Доступність посилання

ТОП новини

Із бандитськими формуваннями на сході немає сенсу домовлятися – екс-заручник


Ілюстраційне фото. Плакат на мітингу у Маріуполі. Січень 2015 року
Ілюстраційне фото. Плакат на мітингу у Маріуполі. Січень 2015 року

Волонтер, який сам був у полоні сепаратистів 9 місяців, розробив закон про реабілітацію цивільних полонених

Колишній заручник луганських бойовиків разом із волонтерами розробив законопроект про соціальний захист і медичну реабілітацію українських громадян, які пройшли через полон бойовиків. За попередніми підрахунками волонтерів, таких уже понад 3 тисячі людей. Волонтери кажуть, що не можуть і надалі працювати за державу і проводити реабілітацію вчорашніх заручників.

Законопроект розробляється за підтримки правників українського представництва з міжнародної правозахисної організації International Partnership for Human Rights. Також над документом працюють активісти громадських організацій «Січ», «Форпост», «Блакитний птах» і «Центр гуманітарних місій».

За словами голови «Центру гуманітарних місій» Костянтина Загородька, проблему цивільних полонених, якщо порівнювати з полоненими військовими, обговорюють мало.

Вже тривалий час кілька волонтерських організацій займаються не лише тим, що шукають людей, які потрапили в полон, але й спілкуються із їхніми батьками, займаються потім психічною і медичною реабілітацією цих людей
Костянтин Загородько

«Уже тривалий час кілька волонтерських організацій, а найбільшу роботу, зокрема, виконує громадська організація «Блакитний птах», займаються не лише тим, що шукають людей, які потрапили в полон, але й спілкуються з їхніми батьками, займаються потім психічною і медичною реабілітацією цих людей», – наголосив волонтер.

Він звертає увагу на те, що в полон зазвичай потрапляють місцеві жителі, патріоти України. Після звільнення вони не можуть повернутися додому. Саме з цього почалася історія волонтерки Анни Мокроусової, голови організації «Блакитний птах», однієї з ініціаторів законопроекту. Після доби в полоні луганських бойовиків повернутися додому вона вже не може. Зараз Мокроусова активно допомагає людям, які потрапили в полон до проросійських сепаратистів і говорить, що усе доводиться робити власноруч.

У заручниках офіційно понад сотня осіб, неофіційно може бути кілька тисяч

«Мі зіштовхнулися з абсолютно ненормальними ситуаціями. Ми розуміли, що це не є нормальним, що допомагають волонтери, а не держава. У нашій практиці були люди, які поверталися з полону без документів. Якщо в них були проблеми зі здоров’ям, а в одного з них, наприклад, були поламані ноги, то без документів ми не могли ані поселити їх у хостел, ані покласти в лікарню. Все це ми робили або за донорські кошти, або просто збирали гроші», – розповіла вона. Писати законопроект почали тільки зараз, тому що для цього з’явився час – бойові дії йдуть не так активно.

За офіційною інформацією СБУ, у полоні бойовиків перебуває нині 115 осіб, 40 з яких – цивільні особи. Ще 12 незаконно утримують на території Росії. За неофіційними даними, полонених набагато більше – до в’язниць і підвалів бойовиків потрапило до 6 тисяч людей, вважають волонтери. Головний ініціатор законопроекту про захист і реабілітацію, волонтер Анатолій Поляков говорить, що лише разом із ним в одному з підвалів Луганська сиділо щонайменше 200 людей.

Ця цифра буде зростати, тому що в бойовиків немає «обмінного фонду». Заарештованих сепаратистів на українській території більше, тому бойовики взялися за цивільних осіб
Анатолій Поляков

«Ця цифра буде зростати, тому що в бойовиків немає, так би мовити, «обмінного фонду». Заарештованих сепаратистів на українській території більше, тому бойовики взялися за цивільних осіб. І це лише поглиблює цей конфлікт. Там немає нічого людського, ти сидиш у підвалі і до тебе ставляться, як до собаки, годують, як собаку», – говорить Поляков. Він благав, щоб його відправили на якусь роботу, щоб можна було рухатися.

Співавтора законопроекту тримали в полоні 9 місяців попри російське громадянство і «гарантії» від Плотницького

Волонтер, громадянин Росії Анатолій Поляков провів у полоні 9 місяців. Навесні минулого року він як волонтер на запрошення ватажків бойовиків поїхав до Луганська, щоб обговорити можливість евакуації з окупованих територій заручників і дітей, зокрема хворих на туберкульоз.

Але «гарантії» від Ігоря Плотницького, лідера угруповання «ЛНР», не спрацювали – після кількох зустрічей із так званим «урядом» Луганська, його захопили в полон нібито «українські партизани» (так вони представилися Полякову) і звинуватили у тому, що він «російський військовий інструктор».


«Мене прикували до батареї руками і ногами, тримали із мішком на голові місяць на бетонній підлозі. У туалет виводили двічі на добу, годували раз на добу. Мене били по голові і в пах, виводили на фейкові розстріли. Дійшло до того, що я їм сказав: ну, вбийте вже мене насправді», – говорить Поляков.

Після місяця катувань його передали в луганську «МДБ», де звинуватили вже у співпраці з Україною. Першій місяць його допитували представники російських спецслужб, а потім просто кинули в підвал, каже волонтер.

Все, що там є, – це бандитські формування, будь-які переговори із ними недоречні, домовлятися із ними немає сенсу
Анатолій Поляков

«Так звані «республіки» не спроможні забезпечити правове існування наших громадян. Все, що там є, – це бандитські формування, будь-які переговори із ними недоречні, домовлятися із ними немає сенсу. Україна і будь-який симпатик України – ворог для них», – додав волонтер.

СБУ надасть своїх експертів

Поляков розповів, що не визнав своєї провини, не звинуватив Україну. Тих, хто був готовий на такі заяви, показували по телебаченню і відпускали. Серед таких були навіть громадянин Азербайджану і громадянин США, говорить Поляков. Лише в лютому 2016 року українська сторона звільнила російського громадянина.


Волонтер говорить, що закон потрібний, щоб держава не забувала про заручників, щоб їх реабілітацією і допомогою займалась не волонтери і активісти. Підтримати законопроект пообіцяв радник голови СБУ Юрій Тандіт.

Юрій Тандіт
Юрій Тандіт

«Я, звісно, підтримую ваш законопроект як громадянин України, як волонтер, як радник голови СБУ. Я хочу подякувати справжнім героям, зокрема тим, хто займається реабілітацією тих, кого ми звільняємо з полону. Нам важко займатися реабілітацією, але СБУ співпрацює з волонтерами, і ми підтримаємо вашу ініціативу, наскільки це можливо в рамках закону, надаючи своїх експертів», – пообіцяв Тандіт.

Згідно з нормами запропонованого законопроекту, заручники отримають грошову компенсацію, можливість пройти медичну і психологічну реабілітацію. У випадку їх загибелі грошову компенсацію мають отримати родичі.


На цю ж тему:

28.03.2016
Чи потрібна військовим примусова психологічна реабілітація?

Психологічне втручання, яке пропонує законопроект, може призводити до регресії – психологи далі

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG