Доступність посилання

ТОП новини

В Держгеонадрах видобуток піску розіграли між пов’язаними компаніями – «Схеми»


©Shutterstock
©Shutterstock

В аукціоні Державної служби геології та надр України дозвіл на розробку Рівненської ділянки піску розіграли компанії «Надра ресурс» та «Західна видобувна компанія», які пов’язані між собою.

Зокрема, співвласниця «Надра ресурс» Людмила Ісак володіє часткою в компанії «Надра-пром», де партнеркою є Олександра Язовецька – власниця «Західної видобувної компанії».

Про це йдеться у розслідуванні «Надра з молотка» програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший».

Також увагу журналістів «Схем» привернули дві ділянки із запасами газу. На кожну з них претендували лише по двоє учасників. Наприклад, Мурафинською площею зацікавились «Компанія «Нафта і газ» та «Нафтогазенергопром». На момент подання документів про участь в аукціоні обидві фірми існували менш ніж два тижні і були зареєстровані в один день – 23 лютого 2016 року.

Перед аукціоном «Схеми» зафільмували, як представники цих двох нібито конкурентних фірм перебирають документи за рогом від місця проведення заходу. Невдовзі вони спокійно розіграють між собою газову площу.

За Південно-Кисівську нафтогазову площу фірма «Нафтогазенергопром» змагалась із компанією «Укргаздоб», що на момент аукціону існувала півтора місяця.

Державна служба геології та надр України контролює використання корисних копалин. Більш ніж рік службою керує тимчасовий виконувач обов’язків голови – Микола Бояркін. Раніше він очолював департамент з організаційно-аналітичної роботи та персоналу Держгеонадр. Бояркін говорить про нові прозорі правила роботи служби.

XS
SM
MD
LG