Доступність посилання

ТОП новини

Прокурори закликають Порошенка і Гройсмана не призначати Генпрокурором людину без досвіду


Керівництво Генеральної прокуратури України, керівники регіональних і військових прокуратур регіонів країни звернулися до президента України Петра Порошенка та спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана з листами, в яких закликають під час відбору кандидата на посаду генпрокурора виходити з норм, передбачених законом «Про прокуратуру».

Згідно з оприлюдненим на сайті Генпрокуратури України зверненні, представники відомства висловили глибоке занепокоєння щодо заяв окремих представників громадських організацій і деяких політиків про необхідність призначення на посаду генпрокурора людини, яка не має досвіду роботи в органах прокуратури.

«Такі заклики викликають глибоке занепокоєння, а тому ми просимо при виборі кандидатури на посаду генерального прокурора України не враховувати необ'єктивні заклики та популістичні висловлювання окремих громадян та політиків задля реалізації власних політичних амбіцій, а розглядати кандидата виключно за професійними та морально-діловими якостями з дотриманням вимог чинного закону України «Про прокуратуру», – йдеться у зверненні.

«На наше переконання, що підтверджується світовою практикою, ефективне керування відомством здатна забезпечити лише особа, яка розуміється на засадах організації діяльності прокуратури, обізнана з її проблемами, є професійною та здатна за своїми морально-діловими якостями очолити Генеральну прокуратуру України», – йдеться в тексті листа.

Автори звернення зазначають, що призначення на посаду Генпрокурора особи, яка відповідає зазначеним якостям, сприятиме подальшому реформуванню органів прокуратури та позитивно вплине на якість роботи органів прокуратури і, як наслідок, усієї правоохоронної системи України.

У листах також наголошується, що відповідальність за призначення генерального прокурора також несуть народні депутати.

Під цим листом підписалися виконувач обов’язків генерального прокурора України Юрій Севрук, заступник генпрокурора Юрій Столярчук, заступник генпрокурора Роман Говда, заступник генпрокурора Олег Заліско, а також 29 керівників регіональних і військових прокуратур регіонів країни.

Раніше деякі ЗМІ повідомляли, що на посаду генпрокурора обговорюється кандидатура колишньогоглави МВС України, а нині голови парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Юрія Луценка, який не має досвіду роботи в органах прокуратури та юридичної освіти. Сам Луценко зазначав, що, відповідно до закону, не може претендувати на цю посаду, але зауважив, що якщо «Рада ухвалить рішення, що Генпрокурор є політичною фігурою, то це теоретично можливо.

Напередодні Порошенко повідомляв, що готовий розпочати консультації щодо кандидатури на посаду Генерального прокурора одразу після формування нової коаліції, це очікується 12 квітня.

XS
SM
MD
LG