Доступність посилання

ТОП новини

У лісах Криму процвітає тіньовий бізнес – кримський бджоляр


Прохор Буркальцев
Прохор Буркальцев

«Мій дід і прадід воювали проти фашистів у цих лісах. А тепер в'їзд для нас, бджолярів, закритий»

Павло Кривошеєв

Директор ТОВ «Бжолоферма сім'ї Буркальцевих» Прохор Буркальцев є спадковим бджолярем. Не одне покоління його роду отримувало мед з нектару, зібраного бджолами в кримських горах. Але ось настав у Криму (який у 2014 році окупувала Росія) час, коли навіть перед пасічниками зачинилися двері кримських лісів. Чому так відбувається, «Крим.Реалії» розповів сам Прохор Буркальцев.

– Прохоре, чому Ви почали бити на сполох щодо ситуації в кримських лісах?

– Моя робота пов'язана з лісом. Я виводжу своїх бджіл на лісові галявини. Понад 50% меду наші бджоли збирають саме в лісовій місцевості. А на території Красногірського лісництва ми отримуємо мед високих смакових властивостей з чебрецю, липи, дубровника кримського, клена Стевена (ендемік Криму) та багатьох інших рослин.

Наш мед на найбільш авторитетному міжнародному конкурсі Апімондія в 2013 році завоював срібну медаль, змагаючись з іншими медами з різних куточків світу. А в 2015-му на «регіональному конкурсі» російських медів наш посів перше місце серед усіх конкурсантів. І все це зібране бджолами саме на території Красногірського лісництва.

– І давно Ви туди вивозите бджіл?

– Бджіл на цю територію вивозив мій дід, мій батько і я. Мій дід і прадід воювали проти фашистів у цих лісах. А тепер в'їзд для нас, бджолярів, закритий.

Мій дід і прадід воювали проти фашистів у цих лісах. А тепер в'їзд для нас, бджолярів, закритий

В оренду лісові галявини теж не дають. Лунають погрози конфіскувати всіх бджіл і техніку в разі спроб вивезення. Бджоли запилюють лісові рослини і тим самим приносять лісу велику користь, а нас не пускають. Я написав заяву на оренду віддаленої лісової галявини і надіслав її в лісгосп, але отримав дивну відповідь: була перекручена стаття лісового кодексу Росії, був порушений закон. Загалом, мені незграбно відмовили і попросили чекати, у зв'язку із чим я написав заяву до Генпрокуратури Росії, але все спустили в Крим.

У четвертому абзаці жирним шрифтом виділено «не може». Насправді, я перевірив усі редакції лісового кодексу, там написано «може», без «не». Стаття 70.1. Проектування лісових ділянок (запроваджена Федеральним законом від 29.06.2015 N 206-ФЗ): 6. При наданні лісових ділянок у постійне (безтермінове) користування, оренду (у разі укладення договору оренди лісової ділянки відповідно до частини 3 статті 74 цього Кодексу), безоплатне користування виконання робіт з підготовки проектної документації лісових ділянок може бути забезпечено зацікавленою особою.

Вони хочуть доїти таких, як я

Я пояснюю, чому вони так написали. Вони зробили ТОВ «Роги і копита», мисливські угіддя в оренду оформили, а землю під ними – ще ні. Після того, як їхнє ТОВ отримає землю в оренду, вони будуть здавати її в суборенду. Теоретично я можу отримати цю землю в оренду, ось тільки ціна буде зовсім інша. Тобто вони хочуть доїти таких, як я.

Але справа не лише в моєму бізнесі. Я бачу, як уже не планомірно, а інтенсивно знищується ліс.

– Які кричущі факти Ви могли б озвучити?

– Знищують ліс, ведеться незаконна рубка, бачу, як їдуть колони машин щодня, ліс вивозять КамАЗами!

Знищують ліс. Бачу, як їдуть колони машин щодня, ліс вивозять КамАЗами!

У селі Курортне Білогірського району процвітає тіньовий бізнес, вчорашні злодії, яких ганяли лісники, несподівано купили собі «Ниви», а всіх лісників звільнили, я бачу лише одного «представника» казенного підприємства «Рескомліс» – Абрамова Ігоря Євгеновича, який нібито охороняє ліс. То в одному, то в іншому місці в лісі валяються шкури вбитих тварин (кабанів, косуль, зайців). Ночами можна почути постріли браконьєрів. Моя ферма в 2-х метрах від лісу, я все це бачу і чую щодня.

Добралися вже до таких важкодоступних місць, які складно й уявити, я знімав відео на горі Скирда, ліс звідти, як я думав раніше, можна вивезти лише вертольотом. Але браконьєри зробили дорогу на самісіньку вершину гори і практично вирубали весь хребет, не шкодуючи при цьому дерева кизилу та інших рідкісних видів кримських рослин.

