Доступність посилання

ТОП новини

Голосування в Кривому Розі не відповідає стандартам чесних та демократичних виборів – КВУ


Голова КВУ Олексій Кошель
Голова КВУ Олексій Кошель

У комітеті виборців України заявляють, що вибори в Кривому Розі 27 березня за міського голову не відповідають стандартам чесних та демократичних виборів. Про це, як повідомляє комітет, заявив голова КВУ Олексій Кошель в інтерв’ю «5 каналу».

«Вибори в ‪Кривому Розі не відповідають ні стандартам чесних та демократичних виборів, ні найменшому уявленню про законність. Фактично ми побачили ‪вибори за стандартами режиму Віктора Януковича із масштабними схемами підкупу, використанням адмінресурсу та іншими порушеннями закону», – сказав Кошель.

Він заявив про штуче збільшення явки виборців через «довезення» до дільниць 70-80 тисяч виборців, переважно пенсійного віку. Використання при цьому автотранспорту від структур, близьких до місцевої влади. Кошель заявив також про виділення міськрадою під час виборчої кампанії 50 мільйонів гривень матеріальної допомоги малозабезпеченим, що теж можна розцінити як підкуп виборців та зловживання службовим становищем з боку чинного мера і кандидата Юрія Вілкула.

Крім Комітету виборців України, про порушення під час недільного голосування заявляла також мережа «Опора». Водночас в поліції Дніпропетровської області зазначили, що серйозних порушень, які могли б вплинути на перебіг і результати виборів, не зафіксували.

Згідно з даними екзит-полу, проведеного напередодні компанією Rеsearch & Branding Group, на позачергових виборах мера Кривого Рогу чинний міський голова Юрій Вілкул переміг у першому турі з результатом 70,9%. За кандидата на посаду мера від партії «Об'єднання «Самопоміч» Семена Семенченко проголосували 11,3% виборців. У «Самопомочі» визнали перевагу Юрія Вілкула над Семеном Семенченком: депутат Єгор Соболєв повідомив, що Юрій Вілкул отримав 210 тисяч голосів, а Семен Семенченко – 31 тисячу.

27 березня у Кривому Розі відбулися позачергові вибори міського голови. На посаду міського голови претендували 15 кандидатів, серед них і чинний мер Юрій Вілкул, який цього разу балотувався як самовисуванець.

На виборах міського голови у Кривому Розі 15 листопада 2015 року за чинного міського голову, представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула проголосувало 49,25% виборців, а за його суперника, висуванця «Об’єднання «Самопоміч» Юрія Милобога – 48,83%. Різниця між кандидатами склала лише 752 голоси з майже 178 тисяч визнаних дійсними. Понад два місяці в місті тривали протести «проти фальшувань результатів виборів». «Опозиційний блок» вважає ті вибори законними. Але Верховна Рада України призначила позачергові вибори мера Кривого Рогу Дніпропетровської області на 27 березня 2016 року.

XS
SM
MD
LG