Доступність посилання

ТОП новини

Нова більшість не буде стабільною – політолог Єрмолаєв


Чинний парламент приречений на дочасні вибори, які можуть відбутися навесні 2017-го або вже цієї осені, вважає експерт

Київ – Лідерам «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту» та «Батьківщини» наразі не вдалося домовитися про формування нової парламентської більшості. Але навіть у разі, якщо політикам вдасться домовитися, то нова коаліція у складі трьох чи навіть двох фракцій навряд чи буде стабільною. Відтак питання дочасних парламентських виборів не знімається з порядку денного, а лише відкладається. Про можливі перспективи розвитку політичної ситуації в інтерв’ю Радіо Свобода розповів політолог Андрій Єрмолаєв.

Нова більшість не буде стабільною – політолог Єрмолаєв
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Чи вдасться домовитися про нову коаліцію у складі трьох фракцій?

Андрій Єрмолаєв
Андрій Єрмолаєв

– Шанси у пана Гройсмана стати прем’єром є. Але проблема полягає в іншому: судячи з останніх подій, партія «Батьківщина» не має серйозного наміру працювати в цій коаліції. Вже на етапі переговорів «Батьківщину» звинувачують у шантажі.

Не виключаю можливості формування більшості на основі двох фракцій: «Народного фронту» і «Блоку Петра Порошенка»

Я не виключаю можливості формування більшості на основі двох фракцій: «Народного фронту» і «Блоку Петра Порошенка». Така коаліція буде працювати лише кілька днів при формуванні Кабміну і навряд чи забезпечить стабільну роботу нового уряду Гройсмана надалі. Мабуть, така коаліція пропрацює недовго і буде постійно страждати від браку голосів…

– Даруйте, але коаліція – це більшість! А у фракціях «Блоку Петра Порошенка» та народного фронту немає 226 голосів.

Будуть торги за окремі голоси, щоби забезпечити цю умовну більшість. Але саме це може стати причиною її нестійкості, нестабільності та ненадійності

– Вже зараз представники цих політичних сил цинічно не приховують, що готуються до так званої доукомплектації. Зверніть увагу на саме визначення – наче йдеться про якесь військове формування. Доукомплектують фракції за рахунок депутатів, які зараз чи позафракційні, чи в інших групах. Це означає що будуть торги за окремі голоси, щоби забезпечити цю умовну більшість коаліції двох фракцій. Але знову ж таки, саме це може стати причиною її нестійкості, нестабільності та ненадійності.

Тож не виключаю шансів появи нового уряду. Але це уряд буде короткий. Думаю, що нікуди цьому парламентові не дітися від дочасних перегонів – навіть якщо в ці дні вони зможуть забезпечити більшість для голосування.

– В такому разі, коли чекати на дострокові вибори?

– Суттєво впливає на позицію українських політиків позиція наших закордонних союзників та кредиторів, зокрема – Європейського союзу. Тому що там у цьому році велика увага приділятиметься внутрішнім процесам в Україні пов’язаним із Донбасом. І буде великий тиск тиск стосовно досягнення нових компромісів.

Дочасні вибори відбудуться не пізніше весни 2017 року. Або вже восени – якщо зараз буде повний завал

Якщо тиск Євросоюзу буде вдалий відносно переговорного процесу по Донбасу і збереження цього складу влади, то тоді будуть імітувати збереження коаліційної угоди до кінця року. Та навіть, якщо вдасться протриматися новому уряду до кінця року, то через нестабільність ситуації, загострення внутрішніх протиріч, появу нових варіацій опозиції – дочасні вибори відбудуться не пізніше весни 2017 року. Або вже восени – якщо зараз буде повний завал.

На мою думку, краще заздалегідь домовитися про організацію дочасного виборчого процесу, аніж готуватися до них в умовах обвалу. Але на сьогодні я бачу, що нашим політикам просто не вистачає розуму про це говорити серйозно.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG