Доступність посилання

ТОП новини

Ви тікаєте з поля бою після пострілів – слідчий СБУ про військових ГРУ Росії


Російські військові Євген Єрофеєв (ліворуч) та Олександр Александров під час засідання суду у Києві. 11 квітня 2016 року
Російські військові Євген Єрофеєв (ліворуч) та Олександр Александров під час засідання суду у Києві. 11 квітня 2016 року

Захист «ГРУшників» обвинуватив слідчого Служби безпеки України, що той вилучив з місця бою лише гільзи

В суді над російськими спецназівцями не будуть слухати покази бойовиків. На наступне засідання мають приїхати двоє військовослужбовців російської армії, а поки що сторони заслухали покази слідчого СБУ Олександра Томусяка. Адвокат одного з «ГРУшників» відмовився коментувати його виступ.

Судова колегія Голосіївського районного суду, де розглядається кримінальне провадження проти громадян Росії Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова, відмовилася заслухати покази бойовиків у скайп-режимі.

П’ять майже аналогічних листів-звернень надійшли від бойовиків угруповання «ЛНР» в канцелярію суду. В електронних листах бійці одного з незаконних військових формувань Луганщини Павло Пісарев, Віктор Мараховський, Павло Гуцько і Олександр Гайдей пояснили, що не можуть приїхати до Києва і дати покази особисто, тому що побоюються за власне життя.

Ви тікаєте з поля бою після пострілів – слідчий СБУ про російських спецпризначенців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00


«Я, Пісарев Павло Олександрович, прохожу службу в 12-й БТРО «Народної міліції ЛНР» і заявляю про об’єктивну неможливість приїхати 11 квітня в Голосіївський суд для допиту як свідка по кримінальному провадженню Єрофеєва-Александрова. Це пов’язано із реальною загрозою моєму життю, безпеці і волі, якщо я виїду за межі «ЛНР». Ця загроза реальна, як з боку державних структур України, які вважають мене сепаратистом, так і з боку бандитів, які вже вбили адвоката Александрова Юрія Грабовського», – йдеться в одному з листів.

Усі бойовики попросили провести їхній допит за допомогою програми Skype, причому надали для цього один логін «komendatura». Військова прокуратура виступила проти скайп-допиту. Її представник, Олександр Климович, нагадав, що на минулому засіданні суд вже відмовляв адвокатам у можливості провести допит в такому форматі.

«Ці особи посилаються на особисту небезпеку для себе, але не надають жодних доказів, що їм дійсно загрожує небезпека під час поїздки до суду. Крім того, до цих листів не додано жодних документів, які б засвідчували особи авторів», – заявив Климович.

Бойовиків окупованих районів Луганщини в суді слухати не будуть

Суд відмовив в допиті бойовиків через Skype через відсутність в кримінально-процесуальному кодексі такої форми допиту. Проте після довгих спорів колегія погодилася перенести на наступне засідання допит ще двох свідків допиту. Адвокати обіцяли привезти в суд представників російської сторони у Спільному центрі контролю та координації питань припинення вогню (СЦКК) – полковника Андрія Чепрасова і підполковника Володимира Литвиненка армії Російської Федерації.

Приїхати одразу російські військові не змогли через бюрократію, заявила адвокат Єрофеєва Оксана Соколовська. В телеграмах, які вона отримала від військових, вони обіцяють прибути не раніше 22 квітня, якщо їхні командири будуть не проти. Втім, Соколовська пообіцяла суду привезти їх вже 14 квітня. Раніше вона не запрошувала їх через нерегулярність судових засідань, наголосила адвокат.

«В останній момент були попереджені свідки про необхідність брати участь в цих засіданнях. Але це право захисту і необхідність доводити нашу позицію, тому прошу перенести засідання», – заявила Соколовська.

Представники військової прокуратури намагалися опротестувати перенесення засідання.

«Прибуття зазначених свідків до зали суду при всій повазі до захисту від самих свідків не залежить. Воно залежить від наказу командування і ми не можемо стверджувати, прибудуть свідки чи ні», – заявив військовий прокурор Ігор Німченко.

За словами адвокатів, згода командування вже є, але підтвердити це вони не змогли. Суд зробив зауваження захисту, наголосивши, що було достатньо часу для організації приїзду свідків, але погодився почекати ще три дні.

Група росіян була озброєна безшумною зброєю

В суді також допитали слідчого Головного слідчого управління СБУ Олександра Томусяка. Адвокати зокрема питали в нього, на якій підставі допитували Александрова, поки той перебував у лікарні і чому з місця бою слідчий взяв лише гільзи і кулі калібру 9х39 мм. Це калібр снайперської гвинтівки «Гвинторіз» Єрофеєва, яка є речовим доказом по цьому кримінальному провадженню.

