Доступність посилання

ТОП новини

Білорусів, які воюють за кордоном, хочуть судити, незважаючи на їхні мотиви


Білорус, який воює у складі українського полку спеціального призначення «Азов»
Білорус, який воює у складі українського полку спеціального призначення «Азов»

Нові поправки до деяких законів Білорусі також дозволяють затримувати «екстремістську» літературу

Володимир Глод

Депутати Палати представників Білорусі відразу у двох читаннях ухвалили поправки до деяких законів Білорусі стосовно кримінальної відповідальності. Це стосується білоруських громадян, які з власної волі беруть участь у збройних конфліктах за межами їхньої держави. Це стало актуальним для влади Білорусі, оскільки багато білорусів долучилися до бойових дій на Донбасі по обидва боки фронту.

Голова КДБ Білорусі Валерій Вакульчик, який виступав перед білоруськими депутатами, сказав, що ці поправки спрямовані насамперед на боротьбу з екстремізмом.

«Сьогодні, коли, наприклад, порушено кримінальну справу проти громадянина Білорусі, який бере участь в бойових діях в Україні, незалежно від того, на якій стороні він воює, його можна покарати лише тоді, якщо суд доведе, що ця людина мала від своїх дій матеріальну користь. Тобто – якщо він отримував за це гроші. Якщо ж підсудний зможе довести, що він грошей не отримував, а воював за ідею, згідно з чинними сьогодні законами, покарати її неможливо. А ось нова поправка, внесена до Кримінального кодексу, дає можливість судити громадянина Білорусі, який воює десь за кордоном нашої країни на чиємусь боці, незалежно від мотивів», – пояснив він.

Також внесені поправки, що передбачають кримінальну та адміністративну відповідальність за екстремістську діяльність, вчинення правопорушень, пов'язаних з предметами вражаючої дії і зробленими з горючих матеріалів – так званими «коктейлями Молотова». Окрім того, поправки обмежують для громадян Білорусі володіння предметами, які можуть бути використані як «коктейлі Молотова». Введено кримінальну відповідальність за дії, пов'язані зі створенням і фінансуванням діяльності екстремістських формувань.

Нові поправки дозволяють чиновникам затримувати екстремістську, на їх погляд, літературу. Раніше, як пояснив пан Вакульчик, на кордоні можна було затримувати тільки ту літературу, щодо якої вже є рішення суду і яка в судовому порядку названа екстремістською. Тепер же прикордонники можуть затримувати літературу, не чекаючи рішення суду або якщо ці книги – ще не в списку заборонених.

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG