Доступність посилання

ТОП новини

Шокін звільнив Сакварелідзе і притягнув його до дисциплінарної відповідальності – ГПУ


Давід Сакварелідзе (©Shutterstock)
Давід Сакварелідзе (©Shutterstock)

Генеральний прокурор України Віктор Шокін підписав сьогодні наказ про звільнення заступника генпрокурора Давіда Сакваралідзе з органів прокуратури. Про це йдеться на сайті ГПУ у вівторок.

«До Генеральної прокуратури упродовж останнього часу неодноразово надходили колективні депутатські звернення та запити щодо невідповідності вимогам статей 8, 15 Закону України «Про прокуратуру» встановленої у структурі та штатному розписі посади заступника Генерального прокурора України – прокурора Одеської області, яку обіймає Давід Сакварелідзе. Також обґрунтованість рішення про встановлення зазначеної посади стало предметом судового оскарження в Окружному адміністративному суді міста Києва за позовом народного депутата України», – йдеться в повідомленні.

Відтак, згідно з документом, генпрокурор вирішив ліквідувати посаду заступника генпрокурора, прокурора Одеської області з одночасним встановленням посади прокурора Одеської області.

«Своїм наказом від 29 березня поточного року Генеральний прокурор України притягнув до дисциплінарної відповідальності Давіда Сакварелідзе за грубе порушення правил прокурорської етики, втручання у непередбаченому законодавством порядку у службову діяльність іншого прокурора, скоєння проступку, який порочить працівника прокуратури, невиконання та неналежне виконання службових обов’язків, звільнивши його з посади заступника Генерального прокурора України – прокурора Одеської області та з органів прокуратури», – зазначено в документі.

У ГПУ повідомили, що виконувати обов’язки прокурора Одеської області буде перший заступник прокурора цієї області Олег Жученко.

Цими вихідними восьмеро народних депутатів, обраних від Одеської області, передали в Генпрокуратуру листа, в якому заявили про підтримку звернення керівників територіальних прокуратур від 25 березня щодо звільнення Давіда Сакварелідзе через «спроби дискредитувати органи прокуратури».

Сакварелідзе заявив, що в Генпрокуратурі тривають звільнення співробітників, які здійснювали провадження справи так званих «діамантових прокурорів» – Олександра Корнійця та Володимира Шапакіна. Згодом Сакварелідзе додав, що колишній заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць був керуючим справами генпрокурора Віктора Шокіна.

Торік у заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця та заступника начальника Головного слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна провели обшук. Повідомлялось, що їх затримали під час отримання хабара в понад 3 мільйони гривень. Крім того, під час обшуків у них виявили близько 400 тисяч доларів готівкою, автомат Калашникова, холодну зброю, багато ювелірних виробів і 39 пакетів з діамантами. Обом було оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу України.

Минулого тижня під стінами Генпрокуратури зібралося кількадесят активістів, які у смітниках принесли муляжі з обличчями так званих «діамантових прокурорів». Люди заявили, що прийшли під прокуратуру, аби підтримати чесних слідчих та прокурорів. Це сталося після того, як Давід Сакварелідзе закликав небайдужих прийти до ГПУ і підтримати його команду в боротьбі з корупцією.

Сьогодні Верховна Рада має розглянути питання про звільнення генерального прокурора Віктора Шокіна.

XS
SM
MD
LG