Доступність посилання

ТОП новини

Бізнес Порошенка раніше підозрювався в ухиленні від сплати податків через офшори – «Схеми»


Президент України Петро Порошенко використовував офшори увесь час становлення його бізнес-імперії, вони фігурували у кримінальних провадженнях про заподіяння збитків державі через несплату податків у середині 2000-х років. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший».

За даними журналістів, у 2003 році слідчі МВС встановили причетність низки офшорних компаній з орбіти чинного президента до заподіяння збитків бюджетові у розмірі близько 25 мільйонів гривень через ухилення від сплати податків. Тоді слідчі звернулися до Інтерполу з проханням долучити іноземні правоохоронні органи до розслідування, у якому фігурують щонайменше 5 офшорних фірм, які у різний час належали до групи компаній «Укрпромінвест». Йдеться про Ukrprominvest Holding Ltd (Панама), Agroprodimpex Corp. (штат Делавер, США), Willenhall Trading Ltd та Fairbrook Enterprises Ltd (о. Мен), Agroprodimpex Cyprus Ltd (Кіпр).

«Матеріали справи дають підстави вважати, що ці компанії залучені до злочинних схем мінімізації оподаткування низки підприємств, що зареєстровані та розташовані на території України», – мовиться у листі за підписом на той час заступника начальник відділу ГСУ МВС України, полковника міліції О. В. Козлова.

Група «Укрпромінвест» тривалий час була ядром бізнес-імперії Петра Порошенка. У 2003 році одним із засновників «Укрпромінвесту» була кіпрська Agroprodimpex Cyprus Ltd. Зараз Agroprodimpex – і досі серед засновників «Крохмалопродукту», кінцевим власником якого через фонд «Прайм Ессетс Кепітал» також є Петро Порошенко.

Знахідки новостворених офшорів, записаних прямо на своє ім’я, президент пояснив тим, що це був вимушений крок, адже без цього було неможливо передати в управління кондитерську корпорацію «Рошен» незалежній іноземній компанії.

«Зазвичай використовуються офшорні акаунти секретно для мінімізації податкової бази. Цього разу все було навпаки. Після того, як я став президентом, я відразу заявив, що весь свій бізнес прозоро довіряю найбільшому інвесторові, банку Rothschild. Цей банк не прийняв українські активи, і через це ми підготували спеціальну структуру, де ми трансформували всі активи», – заявив президент під час свого робочого візиту до Японії.

На запит «Схем» до Адміністрації президента з проханням про коментар щодо зазначених питань в Адміністрації повідомили, що це питання уповноважений коментувати Макар Пасенюк – керівник фонду ICU. Пасенюк поки не виходить на зв’язок. Редакція готова опублікувати його коментар за першої можливості.

XS
SM
MD
LG