На відео – гора Скирда, одна з найбільш віддалених і важкодоступних точок лісу. Бізнес процвітає. Тепер уже ніхто не соромиться і не замазує пеньки брудом, як раніше. Є пні кизилових дерев (живих, не сухих!), яким щонайменше років 50. Рубка кизилу суворо заборонена законом.

На відео з лісу показане місце, де рік тому за столиком з лавкою сидів суворий лісник дядько Михайло. Люди приїжджали на маївки, він їм дозволяв робити пікніки, але попереджав і суворо стежив, щоб вони не залишали сміття і щоб гасили багаття після посиденьок. Тепер лавку зламали, кругом сміття і як глузування висять лапи, які залишилися від обдертого зайця, вбитого браконьєрами. А дядько Михайло працював лишень за зарплату 6000 рублів і за дрова, які йому було дозволено заготовити собі на зиму. Цілком імовірно, у нових господарів лісу немає таких грошей, та й дядько Михайло їм не потрібний, адже він буде тільки заважати красти дрова.

Кілька днів тому вбиту тварину – косулю – бачили неподалік околиці лісу. А сьогодні мені повідомили, що в урочищі Учалан цього лісництва бачили шкури косуль і кабанів.

– Чи правда, що кількість лісників значно скорочена?

– Так, це так. А точніше, лісників усіх звільнили, всіх до останнього. Тепер мисливські угіддя цього лісництва викуплені фірмою ТОВ «Клуб мисливців Красногір'я», директором якої є якийсь Парфьонов Віталій Петрович. І охороною лісу займається одна або дві людини. Але бачу я в лісі тільки одну людину – Абрамова Ігоря Євгеновича. Природно, охороняти 5,5 тисяч гектарів лісу одній людині не під силу, та й, думаю, немає у нього такого бажання.

– Кому вигідна така ситуація?

– Кримчанам ця ситуація зовсім не вигідна. ТОВ «Клуб мисливців Красногір'я» – не один такий клуб. Одночасно з ним з'явилося ще кілька: це ТОВ «Зелений Крим», ТОВ «Добровська долина», ТОВ «Мисливський клуб «Партизан», ТОВ «Мисливський клуб «Кермен» і мисливське господарство «Холодна гора».

Пан Абрамов Ігор Євгенович постійно всіх (і мене зокрема) лякає своїм так званим «дахом» в особі «голови» Верховного суду Республіки Крим – Радіонова Ігоря Михайловича. Можливо, це чутки, я не беруся стверджувати, але це наводить на певні роздуми. Я говорив Абрамову: навіщо ж ви підставляєте так своїх покровителів? Говорив, що напишу заяву до прокуратури (і написав її), але, як видно, він нічого не боїться і впевнений у своїй безкарності.

– І скільки кримського лісу ці ТОВ за собою застовпили?

– Усі вищевказані фірми з нікому невідомими господарями забрали в оренду 80% кримського лісу, все зроблене за одним шаблоном – з оформленням на 25 років. Складається враження, що кілька людей з вищого керівництва Криму поділили між собою майже весь наш ліс тихо за спиною у кримчан.

Мисливські угіддя їм уже виділили, але, хоча оренду землі вони ще не оформили, поводяться, як господарі лісу.

Складається враження, що кілька людей з вищого керівництва Криму поділили між собою майже весь наш ліс тихо за спиною у кримчан

Ситуація вигідна кільком людям, ну, і місцевим браконьєрам, які дружать з охороною лісу і, за чутками, платять гроші охороні, щоб їх не чіпали. Місцеві жителі бачили також круті джипи в лісі. Якісь люди стріляли прямо з вікон з карабінів з глушниками. Глушники використовувати заборонено, як і стріляти з машини. Тим більше, це відбувалося не в мисливський сезон. Все це повноцінний тіньовий бізнес і розваги для чиновників! Звичайно ж, їм не потрібні жодні свідки бджолярі, але вже як є, так є.

Я не збираюся нікуди переїжджати і буду боротися з ними до останнього.

– За такого стану справ, які перспективи у кримського лісу?

Я не збираюся нікуди переїжджати і буду боротися з ними до останнього

– Перспективи сумні. Я думав, що раніше відбувався бардак, але такого я не сподівався. У Красногірському лісництві інтенсивно знищуються дерева у всіх відомих місцях: Заяча балка, Зінчина галявина, Обкомівська галявина, гора Скирда тощо. Я вже не кажу про околиці лісу, де рубають зелені дерева, ліс став схожий на парк. Це все мої рідні місця, якщо так піде далі, то незабаром там самі пеньки залишаться. Будь-який охочий може особисто поїхати туди і в усьому переконатися на власні очі.

Оригінал публікації – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG