Доступність посилання

ТОП новини

Скільки платять за «комуналку» в інших країнах?


Скільки платять за «комуналку» в інших країнах? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Витрати на комунальні послуги забирають 10-15% сімейного бюджету родин у розвинених країнах, однак споживачі отримують якісні послуги

­

Київ­ – Радіо Свобода дізналося, яку частку своїх доходів витрачають на оплату електроенергії, тепла та інших комунальних послуг у Канаді, Латвії та Фінляндії.

Витрати на комунальні послуги забирають істотну частку сімейного бюджету родин у розвинених країнах – від 10 до 15%. Однак натомість споживачі отримують якісні послуги, мають можливість обирати споживача і користуються прозорою та зручною системою оплати.

В Україні надавачі комунальних послуг є монополістами, якість послуг викликає багато нарікань, а споживачі не розуміють, що закладено у вартість послуги. Тарифи в Україні весь час зростають, проте, поки, вони нижчі, ніж у інших європейських країнах.

Канада

Микола Закалюжний живе у Торонто й витрачає на комунальні платежі майже тисячу доларів на місяць. Зазвичай оплата комунальних послуг забирає у пересічних канадців до 15% їхнього сімейного бюджету. Мінімальна заробітна плата у Канаді становить приблизно 1800 доларів. Утім, каже Закалюжний, «деякі сім’ї платять за мінімальними тарифами», оскільки в Канаді для «соціально вразливих сімей», зокрема багатодітних, існує спеціальне субсидоване житло.

«Коли я мешкав у приватному будинку поблизу Торонто, комунальні платежі складалася з плати за землю (це приблизно 230 доларів); за газ, у залежності від періоду: взимку – це 150 доларів, у літній період – приблизно 80, у середньому за місяць виходить 115 доларів, власне, 13 центів за 1 метр кубічний; за світло витрачалося приблизно 50 доларів; страхування житла – ще 10; вода – 20 доларів», – підсумував Закалюжний.

Ще у Канаді окремо платять за обслуговування будинків, «це прибирання прибудинкової території, ремонт даху, косіння трави, чищення снігу» – це коштує 350 доларів.

За словами Миколи Закалюжного, коли канадці вважають, що витрати на обслуговування помешкання для них зависокі, вони продають свій будинок і переїжджають у житло з меншою прибудинковою територією.

Латвія

Людмила Пилип живе у Ризі. За її словами, у Латвії родина з двох працюючих в середньому сплачує за комунальні послуги 15-17% свогобюджету.

Комунальні платежі за квартиру площею у 50 квадратних метрів становлять приблизно 50-180 євро. У Латвії до них входить і плата за господарське обслуговування квартири.

«Також у кожному будинку беруться невеликі внески у накопичувальний ремонтний фонд – це коли ремонтують вікна, фарбують стіни. Платимо також за вивезення сміття, за постачання води, користування каналізацією», – каже Людмила.

Електроенергію латвійці купують на вільному ринку. Це значить, що громадяни самі обирають постачальника та укладають з ним угоду. За електропостачання плата становить приблизно 15 євро за 100 кіловат, утім є й дешевші пропозиції.

Більшість платежів споживачі комунальних послуг у Латвії сплачують електронно. Така система для громадян дешевша, оскільки немає необхідності платити за послуги банку чи пошти.

Неповні сім’ї та одинокі пенсіонери мають пільги. Для цього треба оформити «статус малозабезпеченої людини». Спеціальна комісія вивчає стан сім’ї та призначає допомогу.

«Паперових рахунків ми не отримуємо, бо це також коштує грошей. Тут ми економимо. А якість послуг нас дуже влаштовує», – розповіла жителька Риги.

Фінляндія

«Наша сім’я, наприклад, витрачає близько 300 євро, враховуючи воду, опалення та електропостачання», ­– розповіла Радіо Свобода жителька Фінляндії ­­­Марія Костіайнен. В середньому фіни віддають на оплату комунальних послуг 15% доходу родини.

«Плата за комунальні послуги не залежить від регіону, де проживає сім’я, а лише від стану будинку. У нових будинках плата за комунальні істотно менша, бо там використовують енергозберігаючі технології», ­­– пояснює Марія.

У Фінляндії розвинена культура економії ресурсів й економного споживання води, електроенергії та тепла.

«Люди намагаються розумно споживати, бо вони не хочуть витрачати на це багато грошей», ­– стверджує Костіайнен.

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG