Доступність посилання

ТОП новини

Іноземці в урядових структурах – це зброя проти Росії в гібридній війні – політолог


Будинок уряду України (©Shutterstock)
Будинок уряду України (©Shutterstock)

В Одесі активісти вимагають не призначати нового обласного прокурора замість грузина Давіда Сакварелідзе

Словацький реформатор Іван Міклош погодився увійти до українського уряду на посаду віце-прем’єра і міністра фінансів, якщо йому дозволять зберегти власне громадянство. Він також вимагає гарантованої підтримки парламентом його команди і програми дій. Експерти говорять, що навіть якщо депутати пообіцяють підтримку, ніщо не завадить їм відмовити у ній на будь якому етапі. Чи потрібні так звані «варяги» в українському уряді і за що їх цінують українці?

Колишній віце-прем’єр-міністр Словаччини і відомий реформатор Іван Міклош погодився увійти до українського уряду не лише за умови збереження громадянства. Він також вимагає підтримки парламенту як для себе, так і для своєї команди. В інтерв’ю Радіо Свобода він також зазначив, що не хотів би сидіти в одному уряді із популістами.

Іван Міклош
Іван Міклош

Дуже важливо, щоб міністр міг призначати не тільки своїх заступників, але й керівників всіх установ, за які він відповідає
Іван Міклош

«Я навіть не можу собі уявити, щоб хтось призначав моїх заступників. Я не думаю, що це проблема. Я працюю радником Наталії Яресько у Міністерстві фінансів вже протягом року, і вона повністю відповідає за своїх заступників. Я не думаю, що тут на важливих посадах є представники олігархів. Дуже важливо, щоб міністр міг призначати не тільки своїх заступників, але й керівників всіх установ, за які він відповідає», – заявив Міклош.

Відмова екс-віце-прем’єр-міністра Словаччини прийняти українське громадянство може зменшити його підтримку в парламенті. Зокрема голосувати відмовилася фракція «Самопоміч», а позафракційний народний депутат Борислав Береза закликав Міклоша залишатися радником.

Міністри-іноземці показали деякі позитивні результати попри всі складні обставини, вважає директор Інституту соціально-економічної трансформації, головний експерт групи з податкової реформи Реанімаційного пакету реформ Ілля Несходовський.

Таких міністрів спрямували на найбільш складні і найбільш корумповані структури
Ілля Несходовський

«Я хочу акцентувати увагу на тому, що таких міністрів спрямували на найбільш складні і найбільш корумповані структури, які на сьогоднішній день існують. І ті рішення, які вони приймали, вони є достатньо позитивними. Зокрема міністерство економіки провело суттєву реструктуризацію своєї організаційної структури, започатковано дуже багато реформ. Міністерство фінансів в певній мері досягнуло монетарної стабільності, в цілому курс валют тримається на певному рівні. Маємо відсутність вливання в економіку України емісійних грошей, які минулого року призвели до галопуючої інфляції, близько 40%», – заявив Несходовський.

Треба заохочувати найкращих до нас приїжджати – політолог

Разом з тим він наголосив, що запрошення закордонних спеціалістів не є панацеєю, але вони більш професійні в керуванні державою. Якщо вони іноді не справляються із своїми обов’язками, це свідчить перш за все про те, що в нас дуже погана система управління, говорить експерт.

«Не зовсім переконаний, що затвердивши програму, наприклад міністерства фінансів, депутати будуть її виконувати в повному обсязі. Вони на будь-якому етапі можуть відмовитися. Також жорстка фіскальна політика в 2015 році призвела до падіння ВВП, і продовжувати таку практику в цьому році недоцільно. Необхідно вживати заходів, які б стимулювали економічне зростання, а не посилювати фіскальні заходи, спрямованні на наповнення державного бюджету», – вважає економіст.

Міністри-іноземці в українському уряді (зліва направо): Наталія Яресько, Олександр Квіташвілі, Айварас Абромавічус
Міністри-іноземці в українському уряді (зліва направо): Наталія Яресько, Олександр Квіташвілі, Айварас Абромавічус

Міністерство фінансів, яке досі очолює Наталія Яресько, показало результат, міністерство економіки на чолі з Айварасом Абромавичусом – швидше так, ніж ні, а охорони здоров’я (міністр Олександр Квіташвілі) – швидше ні, говорить політолог Сергій Таран.