«На місті події в траншеї були вилучені дві кулі і 6 чи 7 гільз без маркування. Візуально нагадували гільзи від патронів калібру 9х39 мм, які використовуються в системах «Гвинторіз», АС «Вал» і «Вихор». Але на цьому місті значна кількість гуль і гільз, тому що там тривають бойові дії. Там були гільзи калібру 12,7 мм і 5,45 мм. Але з вашої логіки, я мав вилучити всі боєприпаси їх підрозділу, зокрема тих, які використовували бійці української армії на цій позиції», – заявив Томусяк. Він наголосив, що інші гільзи не мали стосунку до провадження, тому він їх не вилучав.

Томусяк також повідомив, що гвинтівку «Гвинторіз», яка є речовим доказом у справі, отримав від позаштатного працівника СБУ Кирила Вереса і одразу передав зброю на експертизу. Отже не може коментувати, чи використовувалася вона під час бою. Як йдеться у матеріалах справи, штатним озброєнням групи Єрофеєва-Александрова були два безшумні автомати АС «Вал», безшумна гвинтівка «Гвинторіз», шість автоматів АК74 і снайперська гвинтівка СВД. Адвоката Соколовську цікавило, чи бачив слідчий всю цю зброю на власні очі.

«При допиті, на якому ви були присутні, Єрофеєв повідомляв, яке саме озброєння мала його група при перетині українського кордону в середині березня 2015 року. Також він розповідав, як група була озброєна для виходу в район міста Щастя. Показання підтверджувалися фото- і відеоматеріалами з телефону Александрова», – заявив слідчий СБУ. На питання адвоката Александрова Валентина Рибіна, чи є він експертом, щоб впізнати озброєння, Томусяк відповів негативно, але наголосив, що має достатній досвід для впізнання зброї.

«ГРУшник» спитав співробітника СБУ про посвідчення учасника бойових дій

Слідчий, відповідаючи на запитання адвокатів, заявив, що перші дні після нападу на позиції української армії і лікування спецпризначенців і Єрофеєв, і Александров проходили по провадженню як свідки. Напад відбувся 16 травня, а повідомлення про підозру їм зачитали 22 травня.

Спілкування зі слідчим СБУ Єрофеєв почав із запитання «Чи з собою у вас посвідчення ветерана АТО? Скільки днів ви провели в зоні АТО?» Томасюк відповів, що посвідчення немає, а в зоні провів 5 днів – із 3 по 7 червня 2015 року. Єрофеєв попросив слідчого намалювати схему бою, але той відмовився, заявивши, що це робив його колега.

«З матеріалів кримінального провадження, показів свідків, видно що йде бій і ви з Александровим тікаєте з місця бою після пострілів», – заявив Томасюк.

Слідчий СБУ припинив огляд місця бою через обстріл

Розповідаючи про дослідження міста бою в червні 2015 року, слідчий наголосив, що йому довелося припинити слідчу дію через обстріл. Сховатися в бліндажах опорного пункту порекомендували військові 92-ї бригади.

Відповідаючи на запитання підсудного Александрова, Томасюк пояснив, чому до кримінального провадження віднесли також обстріл українських бійців, який відбувся через певний час після поранення спецпризначенців.

«Оскільки вся подія терористичного акту тривала від моменту вступу вами у бій до закінчення бою, я не розривав її від використання вами стрілецького зброї до використання іншими членами групи мінометів або артилерії. Теракт тривав із моменту вашого нападу на Пугачова і евакуації вас і поранених, яких пізніше визнали потерпілими, з місця бою», – заявив слідчий СБУ.

Адвокат Єрофєева Оксана Соколовська обвинуватила Томасюка, що 12 червня 2015 року той не відповів на звернення представників Червоного Хреста. Там, за її словами, йшлося про визнання спецпризначенців військовополоненими.

«Дані особи не можуть бути визнанні військовополоненими. Перше, відсутній встановлений факт війни. Друге, згідно із протоколами Женевської конвенції військовополоненими можуть бути лише особи, які захоплені в перебігу бою і на них форма зі знаками розпізнавання збройних підрозділів. На формі Александрова і Єрофеєва не було жодних знаків розпізнавання. Їх одяг також не співпадає із будь-яким одягом російської армії», – заявив слідчий СБУ.

Коментувати покази Томасюка адвокати відмовилися. Наступне засідання відбудеться 14 квітня. На нього мають приїхати військовослужбовці Російської Федерації. Лише після цього давати покази будуть обвинувачені.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG