Доступність посилання

ТОП новини

Асоціацію Україна-ЄС можна врятувати – експерти


©Shutterstock
©Shutterstock

«Референдум – це дарунок Росії, яка майже напевно надала ракету, яка збила літак рейсу #MH17 та вбила 200 громадян Голландії», – екс-посол США в Україні

Коментуючи результати референдуму в Нідерландах з приводу Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, західні експерти звертають увагу на те, що волевиявлення голландців не означає, що на зближенні України з Європою поставлено хрест, передає «Голос Америки».

«Як і у випадку із Лісабонським договором (базова угода щодо принципів функціонування ЄС підлягала ратифікації національними парламентами країн ЄС – ред.) можемо говорити, що розширення ЄС еліті подобається більше, ніж громадянам країн-членів», – зауважує Емма Ешфорд, дослідниця дослідницького центру CATO Institute (США).

«Я думаю, що лідерів ЄС більше турбує те, який прецедент голландський референдум створює для майбутнього Трансатлантичного торговельного та інвестиційного партнерства (TTIP – запланована угода між ЄС та США – ред.) , а не його вплив на Угоду про вільну торгівлю з Україною, бо остання буде реалізовуватись, як заплановано», – каже викладач Королівського коледжу у Лондоні, Олександр Кларксон.

«Угоду про асоціацію між ЄС та Україною ймовірно буде врятовано додаванням кількох пунктів та умов, які стосуватимуться власне Нідерландів до ратифікаційного інструменту, який голландський уряд має передати Брюсселю. Прем'єр-міністр Рютте може також попросити Європейську раду оприлюднити заяву усіх 28 країн-членів, яка наголосить на очевидному, а саме що Угода про асоціацію не означає членства для України у ЄС», – зазначає Ян Тегау, директор аналітичного центру Carnegie Europe.

Експерт також наголошує, що Угода про вільну торгівлю між Україною та ЄС (DCFTA) взагалі не залежить від результатів референдуму, бо її доля залежить від отримання більшості на виборах у ЄС.

«Референдум найбільше вплине на внутрішню політику у Голландії та потенційно в інших країнах Європи, де організовані групи активістів тепер рішучіше втручатись в дискусію навколо будь-яких питань та просувати власний порядок денний. Пряма демократія знову принесла результат обернений до того, який обіцяла: менше демократії, менше підзвітності, менше притомних публічних обговорень з приводу важливих проблем», – наголошує Тегау на сторінці у Facebook.

«Голландський референдум щодо України вказав на ще одну проблемну ділянку на стику національної державності та загальноєвропейських структур в ЄС», – переконаний Сінан Улген, голова турецького аналітичного центру EDAM та дослідник Carnegie Europe.

«Іронія. Вчорашній референдум – це дарунок Росії, яка майже напевно надала ракету, яка збила літак рейсу #MH17 та вбила 200 громадян Голландії», – заявляє колишній посол США в Україні Стівен Пайфер, дослідник аналітичного центру Brookings Institution.

«Голландці не просто виявили незадоволення ЄС, вони показали, що не хочуть підтримувати Україну», – вважає впливовий політичний оглядач Леонід Бершидський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG