Доступність посилання

ТОП новини

Із чим пов’язане рекордне число обстрілів на Донбасі?


За тиждень в зоні бойових дій нарахували 700 випадків порушення режиму припинення вогню

У спостережній місії ОБСЄ заявили, що за перший тиждень квітня ними була зафіксована найбільша за останні півроку кількість порушень режиму припинення вогню в зоні бойових дій на Донбасі. Особливу стурбованість спостерігачів викликає широке застосування мінометів та артилерії, що за умовами Мінських домовленостей мали б бути відведені від лінії зіткнення. Водночас, українська розвідка повідомляє про активізацію розвідувальної діяльності та розташування в заборонених межах танків, артилерії і «Градів» бойовиків.


За даними, які опублікував перший заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Гуґ, впродовж минулого тижня його колеги зафіксували понад 700 вибухів, причиною яких стало використання зброї, що мала б бути відведеною від лінії зіткнення. Більше, заявляють в ОБСЄ, на Донбасі не стріляли з вересня 2015 року. Найактивніше бойові дії, зазначив Гуґ, велись в районі Авдіївки, Донецького аеропорту, Світлодарська та поблизу Маріуполя.


«Міномети та великокаліберна артилерія зараз використовуються у величезній кількості. Спостережна місія ОБСЄ серйозно стурбована таким розвитком подій. Голова місії, посол Апакан, у своєму зверненні закликав обидві сторони конфлікту поважати ті обіцянки, які вони дали, і дотримуватися режиму припинення вогню, гарантувавши таким чином безпеку мирному населенню в зоні конфілкту», – заявив Александр Гуґ.

У військовій розвідці повідомили, що бойовики накопичують техніку, боєприпаси та пальне поблизу лінії зіткнення. Так, впродовж тижня в межах рубежів, де, за умовами Мінських домовленостей, зберігання цієї техніки заборонено, були помічені 67 танків, 53 артилерійські системи та 23 реактивні системи залпового вогню «Град».

Біля Макіївки зафіксовані засоби радіоелектронної боротьби, що мають дезорганізувати управління підрозділами ЗСУ – розвідка

Також представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький відзначив активізацію розвідувальної діяльності сепаратистів. За його словами, за останні 10 днів вдалось зафіксувати 11 польотів безпілотників, що займались розвідкою та коригуванням артилерійського вогню над позиціями українських військових в зоні бойових дій на сході України.

Збитий безпілотний літальний апарат «Гранат-1». Такий безпілотник застосовується тільки збройними силами Росії
Вадим Скібіцький

«28 березня в районі населеного пункту Луганське Донецької області був збитий безпілотний літальний апарат «Гранат-1». Зазначений БПЛА здійснював коригування мінометного вогню противника в режимі реального часу. На теперішній час він доставлений для проведення спецекспертизи. Такий безпілотник випускається тільки в Російській Федерації і застосовується тільки збройними силами Росії», – повідомив Вадим Скібіцький.

7 квітня СБУ в районі Авдіївки збила ще один БПЛА бойовиків. Цього разу йдеться про модель «Орлан-10», яку також виготовляють в Росії.


Окрім цього, поблизу Макіївки розвідники зафіксували використання засобів радіоелектронної боротьби Р-330Ж «Житель» та «Леер-3», покликаних дезорганізувати управління та зв’язок українських військових поблизу лінії розмежування.

З’явилась гаряча точка рівня Донецького аеропорту – експерт

Втім, на думку координатора групи «Інформаційний спротив» Юрія Каріна, дані спостерігачів та розвідки не свідчать про початок чергової ескалації конфлікту на Донбасі. Військовий експерт вважає, що є дві причини рекордного числа обстрілів в зоні АТО – це черговий раунд переговорів Тристоронньої контактної групи в Мінську та бої в районі авдіївської промзони, які, однак, є тимчасовим та локальним загостренням, що не може вплинути на загальну ситуацію в зоні АТО.

Авдіївка після обстрілів. 24 березня 2016 року
Авдіївка після обстрілів. 24 березня 2016 року

​ «З’явилася чергова гаряча точка рівня Донецького аеропорту – це авдіївська розв’язка і саме намагання росіян будь-якою ціною, не жаліючи особового складу, техніки, озброєння, повернути контроль над нею і є причиною такої великої кількості обстрілів. Ми будемо бої за цей шматок Донбасу фіксувати ще довгий час. Це суто тактична подія, без продовження для всієї лінії АТО», – вважає експерт.

У свою чергу, представники угрупування «ДНР» заявляють про підготовку українськими військовими наступальної операції. Для цього начебто ЗСУ переправили з місць зберігання до лінії зіткнення більше ніж 200 одиниць військової техніки, забороненої Мінськими домовленостями.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG