Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники закликають звільнити журналіста Коцабу, якого обвинувачують у держзраді


Руслан Коцаба
Руслан Коцаба

Правозахисна організація «Центр громадянських свобод» звертається до влади України із вимогою негайно звільнити журналіста Руслана Коцабу, який вже більш ніж рік перебуває під вартою за підозрою у державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України.

У своєму зверненні правозахисники заявляють, що, попри всю неоднозначність і провокативність відеозвернень Коцаби, його дії не мають складу злочинів, у яких його офіційно обвинувачує СБУ.

Активісти кажуть, що сторона обвинувачення не представила до сьогодні жодного вагомого доказу по цій справі, відповідно до матеріалів слідства, у ній відсутні потерпілі.

«Ми переконані, що навіть під час збройного конфлікту усі обмеження свободи вираження поглядів мають бути законними та пропорційними. Закликаємо владу України негайно припинити це тривале порушення, яке обов’язково буде предметом ще одного розгляду проти держави у Європейському суді з прав людини, та звільнити журналіста Руслана Коцабу», – мовиться в зверненні.

Руслана Коцабу заарештували у лютому минулого року, відтоді він перебуває під вартою. Йому інкримінують державну зраду, умисні дії, спрямовані на перешкоджання законній діяльності Збройних сил України. Раніше він неодноразово публічно виступав проти проведення в Україні чергової хвилі мобілізації та закликав її бойкотувати.

Незалежна медіа-профспілка України вважає обвинувачення Коцаби недостатньо обґрунтованими, а правозахисна організація Amnesty International назвала івано-франківського журналіста в’язнем сумління й закликала його звільнити.

XS
SM
MD
LG