Кожен іноземець, який працює в уряді, сам по собі є для світу сигналом, що тут насправді відбуваються реформи. Через гібридну війну ця іміджева складова дуже важлива
Сергій Таран

«Кожен іноземець, який працює в уряді, не тільки робить непопулярні, але потрібні речі, але й сам по собі є для світу сигналом, що тут насправді відбуваються реформи. Через гібридну війну ця іміджева складова дуже важлива – Росія робить все можливе, щоб показати світові, що нібито в Україні постійні негаразди», – заявив Таран.

Політолог навів як приклад Сполучені штати Америки, де довго діяла політика заохочення успішних людей до економічної співпраці, і таким чином вони отримували найкращих з мігрантів. Таран також вважає, що підправити українське законодавство про громадянство заради Міклоша чи інших іноземців в уряді є прийнятним. Але це не є подвійним громадянством, говорить експерт.

«Тема про подвійне громадянство була дуже популярною, коли стосунки з Росією були не такі, як зараз. Вона намагалась через подвійне громадянство утримати Україну в сфері своїх інтересів. Якщо й говорити про подвійне громадянство, треба принаймні говорити про те, що з країною-агресором подвійного громадянства бути не може», – заявив Таран.

Іноді потрібна інша кров, щоб почати щось робити – волонтер

Останнім часом завдяки резонансному кримінальному провадженню проти так званих «діамантових прокурорів» і конфлікту з екс-генеральним прокурором Віктором Шокіним, одним з найвідоміших іноземців на державній службі став Давід Сакварелідзе. До недавнього часу він був заступником Генерального прокурора і прокурором Одеської області. Але 29 березня у день своєї відставки Шокін звільнив заступника за порушення закону, зокрема участь в політичній акції проти самого Шокіна.

Давід Сакварелідзе
Давід Сакварелідзе

Проте одеські активісти стали на захист Сакварелідзе. Як вони самі говорять, їх підштовхнуло не стільки звільнення грузинського прокурора, скільки призначення на його місце Миколи Стоянова. Цей досвідчений працівник прокуратури повернувся на своє місце через суд. Активісти говорять, що він підлягає люстрації згідно із законом «Про очищення влади».

В Одесі Сакварелідзе зміг швидко зорієнтуватися в українській прокуратурі і призначив дуже адекватних людей. Вони почали працювати і не брати хабарів
Наталія Пранжу

«Навіть не відставка Давида Сакварелідзе нас підштовхнула, а те, що на його місце поставили прокурора Стоянова. Така людина не має працювати в держаних органах, зокрема в Одесі Сакварелідзе зміг швидко зорієнтуватися в українській прокуратурі і призначив дуже адекватних людей. Вони почали працювати і не брати хабарів. Іноді потрібна інша кров та інший менталітет, щоб розворошити усіх і почати щось робити», – говорить ініціатор акції Наталія Пранжу, засновник волонтерської організації «Допомога Одеси захисникам України». Саме вона першою написала пост проти нового призначення.

Акція під обласною прокуратурою триває вже кілька діб, деякі з протестувальників ночують в наметах перед входом до державної установи.

За словами одеської журналістки і правозахисниці Віри Запорожець, в одеситів була можливість відчути різницю між старим і новим прокурорами.

«Я особисто займаюсь захистом прав людей, яких затримали безпідставно, і я можу сказати, що за той період, коли Сакварелідзе був прокурором області, менше стало людей, які притягалися несправедливо до кримінальної відповідальності. Ми не хочемо Миколу Стоянова і розуміємо, що на тій посаді була людина, яку не треба було знімати. Досвід в Стоянова є, він вміє чинити тиск на бізнес, і підпорядковувати собі схеми», – говорить журналістка.

Запорожець визнає, що чекала від Сакварелідзе на цій посаді більшого, але керівництво не давало йому багато що робити.

Процес, який вони тут запустили, мав би тривати рік-півтора
Віра Запорожець

«Процес, який вони тут запустили, мав би тривати рік-півтора. Майже кожного тижня вручалися повідомлення про підозри різним співробітникам мерії, комунальних підприємств і різних установ, які пов’язані із одеською мерією. Я так розумію, він чекав, поки зміниться керівництво, щоб почати саджати», – розповідає Запорожець.

Цікаво, що голова одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі, до команди якого належить Сакварелідзе, не підтримав можливе призначення Міклоша на посаду міністра фінансів. Як він заявив в ефірі телеканалу 112, «призначення словака – це спроба показати гарний фасад реформ і залишити під корупційним контролем розподіл фінансових потоків.

Про іноземців та їх ефективність в урядових структурах України говорили в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG