбивці губернатора однієї з провінцій через критику вбитим суворих законів про блюзнірство.

Поліція розганяла демонстрантів подразливим газом, також на вулиці міста вийшла армія.

Протести ісламських консерваторів у різних місцях Пакистану тривають із 29 лютого, коли вбивцю, засудженого до страти, повісили.

У січні 2011 року Мумтаз Кадрі, на той час працівник поліції, перебуваючи на службі, вбив губернатора провінції Пенджаб Салмана Тасіра, який був відомий своїми виступами й закликами реформувати й пом’якшити пакистанські закони, що передбачають суворе покарання за «образу ісламу» і блюзнірство. Кадрі признався в убивстві, заявивши, що вбив Тасіра, бо той сам цими своїми закликами вчинив блюзнірство.

В Ісламській Республіці Пакистан, у якій за Конституцією іслам є державною релігією, Кримінальний кодекс містить кілька статей про блюзнірство. Деякі з них передбачають покарання за блюзнірство стосовно будь-якої релігії, ще низка захищає конкретно різні аспекти ісламу. Зокрема, блюзнірство щодо Корану, кожен примірник якого вважається священним, тягне довічне ув’язнення, але за цією статтею необхідно, щоб такі дії були свідомими. Інша стаття, про блюзнірство щодо пророка Магомета, передбачає смертну кару або довічне ув’язнення за будь-яких обставин. Досі в Пакистані не стратили ще нікого, засудженого за цим законодавством, хоча десятки звинувачених у блюзнірстві були вбиті в самосудах. Правозахисники і в Пакистані, і за кордоном виступають за скасування чи принаймні пом’якшення цих статей і заявляють, що ці закони часто використовують для переслідування релігійних меншин. Натомість ці закони палко підтримують ісламістські екстремісти й консерватори.

XS
SM
MD
LG