Доступність посилання

ТОП новини

Сакварелідзе запросять у суд на допит у справі «діамантових прокурорів»


Давид Сакварелідзе
Давид Сакварелідзе

А викликати до суду голову Служби безпеки України Василя Грицака суд відмовився

Адвокат одного з «діамантових прокурорів» Сергій Козаченко отримав державну охорону, а до кримінального провадження додали 23 томи доказів, зокрема кредитну історію одного з підсудних. Захист отримав півтора тижня на вивчення нових матеріалів, після чого розгляд однієї з найбільш кричущих корупційних справ сучасної України продовжиться. На допит також запросять Давіда Сакварелідзе, екс-заступника генерального прокурора України.

На четверте засідання у справі «діамантових прокурорів» Володимира Шапакіна і Олександра Корнійця прокурори Яніс Сімонов і Олександр Проскуренко принесли 23 томи матеріалів справи. Один із томів – кредитна історія Корнійця.


Незважаючи на протести його адвокатів, матеріали були долучені до провадження. Захист намагався довести, що прокурори мають довести важливість кожного документа, зокрема продемонструвати, що вони мають стосунок до конкретного провадження. Адвокати Шапакіна і сам Шапакін підтримали таке рішення. Підсудний каже, що потрібно вже скоріше розглядати справу.

Старшим у слідчим групі Генеральної прокуратури став прокурор Яніс Сімонов, який і раніше підтримував державне обвинувачення в суді. Раніше цю посаду обіймав заступник Генерального прокурора Давід Сакварелідзе, але кілька днів тому його було звільнено. Екс-прокурор Віталій Опанасенко, який був процесуальним керівником у справі «діамантових прокурорів», говорить, що тепер справа розвалиться. Мовляв, формулювання звільнення Сакварелідзе говорить про те, що справу будуть розвалювати. Сам Опанасенко написав рапорт про звільнення з Генеральної прокуратури після того, як він отримав повідомлення про звільнення. В суд Опанасенко прийшов, як говорить прокурор Сімонов, морально підтримати обвинувачення.

Прокурори Яніс Сімонов і Олександр Проскуренко
Прокурори Яніс Сімонов і Олександр Проскуренко

Це вже друге замовне провадження проти мене – підсудний

Під час судового розгляду підсудний Олександр Корнієць попросив суд запросити для допиту групу осіб, зокрема голову СБУ Василя Грицака, екс-заступника Генерального прокурора Віталія Каська, працівників і екс-працівників СБУ і ГПУ. За словами Корнійця, дане провадження є вже другим замовним провадження проти нього. Попереднє провадження він наразі оскаржує в Європейському суді з прав людини.


«Частина з цих свідків знає про події, які відбувалися в 2013 році, коли СБУ отримала певне замовлення на усунення мене з посади начальника відділу прокуратури міста Києва. Це замовлення закінчилось закриттям кримінального провадження в 2014 році. Це було замовлення фінансових і політичних сил. Ті, хто мали відношення до того провадження, мають відношення і до нинішнього провадження. Але вони поєднали зусилля із іншими політичними фігурами», – заявив підсудний.

Суд відмовив у тому, щоб запросити Грицака, Каська й інших. Втім, Корнієць говорить, що зробить таке прохання і під час подальшого розгляду провадження.

«Зараз більш детально пояснювати не можу, тому що це може бути розцінене як тиск на суд, однак планую в ході судового розгляду кожного з цього списку викликати окремо. Тоді я задам усі питання, які я вважаю за потрібне», – сказав Корнієць. У списку начальники відділів і управлінь СБУ і ГПУ, як колишні, так і нині діючі. Підсудний говорить, що кожний з працівників просто виконував свою роботу, але виконував її з порушенням, всупереч законодавства.

А ось запросити до суду Давіда Сакварелідзе суд погодився – за клопотанням одного з адвокатів Корнійця. Підсудний не вважає, що звільнення Сакварелідзе з посади заступника генпрокурора якось вплине на долю провадження.

Володимир Шапакін та Олександр Корнієць
Володимир Шапакін та Олександр Корнієць

«Будь який працівник Генпрокуратури має доводити обвинувачення. Він має право відмовитись, якщо вважає його необґрунтованим, але це вже суб’єктивне враження кожного працівника. Слідчий, який вів цю справу всі 6 місяців, перепризначений і знаходиться на робочому місці – Сергій Трофанюк», – заявив Корнієць.

Адвокат Шапакіна отримав охорону

Також за рішенням Голосіївського суду державну охорону отримав адвокат Шапакіна Сергій Козаченко. Він розповів Радіо Свобода, що з початку слідства у цій справі проти нього і його рідних було скоєно чотири злочини.

«Перше було ще 5 листопада – невідомі кинули дві гранати мені на подвір’я. Наступного дня квартиру моєї дружини обікрали. 17 березня обікрали офіс дружини, а 30 березня я побачив, що обстріляли мій автомобіль. Я три дні на ньому не їздив, він був на стоянці. По ньому стріляли щонайменш чотири рази, зокрема з рушниці», – розповів Козаченко.


Під час слідства адвокат вже отримував охорону. Її призначали за наказом слідчого у справі.

Прокурор Сімонов назвав головними досягненнями нинішнього засідання – долучення до справи нових матеріалів. Він сподівається, що Опанасенко все ж таки повернеться до роботи у слідчій групі у справі «діамантових прокурорів».

5 липня 2015 року у заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця та заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Володимира Шапакіна провели обшук.

За повідомленням Генпрокуратури, Корнійця та Шапакіна затримали під час отримання хабара на суму в понад 3 мільйони гривень. Крім того, під час обшуків у них виявили близько 400 тисяч доларів готівкою, автомат Калашникова та холодну зброю, багато ювелірних виробів і 39 пакетів із діамантами.

Їм повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою в особливо великому розмірі).

Наступне засідання по справі має відбутися 19 квітня.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG