Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі святкують День сміху і пікетують прокуратуру


Традиційна Гуморина по сусідству з безстроковим протестом під облпрокуратурою

Гуморина повернулася в Одесу. Фестиваль у традиційному форматі не проводився тут останні два роки. Проте цього разу Міський сад, вулиця Дерибасівська та площа біля пам’ятника Дюку на всі вихідні стануть головними гумористичними майданчиками країни. Організатори наголошують, що цього року прагнули зробити свято сімейним та продемонструвати особливості саме «одеського гумору».


Тисячі людей заполонили весь центр міста. На вулицях виступають клоуни. Зі сцени біля Дюка лунають одеські жарти. Так Одеса відзначає свято сміху.

Корінна одеситка Віра каже, що кожного року святкує 1 квітня, для неї це стало традицією з дитинства. «Ми народилися в атмосфері одеського гумору. Усі ці одеські слова, одеський гумор – у мене це просто у крові», – каже вона. Жінка наголошує, що одеситам завдяки специфічного гумору легше сприймати життєві труднощі.

На три дні фестивалю до Одеси приїхали сотні паяців та інших циркових артистів не лише з різних куточків України, а й з усього світу. Всі вони будуть розважати одеситів та велику кількість туристів. Професіонали змагаються за симпатію публіки у рамках фестивалю «Комедіада». Але є й клоуни-любителі. Наприклад, Олена з Дніпропетровська. Для неї перевдягатися у яскравий одяг та смішити людей просто неба – улюблене хобі.

«Це допомагає цілковито перезавантажити голову. Ось я через кілька днів повернуся додому абсолютно оновленою людиною», – пояснює вона.

Із Гумориною межує безстроковий пікет

Тим часом за кілька кварталів від епіцентру Гуморини біля Одеської обласної прокуратури досі лежать автомобільні шини та триває безстрокова акція протесту проти новопризначеного прокурора області Миколи Стоянова, який вже обіймав цю посаду у травні-липні 2014 року, був звільнений, а наразі поновлений у посаді.

«Я не хочу, щоб хтось вважав мене за дурня. Навіть, у день Гуморини», – саме так свою участь у протесті пояснює активіст Олег Михайлик.

На переконання учасників акції, Стоянов не може займати цю посаду, тому що потрапляє під дію закону «Про очищення влади».

Шини, опудало і намети – в Одесі вимагали відставки нового прокурора
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00


Мітингувальники також запрошують городян приєднуватися до них зі своїми домашніми улюбленцями. Одна з організаторів страйку, волонтерка Ната Пранжу каже, що такий заклик – зовсім не жарт до 1 квітня, а вимушений крок.

«Люди до кінця не розуміють, що всі ці кадрові зміни можуть позначитися безпосередньо на них та їхніх родинах. Для багатьох прокуратура – це якісь дядьки, які десь беруть гроші. Але вони забувають про те, що в результаті все це ляже на плечі платників податків», – переконана Пранжу.

На місці пікету вже побували дві собаки бійцівської породи. Надвечір частина активістів поїхала перекривати трасу Одеса-Київ. За словами протестувальників, вони мають намір мітингувати під прокуратурою, допоки їхня головна вимога – добровільна відставка Миколи Стоянова – не буде виконана. Сам же прокурор поки що на роботу у свій кабінет не приходив.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG