Доступність посилання

ТОП новини

Із позбавленням мандатів у ЦВК поспішили догодити президентові – експерт


Екс-віце-спікер Мусіяка радить, аби конституційну норму про позбавлення депутатства за вихід з фракції розтлумачив Конституційний суд

Центральна виборча комісія визнала рішення партійного з’їзду «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» про позбавлення депутатських повноважень Миколи Томенка та Єгора Фірсова та зареєструвала народними депутатами наступних за списком кандидатів. Підставою для такого рішення стало те, що раніше ці два народні обранці вийшли із фракції «Блоку Петра Порошенка». За словами експертів, рішення є суперечливим з юридичної точки зору і може ускладнити роботу парламенту.

Із позбавленням мандатів у ЦВК поспішили догодити президентові – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Як зазначив заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера, проаналізувавши документи отримані від «Блоку Петра Порошенка» та від Верховної Ради, ЦВК дійшла до висновку про те, що має місце факт дострокового припинення повноважень двох народних депутатів.

За відсутності закону таке рішення повинно бути прийнято вищим керівним органом партії на основі Конституції та чинного законодавства
Андрій Магера

«Ми керувалися статтею 81-ю – пунктом шостим частини другої, а також частиною шостою – Конституції України. Крім того, є рішення Конституційного суду від 2008 року про входження і вихід народних депутатів із фракцій. Конституційний суд вказує, що це питання повинно регулюватися законом. Однак, за відсутності такого закону таке рішення повинно бути прийнято вищим керівним органом партії на основі Конституції та чинного законодавства», – каже він.

Членам ЦВК забракло послідовності?

Микола Томенко
Микола Томенко

У свою чергу, Микола Томенко заявив, що має намір позиватися до суду з приводу такого рішення Центрвиборчкому. Також, коментуючи ситуацію, Микола Томенко та Єгор Фірсов висловили сумнів з приводу легітимності з’їзду, який ухвалив рішення про позбавлення їх депутатських повноважень.

Єгор Фірсов
Єгор Фірсов

Оглядачі зазначають, що восени минулого року Центрвиборчком не припинив повноваження Артема Вітка, який вийшов із фракції Радикальної партії, за списком якої був обраний, а партійний з’їзд ухвалив рішення про позбавлення його повноважень. Крім того, термін повноважень більшості членів Центрвиборчкому добіг кінця ще в 2014 році, тож виникають сумніви щодо легітимності рішення.

Вчений-правник, екс-віце-спікер Віктор Мусіяка вважає, що ухвалене ЦВК рішення є насамперед політичним. На його думку, цей випадок мав би підштовхнути депутатів до правового врегулювання ситуації.

Нехай звернуться 45 народних депутатів до Конституційного суду, щоб він їм розтлумачив: що значить «на підставі закону»?
Віктор Мусіяка

«Конституція – закон прямої дії. Але прямо в Основному законі сказано: на підставі закону це вирішується. А такого закону немає! Нехай звернуться 45 народних депутатів до Конституційного суду, щоб він їм розтлумачив: що значить «на підставі закону»? Вони ж звернулися до Конституційного суду щоб він їм витлумачив: що таке «наступна чергова сесія», – зазначає екс-віце-спікер.

Як відреагує парламент?

Політичний експерт Євген Магда вважає, що рішення Центрвиборчкому свідчить радше про бажання догодити президентові.

Чому ЦВК взяла такий високий темп в ухваленні рішення
Євген Магда

«Чесно кажучи, за всієї суворості закону, не розумію: чому ЦВК взяла такий високий темп в ухваленні рішення після, скажімо так, неоднозначного рішення партійного з’їзду», – зазначає він.

Також Євген Магда зазначає, що сумнівна ситуація із позбавленням депутатських мандатів стане свого роду тестом для чинного парламенту.

Між тим, серед депутатів рішення про припинення повноважень Миколи Томенко та Єгора Фірсова багато хто зустрів несхвально. Обраний за списком «Блока Петра Порошенка» народний депутат Віталій Чепинога заявив про намір також вийти зі складу фракції. Також депутати обговорюють можливість заблокувати парламентську трибуну, протестуючи таким чином проти незаконного, на їх погляд, позбавлення депутатських повноважень.

У парламенті попереднього скликання декілька народних депутатів були позбавлені повноважень за рішенням суду, але після повалення президента Віктора Януковича їм повернули мандати.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG