Доступність посилання

ТОП новини

Не важливо, хто прем’єр, бо Конституція сприяє кризам – економіст


Головним досягненням уряду Яценюка є непопулярні реформи, вважає професор університету Піттсбурга Тимофій Милованов

Слід віддати належне уряду Яценюка, оскільки це єдиний уряд, який справді провів деякі непопулярні реформи, зокрема наважився на підвищення тарифів. Про це заявив в ефірі «Голосу Америки» професор економіки Піттсбургського університету, учасник аналітичної групи Vox Ukraine та очільник Київської школи економіки Тимофій Милованов.

«Минулі уряди до цього не проводили непопулярних реформ. Тільки одна була непопулярна реформа в уряді Тимошенко», – наголосив експерт.

Економіст вважає, що урядовці йдуть у відставку через те, що не виправдали сподівань.

«Вони не побороли корупцію, не зробили реформу державної служби, є серйозні проблеми з податковою, з митницею тощо. Будемо сподіватися, що нова урядова команда продовжуватиме працювати у цих напрямках, – зауважив Тимофій Милованов. – Українська економіка має багато серйозних, фундаментальних структурних проблем, і тільки деяких з них торкнувся цей уряд».

Серед першочергових завдань, що стоять перед новим урядом, професор економіки назвав продовження реформ в енергетичному секторі, оскільки «енергетична незалежність від Росії – це питання незалежності України в цілому».

Тимофій Милованов також каже, що принципово не є важливим, хто саме очолює уряд.

Конституція України побудована таким чином, що вона сприяє постійним політичним кризам, які призводять або до Майдану, або до посилення авторитарності президента – і знову до Майданів
Тимофій Милованов

«Конституція України побудована таким чином, що вона сприяє постійним політичним кризам, які призводять або до Майдану, або до посилення авторитарності президента – і знову до Майданів», – наголошує експерт. У цьому контексті він вважає проблему олігархів наслідком відсутності справжнього демократичного політичного процесу в Україні: «Якби були серйозні політичні партії з ідеологією, то олігархи б не мали такого впливу на державу».

Тимофій Милованов також наголосив на потребі розвивати малий і середній бізнес в Україні, економічну конкуренцію, оскільки проблема олігархів у тому, що вони монополісти. Крім того, має бути відповідне законодавство, яке унеможливить вплив олігархів на владу, серйозна боротьба з корупцією, запит від людей на боротьбу з олігархами.

«Українці, мені здається, дуже довго потерпають, а потім вибухають. Майдан – це приклад того. Ніхто б не міг подумати, що Янукович втратить владу, але це дуже швидко відбулося. Таке саме може повторитися, тому потрібно знайти шляхи для того, щоб ця негативна енергія людей більш консолідовано і більш повільно впливала на уряд, – робить висновок Тимофій Милованов. – Я думаю, що такі процеси консолідації відбуваються, але це займе певний час, на жаль».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG