Доступність посилання

ТОП новини

Програвши битву, Яценюк отримав шанс виграти війну? (Огляд преси)


Уряду Яценюка вдалося зберегти економіку й розгорнути фінансування армії та військових потреб. Є певні зрушення у реформах

Відставка Яценюка стала результатом політичних домовленостей, стверджує газета «День». Тепер, на думку журналістів, Яценюк сподівається, що завдяки цьому пізніше він зможе повернутися на політичний олімп і відновити свій рейтинг. Його відставка свідчить також про те, що питання нового Кабміну вже узгоджене, і у ньому, ймовірно, буде більше представників «Народного фронту». Однак зміна прем’єра не вирішить проблеми, оскільки всі старі обличчя в політиці продовжать діяти за старими алгоритмами поведінки. Тому говорити про те, що з відставкою Яценюка політична криза завершується, зарано. Не виключено, що вона може лише поглибитися, наголошує газета.

Уряду Яценюка вдалося зберегти економіку й розгорнути фінансування армії та військових потреб. Є певні зрушення у реформах. Але зробленого недостатньо, переконує «Газета по-українськи». Якісних змін ані в суспільстві, ані у владі не відбулося. Реальної боротьби з корупцією немає. Децентралізації – також. Люди при владі все ще збагачуються за рахунок посад. Також Яценюк не зумів знайти баланс між вимогами Міжнародного валютного фонду і необхідністю збереження соціальної стабільності. Різке падіння рівня життя більшості українців стало вироком для Яценюка і головною причиною відставки, переконаний експерт газети.

Якщо главою уряду стане Володимир Гройсман, президентська вертикаль посилиться, попереджає газета «Україна молода». Віднині Петро Порошенко акумулює на собі все – і велику відповідальність, і великі претензії, які рано чи пізно будуть озвучені. Можливо, Арсеній Яценюк учинив досить мудро, уникнувши зіткнення свого «Титаніка» з айсбергом повного провалу. Програвши битву, він отримав шанс виграти війну. Порошенко ж – навпаки – ризикує втратити все, зазначає газета.

В структурі Міноборони до 2018 року повинна з'явитися військова поліція. В Україні вже є військова служба правопорядку, але у неї зовсім відсутні повноваження, констатує газета «Сегодня». Вона не може проводити оперативно-пошукову діяльність, вести досудове слідство. Якщо ця служба фіксує факт правопорушення, вона повинна звернутися в цивільні органи – поліцію. А поліція реагує на такі виклики за залишковим принципом. За інформацією «Сегодня», закон про військову поліцію вже чекає на схвалення в Адміністрації президента.

«Газета по-українськи» продовжує обговорювати законопроект про збільшення в радіоефірі кількості українських пісень. Передбачається, що половина музики на радіо має бути створена в Україні. Три чверті цієї кількості – 37,5% усього ефіру – українською. Експерт видання вважає, що захист україномовного ефіру на часі, оскільки на одну пісню українською мовою припадає 8 російськомовних. До того ж, квотування теле- і радіоефіру є також у Латвії, Естонії, Нідерландах, Угорщині, Ірландії, Аргентині, Канаді, Австралії. Докладніше про це «Газета по-українськи» пише в статті «Спочатку приходить безневинний Кіркоров, а за ним – Гіркін з автоматом».

В Україні почали заарештовувати і забирати майно громадян, які заборгували за комунальні послуги, інформує газета «Сегодня». При цьому забирають навіть телевізори, холодильники, посуд, який потім розпродають на держаукціонах, і вводять заборони на виїзд з країни. Претензії пред'являють лише до тих, щодо кого суд ухвалив рішення про стягнення заборгованості. Зазвичай справа доходить до суду, якщо громадянин заборгував за «комуналку» від 13 тисяч гривень. Докладніше про це газета розповідає в статті «Житло і гараж за борги».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG