Доступність посилання

ТОП новини

Навіть за Януковича не було такого нахабного порушення медіастандартів – Лігачова


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Громадська організація «Телекритика» говорить про посилення впливу олігархів на зміст теленовин

Київ – Вплив медіавласників на зміст новин центральних телеканалів посилюється. Таку тенденцію озвучують експерти громадської організації «Телекритика» за результатами моніторингу, який вони провели у березні і презентували 11 квітня у Києві. Зараз комітети Верховної Ради розглядають законопроект, що розширює повноваження Нацради з питань телебачення та радіомовлення щодо штрафів для редакцій-порушників. Цей документ, однак, зустрів критику деяких медіаекспертів, які переконані: вирішити проблему «джинси» закручуванням гайок неможливо, бо причина її – економічна криза.

Наталія Лігачова
Наталія Лігачова

Найбільше порушень журналістських стандартів під час моніторингу громадська організація «Телекритика» виявила у новинах телеканалів «Інтер» та «Україна», зазначає голова організації Наталія Лігачова.

Мені здається, що навіть за часів Януковича не було настільки сильного порушення стандартів, я маю на увазі той рівень нахабності і цинізму, яким чином це робиться
Наталія Лігачова

«Мені здається, що навіть за часів Януковича не було настільки сильного порушення стандартів, я маю на увазі навіть не кількість порушень, а той рівень нахабності, м’яко кажучи, і цинізму, яким чином це робиться», – каже вона.

В основному, за словами медіаексперта, йдеться про використання оціночних суджень в інформаційних матеріалах, також багато сюжетів не мали балансу думок.

Ще одна небезпечна тенденція – поява у новинах прямої реклами. Це стосується телеканалів «1+1» та «ICTV»
Наталія Лігачова

«Ще одна небезпечна тенденція – поява у новинах прямої реклами. Це стосується телеканалів «1+1» та «ICTV»: перериваються просто новини – і починається блок прямої реклами, що заборонено у нас законом. Ми зробимо відповідне звернення до Нацради з питань телебачення і радіомовлення», – додає Лігачова.

Найменше порушень, з її слів, «Телекритика» виявила на «UA:Першому», «5-му каналі» і СТБ, однак і там такі випадки фіксувались.

Етичний кодекс, нам кажуть, не на часі – Костинський

На переконання Наталії Лігачової, вирішити цю проблему могло б, зокрема, розширення контролюючих функцій Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, що запустило б процеси саморегуляції галузі.

Сергій Костинський
Сергій Костинський

Згадана організація не може примусити медіа платити штрафи, обмежена у повноваженнях щодо позбавлення ліцензій, у Верховній Раді зараз розглядають законопроект, яким пропонується врегулювати деякі пов’язані з цим технічні деталі, зазначає у коментарі Радіо Свобода член Нацради Сергій Костинський.

Водночас щодо етичних стандартів редакції мають домовитись самі, вважає він. За словами Костинського, Нацрада розробила етичний кодекс, який вона пропонує підписати всім телерадіоорганізаціям.

Індустрія поки що не готова
Сергій Костинський

«Індустрія поки що не готова, і це свідчить про той стан ЗМІ, який у нас сьогодні є, – переконаний він. – Тому що цей етичний кодекс якраз – не про закон, не про якісь норми, політичні вимоги, це про цінності, про стандарти, але, на жаль, поки що, як нам кажуть, це не на часі».

Саморегуляції медіаринку не буде, поки не буде ринку – Котюжинська

Тетяна Котюжинська
Тетяна Котюжинська

Посилення впливу власників на редакційну політику пов’язане з тим, що в державі відсутній медіабізнес як такий, вважає секретар Комісії з журналістської етики, медіаюристка Тетяна Котюжинська. І цей процес, на її думку, зможе завершитись тільки тоді, коли завершиться економічна криза в Україні.

Допоки в Україні можна проводити серйозні великі операції виключно через офшори, до тих пір у нас не буде і нормальної редакційної політики в медіа
Тетяна Котюжинська

«Допоки в Україні неможливо вести бізнес, допоки в Україні можна проводити серйозні великі операції виключно через офшори, відповідно до тих пір у нас не буде і нормальної редакційної політики в медіа», – каже експертка.

Однак щодо розширення повноважень Нацради Котюжинська зауважує, що у чинному законодавстві вже закріплено більше ніж сто підстав, за якими згаданий орган може виносити попередження або ініціювати якесь інше покарання. На думку медіаюристки, потрібно навпаки зменшити повноваження Нацради, скоротити перелік підстав для покарання телеканалу, але застосовувати ці норми до всіх медіа однаково.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG