Доступність посилання

ТОП новини

Чому в Адміністрації президента мовчать про «важливі новини» щодо Савченко


5 квітня набирає чинності вирок українській громадянці, народному депутату Надії Савченко

П'ятого квітня набрав чинності вирок українській громадянці, народному депутату Надії Савченко. Її адвокати ще до оголошення вироку сказали, що оскаржувати рішення суду не будуть, бо це вимога підзахисної. Сама ж Савченко пообіцяла: в разі неповернення в Україну до вступу в дію вироку – відновить сухе голодування. Ще у неділю ввечері з Адміністрації президента України прозвучало оголошення про «важливі новини» щодо Надії Савченко. Їх мали оприлюднити в «найближчі години», однак жодна інформація досі не з’явилась.

ЗАВАНТАЖИТИ

Третього березня світові інформаційні агентства процитували заступника голови адміністрації президента України Костянтина Єлісєєва, який повідомив, що в найближчі години будуть важливі новини щодо Надії Савченко. Але сенсації так і не сталося. Питання про Савченко обговорюється на найвищому рівні в світовому масштабі. Але як кажуть більшість експертів, рішення ухвалює російський президент Володимир Путін. Один з адвокатів української льотчиці Марк Фейгін згоден з цим твердженням.

«Все залежить лише від однієї людини. Зрозуміло, що це – Путін. І прогнозувати поведінку цієї людини абсолютно неможливо. Тому я припускаю, що вкидання від Адміністрації президента України диктується певним бажанням, деяким розумінням про домовленості, які, напевно, природні для зрозумілих сторін, але не для Путіна. Від того, що Путін каже і до того, що Путін робить – гігантська прірва. І тому навіть, якщо принципове рішення, понятійне рішення про повернення Савченко ухвалено, коли, як і на яких умовах це буде реалізовано, залишається загадкою», – сказав Фейгін.

Відволікання уваги?

За відсутності новин, які могли б вплинути на долю Надії Савченко, в інформаційному просторі з’явився інший акцент – скандальне розслідування журналістів, де фігурує й ім'я українського президента.

Експерти не виключають, що недільне оголошення представника Адміністрації президента було маневром для відволікання уваги. На думку українського журналіста Романа Цимбалюка, і доля Надії Савченко, і офшорний скандал однаково важливі для українського суспільства.

«Для українців ці питання важливі і вони не перетинаються одне з одним. Звільнення Надії Савченко – окремо, корупція в вищих ешелонах влади або її відсутність чи якісь докази та контрдокази – це друге. І якщо вони хотіли таким чином змінити увагу українського суспільства – це просто дурість. І це викликає у суспільства розчарування у владі», – сказав журналіст.

За його словами, у справі звільнення Надії Савченко з російської в’язниці потрібен конкретний результат.

«А результат у нас тільки один. Або вона – в Україні або в російській в’язниці. А поки вона не в Україні, це все – слова, що роздратовує населення», – додав Цимбалюк.

Відразу після оголошення вироку Донецьким міським судом Ростовської області Надія Савченко заявила: якщо через 10 днів не повернеться в Україну, оголосить сухе голодування. Відтак після 6 квітня часу на дії, спрямовані на її звільнення, залишиться дуже мало.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG