Доступність посилання

ТОП новини

Росія демонстративно ігнорує саміт з ядерної безпеки – експерти


Спільне фото учасників саміту з ядерної безпеки, що відбувся в Гаазі у березні 2014 року
Спільне фото учасників саміту з ядерної безпеки, що відбувся в Гаазі у березні 2014 року

Експерти сумніваються у щирості підтримки Москвою боротьби з тероризмом і недопущення потрапляння до бойовиків зброї масового ураження

Росія – одна з провідних ядерних держав, демонстративно ігнорує саміт з ядерної безпеки, який цього цього тижня пройде у Вашингтоні. Про це пише журналіст «Голосу Америки» Кокаб Фаршорі. На захід зберуться глави понад п’ятдесяти держав. Головне питання форуму – як не допустити потрапляння розщеплюваних матеріалів до рук екстремістів.

Москва пропускає подію попри те, що, начебто, активно виступає за боротьбу з тероризмом і недопущення потрапляння до бойовиків зброї масового ураження. Ще на початку року в МЗС Росії повідомили, що вважають вичерпаним політичний порядок денних таких самітів. Втім, інші держави світу з цією позицією явно не згодні і мають намір обговорити проблеми на рівні лідерів країн.

Теракти в європейських столицях демонструють, що терористи здатні долати складні системи безпеки країн Заходу. Збитки від терактів в Парижі і Брюсселі були значними, але втрати можуть бути неймовірно більшими, якщо до рук терористів потраплять ядерні матеріали.

«Головна проблема з безпекою щодо розщеплюваних матеріалів полягає у тому, що вони можуть бути використані для виготовлення так званої «брудної» атомної бомби. Це дуже серйозна загроза», – попереджає Мікаела Додж, експерт Heritage Foundation.

На початку березня іракська влада звинуватила ІДІЛ у використанні хімічної зброї поблизу міста Кіркук. Тоді постраждали понад 600 осіб. Яка ймовірність того, що терористи не додадуть ядерні матеріали в свій арсенал?

Мішель Канн, експерт НКО Партнерство з глобальної безпеки, пояснює: «Імовірність того, що вони отримають ядерні або радіоактивні матеріали, перевищує ймовірність створення ними справжнього ядерної зброї. Ядерна зброя їм і не особливо потрібна, якщо їх мета створити серйозні проблеми в світі. Брудна атомна бомба, начинена радіоактивними матеріалами, завдасть величезної шкоди».

Запобігти подібному сценарію може лише посилення заходів контролю.

«Уряди усіх країн добре обізнані про цінність цих матеріалів, і докладають усіх зусиль, щоб їх захистити, – каже Мікаела Додж. – Мова зокрема йде про угоди щодо нерозповсюдження ядерної зброї, прийняті в останні десятиліття, з наголосом на забезпеченні безпеки цих матеріалів».

За словами Канн, зусилля міжнародного співтовариства, такі, як майбутній саміт у Вашингтоні, допомогли знизити рівень загрози: «Міжнародне співтовариство утилізувало понад 1 500 кілограмів високозбагаченого урану і плутонію. З 2010 року ще 12 країн повністю позбулися запасів високозбагаченого урану. Ми побудували кілька нових центрів в різних країнах, які займаються відповідним навчанням».

Проте всі розуміють, що ці зусилля слід продовжувати, тому що потрапляння навіть невеликої кількості радіоактивних матеріалів в неправильні руки може привести до руйнівних наслідків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG